to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:11 | 27.05.2017

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης ζητήματα που άπτονται των ελευθεριών του πολίτη και της δημοκρατίας (ηχητικό)

Συνέντευξη Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989


Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε το Σάββατο 27 Μαΐου, συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Σχετικά με τη δολοφονική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου,

"Εκφράζω τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μoυ στον τραυματισθέντα πρώην πρωθυπουργό και τους συνοδούς του. Η εγκληματική, δολοφονική και άνανδρη αυτή απόπειρα, όχι απλά καταδικάζεται από το σύνολο των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί. Υπάρχουν δυνάμεις που ανεξάρτητα από το προσωπείο τους κάθε φορά και τους στόχους που επιλέγουν, στοχεύουν να πλήξουν τη δημοκρατία, τις ελευθερίες του λαού και την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη και την πρόοδο. Πρόκειται για εχθρούς της δημοκρατίας ανεξάρτητα από τη ρητορική που μπορεί να παρουσιάζουν".

- Σε ερώτηση εάν υπάρχει θέμα ασφάλειας στη χώρα και  ποιό είναι το επίπεδο της αστυνόμευσης, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε,

"Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι η χώρα μας σε σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, είναι παράδεισος. Και αυτό έχει τεράστια σημασία. Φυσικά και δεν πρέπει να υποτιμούμε τίποτα και μπορούμε να ενισχύσουμε και να εκσυγχρονίσουμε, εάν χρειαστεί και εάν μας το υποδείξουν οι ειδικοί, τα μέτρα προστασίας. Τα ζητήματα που άπτονται των ελευθεριών του πολίτη και της δημοκρατίας δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης. Απαιτούν από όλους μια καθαρή αντιμετώπιση. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, η εγκληματικότητα, είναι σε ύφεση".

- Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας, το θέμα της ψήφισης των μέτρων-αντίμετρων και το θέμα του χρέους,

"Να ξεκινήσω με κάτι θετικό που έχει μεγάλη σημασία. Είδα για πρώτη φορά τον αρχηγό της ΝΔ να μιλά επιτέλους, για ευθύνη και των δανειστών. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δίνει την εικόνα μιας εθνικής διεκδίκησης για το χρέος. Είναι μια τακτική που πρέπει να συνεχιστεί για να υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο για την ελάφρυνση του χρέους.

Εμείς καλύψαμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές, με μεγάλο τίμημα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Τώρα το παιχνίδι είναι στα χέρια του Σόιμπλε και του Τόμσεν, οι οποίοι πρέπει να δείξουν ένα πνεύμα θετικού ευρωπαϊσμού και να προχωρήσουν στα μέτρα που ζητάμε κι εμείς. Τί ζητάμε εμείς; Να υπάρξει στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, μια σκιαγράφηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που θα παρθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζει και το ΔΝΤ. Εμείς έχουμε την απαίτηση και την προσδοκία η πλευρά του κ. Σόιμπλε και του ΔΝΤ, να δείξει την αντίστοιχη ευθύνη και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα θα προχωρήσουν και θα ακολουθήσουμε την πορεία προς την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Εάν τα πράγματα δεν γίνουν έτσι, που δεν το πιστεύω και δεν περιγραφούν τα μέτρα για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2019-2020. Αυτό το είπε και η κα Λαγκάρντ, ότι μια τέτοια αντιμετώπιση από την Ελλάδα, θα είναι κατανοητή".

- Σχετικά με το Ελληνικό, την αποσυμφόρηση των νησιών και τη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν,

"Η εκκένωση του Ελληνικού είναι θέμα εβδομάδων και το λέω από τεχνική άποψη. Ολοκληρώνεται η ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμα στο Ελληνικό και μένουν οι λεπτομέρειες για τη μετακίνησή τους σε χώρους όπου η διαμονή τους θα είναι υπό αξιοπρεπείς συνθήκες. Περνάμε πλέον, στην τρίτη φάση, της εγκατάστασης των προσφύγων σε διαμερίσματα, η μίσθωση των οποίων γίνεται με χρήματα της ΕΕ που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, στη Λιβαδειά, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Μακεδονία κλπ. Η διαχείριση του θέματος έχει προβλήματα αλλά προχωράμε σταθερά και με συντεταγμένο τρόπο.  

Σχετικά με την πτώση που αναφέρατε ότι έχει παρατηρηθεί στην τουριστική κίνηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους δημάρχους των νησιών αυτών και να δείτε ότι οι προκρατήσεις εφέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί γιατί παρά τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζει, έχει πολύ θετική επίδραση στα νησιά μας με τις μειωμένες έως και μηδενικές ροές από την Τουρκία προς τη χώρα μας. Πάντως το θέμα μη τήρησης της συμφωνίας από την τουρκική πλευρά δεν έχει θιχθεί πολλές φορές. Σε γενικές γραμμές τηρείται η συμφωνία και ελπίζω να συνεχιστεί έτσι. Γενικά, οι ροές είναι πολύ μικρές και διατηρούνται σε ένα σταθερά χαμηλό επίπεδο".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)