to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:32 | 03.05.2017

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η συμφωνία εισιτήριο που οδηγεί στην έξοδο της χώρας από τη σκληρή κηδεμονία των δανειστών

Συνέντευξη Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα στον ΣΚΑΪ


Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε την Τετάρτη 3 Μαΐου, συνέντευξη στην εκπομπή «ΤΩΡΑ» στον ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουδούκου.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Αναφορικά με το τελικό «μίγμα» της χθεσινής συμφωνίας,

«Αν θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, θα έλεγα ότι αυτή η συμφωνία από τη μία πλευρά και οι δεσμεύσεις για το χρέος που δρομολογούνται από την άλλη, είναι ένα εισιτήριο που οδηγεί, στο τέλος του 2018, προς την έξοδο της χώρας από τη σκληρή κηδεμονία των δανειστών, την έξοδο από το πρόγραμμα και την κρίση.

Νομίζω είναι ένα ισορροπημένο μίγμα. Μιλάμε για δανειστές, για μια υπερχρεωμένη χώρα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον εκβιασμό, τη δύσκολη διαπραγμάτευση, διαπραγματευτήκαμε και φέραμε ένα αποτέλεσμα με τα συν και τα πλην του, ισορροπημένο θα έλεγα».

- Σχετικά με το εάν τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα μέτρα ή θα εφαρμοστούν εάν και εφόσον πιάσουμε τους στόχους που μας ζητάνε,

«Οδηγούμαστε στο τέλος της τριετίας και μιλάμε για την περίοδο μετά το 2018. Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μετά το 2019-2020. Άρα για την τριετία 2015-2018, το πρόγραμμα που συνυπογράψαμε για να πάρουμε τα 86 δισεκατομμύρια, δεν θα επηρεαστεί. Ίσως να υπάρχει μια ηθελημένη ή μη παραπληροφόρηση. Τα μέτρα για τα οποία συζητάμε είναι για τα μεν συνταξιοδοτικά από την 1/1/2019, για τα δε φορολογικά, από το 2020. Κατά τη διάρκεια του 2017-18-19, μπορεί να συμβούν διάφορα πράγματα, να διαφοροποιηθούν οι συνθήκες και να προκύψει μια επαναδιαπραγμάτευση. Τα αντιμέτρα, θα υλοποιηθούν εφόσον επιτύχουμε το πλεόνασμα του 3,5%, πράγμα το οποίο σύμφωνα με την επίδοση του 2016 και το πλεόνασμα του 4,2%, θεωρείται από όλους τους σοβαρούς μελετητές ότι είναι απολύτως εφικτό να επιτευχθεί.

Συμφωνώ ότι δεν γίνονται «μαγικά». Υπήρξε μια υπερφορολόγηση, η οποία επιβάρυνε κυρίως τα μεσαία στρώματα, λόγω της δύσκολης συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015. Ερχόμαστε λοιπόν με τα αντίμετρα και λέμε: μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, μείωση του συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κλπ, για να υπάρχει μια εξισορρόπηση.

Θεωρώντας λοιπόν, ότι όπως πιάσαμε τους στόχους του 2016, έτσι θα τους πιάσουμε και το 2018 και όλοι οι σχεδιασμοί γίνονται πλέον, με το σκεπτικό ότι τα αντίμετρα θα μπορέσουν να εφαρμοστούν».

- Σχετικά με το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι έφερε ένα ακόμη μνημόνιο χωρίς χρήματα,

«Αυτό που λέει η Ν.Δ. για 4ο Μνημόνιο είναι ανέκδοτο. Πρόκειται για μνημόνιο κατανόησης μέτρων που ακολουθούνται με χρηματοδότηση. Δεν έχει σημασία πως ονομάζει κανείς τη συμφωνία, αν την ονομάζει μνημόνιο ή όχι. Μετά το τέλος του 2018 δεν υπάρχει πρόγραμμα. Βγαίνουμε από το μνημόνιο. Το χρέος όμως δεν σβήνει, θα υπάρχει και μετά και για αυτό οι δανειστές ζητάνε κάποια μέτρα, δεν θα είναι όμως η λογική των μνημονίων, της επιτροπείας, θα μπορούμε να κάνουμε το οικονομικό μας πλάνο, τηρώντας τις υποχρεώσεις μας προς το δανειστή.

Ο πρωθυπουργός έχει πει, ότι τα μέτρα κα τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο και εφόσον, στο τέλος του προγράμματος το 2018, έχουν ενεργοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Προφανώς θέλουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και το ΔΝΤ, το ταχύτερο δυνατόν, να περιγραφούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Με ένα σχέδιο προχωράμε προς τα εκεί, με διαπραγμάτευση και συνεννόηση με τους δανειστές».

- Αναφορικά με την αντίδραση της αντιπολίτευσης που μέσω του Ιβάν Σαββίδη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαπλοκή,

«Η αντιπολίτευση και η ΝΔ δεν μπορούν να δεχθούν μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, που δεν είναι του χεριού τους, που δεν είναι κρατικοδίαιτη, που δεν τα βρίσκουν κάτω από το τραπέζι».


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)