to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 26.04.2017

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Το επόμενο διάστημα η μετακίνηση των προσφύγων του Ελληνικού σε πολύ καλύτερες δομές

«Το Ελληνικό έχει αποσυμφορηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το 90% των παραμενόντων εκεί είναι Αφγανοί, όπου τα 2/3 είναι οικογένειες. Με απόλυτη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι θα μεταφερθούν σε δομές, όπου επικρατούν πολύ καλύτερες συνθήκες, κοντά σε αστικό ιστό κλπ».


Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε την Τετάρτη 26 Απριλίου, συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τη δημοσιογράφο Ευγενία Λουπάκη.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Σχετικά με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ελληνικό,

«Μέσα στη συνολική προσπάθεια που έγινε και γίνεται αυτά τα δύο χρόνια, ο ευρύτερος χώρος φιλοξενίας στο Ελληνικό είναι απομεινάρι της πρώτης φάσης, της φάσης που είχαμε τις μεγάλες ροές, τότε που είχαμε και την Ειδομένη και τον Πειραιά. Το Ελληνικό είναι μια άτυπη δομή φιλοξενίας, η οποία δημιουργήθηκε εξ ανάγκης εκείνη την περίοδο. Φτιάχτηκε γρήγορα, εκ των ενόντων, για να μπορέσει να φιλοξενηθεί όλος αυτός ο κόσμος που ερχόταν, όπως ερχόταν. Η Ειδομένη, όπως και ο Πειραιάς εκκενώθηκαν και ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι, το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία μετακίνησης του κόσμου αυτού σε άλλες δομές, ακριβώς γιατί ξέρουμε, και είναι πολύ θετικό που το επιβεβαιώνει και η Διεθνής Αμνηστία, ότι ο κόσμος αυτός πρέπει να μετακινηθεί και θα μετακινηθεί.

Το Ελληνικό έχει αποσυμφορηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το 90% των παραμενόντων εκεί είναι Αφγανοί, όπου τα 2/3 είναι οικογένειες. Με απόλυτη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι θα μεταφερθούν σε δομές, όπου επικρατούν πολύ καλύτερες συνθήκες, κοντά σε αστικό ιστό κλπ».

- Σχετικά με το θέμα της ένταξης των προσφύγων-μετανάστων στις τοπικές κοινωνίες,

«Η χώρα μας έχει καταφέρει αυτά τα 25 χρόνια από το 1990 και μετά, να ενσωματώσει εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες. Ένα μέρος από αυτούς εργάζεται, συνεισφέρει θετικά στην ελληνική οικονομία. Ενώσεις κτηνοτρόφων και άλλων ασχολ ούμενων με αγροτικές εργασίες έχουν ζητήσει, την εισαγωγή 51.487 θέσεων εργασίας, από το εξωτερικό, γιατί οι άνθρωποι αυτοί, έχουν γνώση από κτηνοτροφικές και γεωργικές εργασίες. Και θα έλεγα, σε τελευταία ανάλυση, ότι όπως δεν ισλαμοποιηθήκαμε από τους προηγούμενους 800.000 που πέρασαν από τη χώρα μας, έτσι δεν κινδυνεύουμε και τώρα.

Μπορώ να καταλάβω μια ανησυχία, ένα ερωτηματικό για κάτι που φαίνεται διαφορετικό. Αλλά όταν συζητάς, όταν εξηγείς, αλλάζουν τα πράγματα. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι ενώ υπήρχαν επιφυλάξεις για να πάνε οικογένειες προσφύγων σε διαμερίσματα, τώρα ζητάνε οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να τους φιλοξενήσουν. Και είναι λογικό γιατί μιλάμε για διαμερίσματα που είναι ανοίκιαστα, που η πληρωμή των ενοικίων είναι εξασφαλισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία. Τα παραδείγματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε μια πολύ μικρότερη πόλη τη Λειβαδιά, της οποίας η Δήμαρχος η κα Πούλου ήταν και πρωτοπόρος, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά.

Το πρόγραμμα επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές. Χθες ο Υπουργός ο κ. Μουζάλας κατέβηκε στην Κρήτη μαζί με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας κ. Φιλίπ Λεκλέρκ και υπογράφηκε η συμφωνία για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης της Κρήτης, οι δήμαρχοι και οι αναπτυξιακές εταιρείες».

- Σχετικά με την αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας για την ανάγκη ύπαρξης νόμιμης, ασφαλούς διόδου για τους πρόσφυγες και μετανάστες, με αφορμή το νέο τραγικό ναυάγιο,

«Καταρχήν, να τονίσω ότι με τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία, συνεργαζόμαστε πολύ στενά, ασχέτως αν συμφωνούμε σε όλα ή όχι. Πολύ σωστά μιλάει η Ύπατη Αρμοστεία για νόμιμη και ασφαλή δίοδο για τους πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη, για να μην πνίγονται άνθρωποι, κάτι το οποίο ζητάμε και εμείς εδώ και χρόνια.

Η ύπαρξη της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας με κλειστά τα σύνορά μας, ακόμα και εάν έχει προβλήματα, ήταν απαραίτητη γιατί μας εξασφαλίζει σχεδόν μηδενισμό των ροών, ώστε να μην «πνιγούμε». Έχουμε απαιτήσει επανειλημμένα και θα συνεχίσουμε να ζητάμε και να επιμένουμε στα ζητήματα της μετεγκατάστασης, της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, της ανάγκης ύπαρξης νόμιμης οδού προς την Ευρώπη. Δυστυχώς, η συμπεριφορά ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εντελώς αρνητική και είναι, επίσης, αρνητικό το γεγονός ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ συχνά δεν επεμβαίνουν όπως θα έπρεπε».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)