to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 15.09.2017

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Το μοντέλο του παλαιού πολιτικού συστήματος δούλευε με την υπερχρέωση της χώρας και τα δανεικά και αγύριστα

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση.


Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Σχετικά με τη συμφωνία για τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εάν θεωρείται μια καλή σύμβαση,

«Ναι είναι μια καλή σύμβαση και δεν μπορεί να συγκριθεί με την προηγούμενη πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι επί προηγούμενων κυβερνήσεων γιατί είναι τελείως διαφορετικό το πλαίσιο».

- Σχετικά με την αδειοδότηση της Eldorado και γενικότερα τις επενδύσεις,

«Μέσα στο θετικό πλαίσιο των επενδύσεων υπάρχουν και κάποια ζητήματα που μπορούμε να πούμε ότι είναι κληρονομιά του παρελθόντος και έχουν κάποια προβλήματα. Τα ζητήματα αυτά θέλουν ψύχραιμη αντιμετώπιση και σας διαβεβαιώνω πως δεν έχουμε τη διάθεση να τσακωθούμε με κανένα, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρχουν υπερβάσεις στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, ιδιαιτέρως όταν έχεις να κάνεις με εργασιακές συνθήκες-σχέσεις, με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι θετικό ότι έγινε δεκτή η διαιτησία για να προχωρήσει το θέμα και να δοθεί λύση. Αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα με την ίδια ευαισθησία, είτε είναι το περιβάλλον στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, είτε είναι το περιβάλλον στον Σαρωνικό και στη Σαλαμίνα. Αυτοί που είναι πολύ ευαίσθητοι και πολύ καλά κάνουν και κριτικάρουν για τον Σαρωνικό, θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και για την Χαλκιδική, έχουν την ίδια αξία».

- Ερωτηθείς για την επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Μπαλάφας ανέφερε: «Καταλαβαίνετε ότι σε κάθε επενδυτική διαδικασία υπάρχουν δυο ζητήματα προς αντιμετώπιση, το ένα είναι οι αρχαιότητες και το άλλο οι δασικές εκτάσεις. Προσπαθούμε να συνταιριάζουμε πάντα και τις δυο πλευρές και την προστασία των παραπάνω αλλά και την καλή έκβαση της επένδυσης. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. Προφανώς και υπάρχουν διαφορές για περισσότερο βάρος στην επένδυση από τη μια και για μεγαλύτερη προστασία από την άλλη. Υπάρχει όμως το Σύνταγμα, το οποίο προσφέρει το νομοθετικό πλαίσιο δίνοντας ισχυρές αρμοδιότητες στις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Αυτό είναι το δύσκολο στοίχημα».

- Αναφορικά με την ανακοίνωση για υστέρηση εσόδων τον Αύγουστο, γιατί δεν πληρώθηκαν φόροι στην διάρκεια του και αν αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην οικονομία και πρόσθετα μέτρα,

«Στα 3,55 δισεκατομμύρια που έχει φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει μια πολύ μικρή υστέρηση της τάξης των 22 εκατομμυρίων για τους λόγους που αναφέρατε, και όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, οι στόχοι του 2017 θα υπερκαλυφθούν».

- Σχετικά με την έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ ότι ο κάθε μισθωτός με την υπερφορολόγηση συντηρεί 2,8 Έλληνες και αν αυτό το μοντέλο της οικονομίας εφόσον τελειώνει το μνημόνιο, θα μας οδηγήσει στην εθνική κυριαρχία,

«Θα ήθελα να κάνω εδώ ένα σχόλιο για τον ΣΕΒ. Θα ήταν καλό να δείξει μεγαλύτερη προσοχή στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας και στους εργαζόμενους στις μεγάλες επιχειρήσεις, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, την πληρωμή των εργαζόμενων και την ανασφάλιστη εργασία. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι τυπικές ως προς αυτά τα θέματα αλλά πρέπει να υπάρχει περισσότερος έλεγχος, για να προχωράει σωστά και υγιώς η επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά το μοντέλο που αναφέρατε. Το μοντέλο του παλαιού πολιτικού συστήματος δούλευε με την υπερχρέωση της χώρας και τα δανεικά και αγύριστα. Προσπαθούμε με τρομερά δύσκολες συνθήκες να βάλουμε μια σειρά. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα έχουμε έξοδο από το μνημόνιο, δεν θα έχουμε αυτήν την σκληρή εποπτεία, θα χρωστάμε βέβαια αλλά θα μπορούμε να κινηθούμε πιο ελεύθερα κάνοντας το «κουμάντο» μας. Η απάντηση είναι μια: δουλειές, δουλειές, δουλειές για να χτυπηθεί η ανεργία. Για αυτό έχουμε ρίξει το βάρος στην επενδυτική δραστηριότητα και για αυτό ήταν σημαντική η συνάντηση στην Κέρκυρα. Γιατί δεν ήταν μόνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά μια σειρά επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που βήμα-βήμα θα μας βγάλει από την κρίση».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)