to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 25.04.2018

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η ένταξη για εμάς νοείται ως ουσιαστική πράξη συμμετοχής και διαμόρφωσης μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση και υλοποίηση δύο προγραμμάτων ένταξης, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας


«Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση και υλοποίηση δύο προγραμμάτων ένταξης. Τα δύο προγράμματα εστιάζουν σε δράσεις που αφορούν νέους ανθρώπους και οικογένειες, δίνοντας τους την ευκαιρία να μάθουν την ελληνική γλώσσα ώστε να ενταχθούν ομαλά στην εκπαιδευτική κοινότητα και σταδιακά στην αγορά εργασίας». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε εκδήλωση με τίτλο «Πρόσφυγες και Ναρκωτικά: Εκτιμώντας τις ανάγκες, ενισχύοντας δράσεις και προλαμβάνοντας τους κινδύνους», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε: «Το πρώτο πρόγραμμα, "Μαθήματα Γλώσσας και Πολιτισμού για Πρόσφυγες και Μετανάστες 15+", αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας δράση ένταξης που σχεδιάζει το ελληνικό κράτος με τη συνεργασία των δημοσίων πανεπιστημίων και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης. Το δεύτερο πρόγραμμα που άμεσα τίθεται σε εφαρμογή είναι πιλοτικό πρόγραμμα, "HELIOS". Η δράση στοχεύει στην ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην τοπική κοινωνία της Λιβαδειάς και της Θήβας». 

«Το τελευταίο πρόγραμμα, στο οποίο δίνεται βαρύτητα, αφορά την καθολική καταγραφή του εκπαιδευτικού και εργασιακού προφίλ του προσφυγικού πληθυσμού που διαμένει στη χώρα από το 2015. Στόχος ο σχεδιασμός αποτελεσματικών και εξειδικευμένων πολιτικών και δράσεων ένταξης στην εργασία και στην εκπαίδευση. Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί η "εργαλειοθήκη δεξιοτήτων και προσόντων" που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Αναφερόμενος στις παραπάνω δράσεις, ο κ. Μπαλάφας επισήμανε ότι «συνέχουν τον βασικό κορμό της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη που σχεδιάζει και διαβουλεύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η νέα στρατηγική ενισχύει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης». «Για να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων πολιτικών για την ένταξη, είναι απαραίτητη η παροχή της κατάλληλης χρηματοδοτικής υποστήριξης και της απαραίτητης καθοδήγησης. Αυτό ισχύει ιδίως για τις περιοχές και τις περιφέρειες που έχουν πρόσφατα υποδεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών, δικαιούχων διεθνούς προστασίας και αιτούντων αυτής» συμπλήρωσε. 

«Η ένταξη για εμάς νοείται όχι μόνο ως μία δέσμη ίσων δικαιωμάτων και τυπική πρόσβαση την ιδιότητα του πολίτη, αλλά ως ουσιαστική πράξη συμμετοχής και διαμόρφωσης μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Τα παλαιότερα μοντέλα αφομοίωσης και διαπολιτισμικότητας αντικαθίστανται από ένα νέο μοντέλο δημοκρατικού διαλόγου, που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στον δημόσιο χώρο και διάλογο χωρίς να επιβάλλει τον τρόπο, αλλά αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες να διατηρούν την ταυτότητά τους, διαμορφώνοντας και νέες, οι οποίες σχηματίζονται από τη συμμετοχή στην κοινωνία υποδοχής» κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)