to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 19.05.2017

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε από την μνημονιακή «μέγγενη»

«Υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες ότι η οικονομία πάει καλά και τον Μάιο. Έχουμε ένα δείκτη, αυτόν της κατανάλωσης καυσίμων, ο οποίος έχει αυξηθεί υπερβολικά. Πιστεύω, δηλαδή ότι το 2% ανάπτυξη που μας δίνει ο διεθνής παράγοντας, είναι ένας στόχος εφικτός και κατακτήσιμος μέχρι το τέλος του 2017» τονίζει ο Γιάννης Μπαλάφας


Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Αναφορικά με το αν χθες τελικά ψηφίστηκε 4ο μνημόνιο,

«Όχι, δεν μιλάμε για 4ο μνημόνιο. Εάν ήθελα και εγώ να πω κάποια ατάκα, θα έλεγα, όπως διάβασα κάπου, ότι η έκφραση 4ο μνημόνιο είναι μια πολιτική φαντασίωση του κ. Μητσοτάκη. Είμαστε σήμερα μέσα σε ένα τριετές πρόγραμμα που άρχισε το καλοκαίρι του 2015, θα πάει μέχρι το καλοκαίρι του 2018, με βάση αυτό το πρόγραμμα θα πάρουμε 86 δισ. ευρώ, γίνονται κάποιες αξιολογήσεις και παίρνουμε κάποια μέτρα. Μια επώδυνη συμφωνία, η οποία ολοκληρώνεται και τελειώνει. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας θα συνεχίσει να χρωστάει, το 3ο μνημόνιο όμως, με την έννοια ότι παίρνω χρήματα, εφαρμόζω συγκεκριμένα μέτρα και έχω μια σκληρή εποπτεία, τελειώνει.

Επομένως, έχουμε μια συμφωνία, δεν έχουμε μνημόνιο, η οποία υφίσταται γιατί εξακολουθούμε να χρωστάμε. Ουσιαστικά το τέλος των μνημονίων, και είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, έρχεται το καλοκαίρι του 2018 που θα βγούμε από τη μνημονιακή «μέγγενη», θα βγούμε από την επιτροπεία και θα τελειώσει το τριετές πρόγραμμα, το οποίο υλοποιούμε με τα επώδυνα μέτρα που υπογράψαμε, για να μην βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς η χώρα μας είναι υπερχρεωμένη. Είναι αφετηριακό σημείο αυτό, της υπερχρέωσης της χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια, διότι αυτή είναι η πηγή της κακοδαιμονίας σήμερα. Υπερχρέωναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη χώρα για να κερδίζουν τις εκλογές».

- Σε ερώτηση εάν κάνει το ίδιο και η σημερινή κυβέρνηση σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΝΔ ότι έχουν διοριστεί στρατιές δημοσιών υπαλλήλων,

«Η σημερινή κυβέρνηση και να ήθελε να το κάνει αυτό δεν θα μπορούσε. Το θέμα με τις «στρατιές» των δημοσίων υπαλλήλων δεν υφίσταται. Εγώ σαν Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν μπορώ να διορίσω κανένα. Διότι όλοι οι διορισμοί, είτε είναι μόνιμοι, είτε είναι συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, περνάνε μέσα από τις εντελώς αντικειμενικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Είμαστε υπέρ του «κανονικού» κράτους, ούτε μεγάλου ούτε μικρού. Φυσιολογικός δημόσιος τομέας, φυσιολογική ιδιωτική πρωτοβουλία, υγιής επιχειρηματικότητα. Ποιος άραγε, έφτιαξε το μεγάλο κράτος; Παραμονές εκλογών το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, διόριζαν τόσους ανθρώπους που θυμάμαι στο ΙΚΑ, οι άνθρωποι δεν είχαν που να κάτσουν! Το κράτος λοιπόν τώρα, με τις ελάχιστες προσλήψεις που γίνονται, εφόσον ισχύει ο κανόνας 5 προς 1, δεν είναι πλέον μεγάλο».

-Σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα,

«Όπως είπαμε και πριν, το 2018 έχουμε το τέλος του προγράμματος και της επιτροπείας. Η διαφορά θα είναι ότι μετά, θα υπάρχει έλεγχος στόχων και όχι μέσων. Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν υπό την αίρεση ότι το ΔΝΤ θα είναι μέσα στο πρόγραμμα, εφόσον αυτό επέμενε για μέτρα μετά το 2018. Βασικό κριτήριο για να προχωρήσουν τα θετικά μέτρα είναι και η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων άνω των 3,5%, το οποίο είναι ένας πολύ ρεαλιστικός στόχος. Οι δανειστές το θεωρούν ουσιαστικά δεδομένο, εφόσον μας είχαν βάλει να πιάσουμε πλεόνασμα 0,5% και εμείς πιάσαμε 8 φορές παραπάνω.

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, είναι φυσικό να έχει φέρει κάποια προβλήματα, εφόσον οι επενδυτές που ήταν έτοιμοι να έρθουν και να κάνουν επενδύσεις έκαναν πίσω, με την βοήθεια των καλοθελητών εδώ στην Ελλάδα που συντηρούσαν ένα κλίμα ανασφάλειας.

Εμείς λέμε να τελειώνει και η περιγραφή για τα μέτρα σχετικά με το χρέος. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί σε αυτό, μαζί  με την αντιπολίτευση».

- Σχετικά με το αν θα πρέπει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία ή εάν με το τέλος του 3ου μνημονίου το 2018 πρέπει να αναζητήσει αναβάπτιση της λαϊκής εντολής,

«Θεωρώ ότι το καλύτερο, αυτό που εκπέμπει σταθερότητα και σοβαρότητα και από όσο μπορώ να προβλέψω, γιατί όλα εξαρτώνται από τις επιθυμίες και τα δεδομένα του ελληνικού λαού, είναι να πάμε για εξάντληση της τετραετίας. Δεν βλέπουμε τον λόγο για εκλογές, θα κριθούμε με βάση το έργο μας στο τέλος της τετραετίας.

Υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες ότι η οικονομία πάει καλά και τον Μάιο. Έχουμε ένα δείκτη, αυτόν της κατανάλωσης καυσίμων, ο οποίος έχει αυξηθεί υπερβολικά. Πιστεύω, δηλαδή ότι το 2% ανάπτυξη που μας δίνει ο διεθνής παράγοντας, είναι ένας στόχος εφικτός και κατακτήσιμος μέχρι το τέλος του 2017».

- Σε σχέση με το εάν η συζήτηση στη βουλή μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού,

«Κάνοντας μια αυτοκριτική, θα μπορούσα να πω ότι καλό θα ήταν να γίνουν οι συνεδριάσεις της βουλής πιο ενδιαφέρουσες, πιο ελκυστικές, εννοώντας δηλαδή να γίνεται διάλογος. Υπάρχει η αίσθηση ότι γίνονται παράλληλοι μονόλογοι. Θα κάνω και μια κριτική, έρχεται ο αρχηγός ενός κόμματος και στη δευτερολογία του έχει έτοιμη ομιλία. Στη δευτερολογία απαντάς σε αυτά που είπε ο πολιτικός σου αντίπαλος. Η κουβέντα δεν προχωράει έτσι ουσιαστικά. Έχουμε αντικαταστήσει την καλώς εννοούμενη συζήτηση με την έξυπνη ατάκα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)