to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 27.10.2015

Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση με θετικά αποτελέσματα

«Γυρίσαμε από μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και θεωρούμε ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα και όσον αφορά στην απόσπαση υποσχέσεων και όσον αφορά στην απόκρουση επικίνδυνων απόψεων για τη χώρα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε χθεσινή συνάντησή του με δημοσιογράφους.


Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, «ζητήθηκε από την Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλοξενίας προσφύγων, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης- τερατούργημα 50.000- 60.000 θέσεων. Τέτοια στρατόπεδα στον κόσμο δεν υπάρχουν μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή τη θέση την προβάλαμε με επιτυχία. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και πετύχαμε».

Οι 30.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας που εγκρίθηκαν εξήγησε ότι βασίζονται στον προηγούμενο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και αναφέρονται σε 7.000 θέσεις σύντομης φιλοξενίας στα hotspots στα νησιά, 3.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα που ήδη υπάρχουν και τη δημιουργία ως το τέλος του χρόνου δύο νέων χώρων προσωρινής φιλοξενίας χωρητικότητας 10.000 ατόμων ο καθένας. Οι χώροι αυτοί θα δημιουργηθούν ο ένας στη Βόρεια Ελλάδα και ο άλλος στην Αττική και, όπως επισήμανε ο κ. Μουζάλας το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση των χώρων αυτών. «Έχουμε καλή συνεργασία με τους δήμους αλλά έχουμε και αντιδράσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα μπορεί αντί για δύο χώρους να δημιουργηθούν περισσότεροι με μικρότερη χωρητικότητα.

Σχετικά με την επιδότηση ενοικίου για 20.000 άτομα, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα «θετικό, φιλικό προς τους πρόσφυγες και ανταποδοτικό προς την κοινωνία με τη λογική ότι θα δίνονται χρήματα για κενά σπίτια». Ξεκαθάρισε ότι αφορά σε προσωρινή φιλοξενία μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων, ότι το ενοίκιο θα επιδοτείται από τον ΟΗΕ και ότι θα βασιστεί σε ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο ΟΗΕ και σε άλλες χώρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)