to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 29.04.2023

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η παρουσία Σκυλακάκη στο Επικρατείας της ΝΔ είναι η σφραγίδα της σκληρά συντηρητικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Κ. Μητσοτάκη

«Η παρουσία του κ. Σκυλακάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είναι η σφραγίδα της σκληρά συντηρητικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εκφράζει ο Κ. Μητσοτάκης, που οδηγεί στη συνεχή αύξηση των ανισοτήτων και στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς», τόνισε ο Γ. Μπαλάφας μιλώντας στο Ελλάδα24


Ο Γιάννης Μπαλάφας, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, τόνισε συγκεκριμένα για τις προγραμματικές εξαγγελίες της ΝΔ:

Το πρώτο σχόλιο που ήθελα να κάνω για το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ότι δεν υπάρχει λέξη για τα κόκκινα δάνεια, για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μίλησε για κάποιες αυξήσεις, εκ του ασφαλούς, αλλά δεν μας είπε από που θα βρεθούν τα χρήματα. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν μίλησε για πάταξη της αισχροκέρδειας, για φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών ενέργειας, σούπερ μάρκετ, κ.λπ., προκαλεί εύλογη απορία η εξεύρεση πόρων προκειμένου να υλοποιηθούν όσα εξαγγέλθηκαν.

Να συμπληρώσω εδώ ότι σε αντίστοιχης λογικής προγραμματικές μας δεσμεύσεις, δηλαδή, δεσμεύσεις για μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, η μόνιμη τοποθέτηση των στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης είναι στο «πού θα βρεθούν τα λεφτά». Μόνο για μας τίθεται το ερώτημα;  

Επιπλέον, το πρόγραμμα της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα καίρια προβλήματα των πολιτών. Σημερινά στοιχεία δείχνουν, για παράδειγμα, ότι ένας από τους περίφημους servicers -τα λεγόμενα “κοράκια”- είχε κέρδη 89 εκατομμύρια ευρώ για το 2022.  Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί κατοικιών,  το δε 2023 μόνο στο πρώτο τετράμηνο έγιναν 33.000 πλειστηριασμοί και η εκτίμηση είναι ότι μέσα στο χρόνο θα υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με το 2021 οι πλειστηριασμοί.

Ως προς την αισχροκέρδεια, που ο Κ. Μητσοτάκης δεν “αγγίζει”, θα αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα. Τα ΕΛΠΕ το 2021 είχαν 346 εκατομμύρια ευρώ κέρδη και το 2022 έφτασαν το 1 δισ. Για την Motor Oil τα κέρδη του 2022 άγγιξαν το 1,7 δισ, όταν για το 2021 ήταν στα 490 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, όπως τα ονόμασε  η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική άρνησης της μείωσης των έμμεσων φόρων του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα. Είναι δύο άδικοι και οριζόντιοι φόροι που μαστίζουν τα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα και λεηλατούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Για όλα αυτά δεν ακούστηκε ούτε λέξη από τον Κ. Μητσοτάκη.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ επιγραμματικά σε δύο θέματα. Το πρώτο είναι η ανεργία, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.035.580. Το δεύτερο είναι σε σχέση με τους μισθούς. Πρόσφατα ο ΟΟΣΑ έδωσε ένα χαστούκι σε όσα λέγονται από την πλευρά της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό. Το 2022 είχαμε μείωση στους μισθούς κατά 7,4% και βρισκόμαστε στην τέταρτη χειρότερη θέση σε απώλεια εισοδήματος. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή είμαστε η μια από τις δυο χώρες του ΟΟΣΑ με ονομαστικό μισθό μειωμένο από το 2019 μέχρι το 2022.

Για το πρόγραμμα του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γ. Μπαλάφας τόνισε:

Τα προεκλογικά προγράμματα οφείλουν να είναι συγκεκριμένα, κοστολογημένα και αναλυτικά. Ειδικά όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν νοικοκυριά που μπαίνουν δύο μισθοί, αλλά δεν βγαίνει ο μήνας.

Το δικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Απαντά στα καίρια προβλήματα των πολιτών μέσα από το τρίπτυχο: αύξηση των μισθών και των συντάξεων, μείωση των τιμών, ρύθμιση των χρεών και προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)