to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:10 | 14.05.2014

Πολιτική

Γ. Μηλιός: «Συμμαχία των λαών ολόκληρης της Ευρώπης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνησή της»

Συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού στην εφημερίδα NewsMail και τον δημοσιογράφο Ρενάτο Λέκκα


Τι σηματοδοτεί για εσάς η υποψηφιότητά σας για την Ευρωβουλή; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει νικητής από τις ευρωπαϊκές εκλογές θα ζητήσει άμεσα βουλευτικές εκλογές; Μπορούν οι ευρωπαϊκές εκλογές να σημάνουν πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας;

Η υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή είναι μεγάλη τιμή για μένα καθώς θεωρώ ότι η πολιτική σύγκρουση σ' αυτές τις ευρωεκλογές αποτελεί σημαντική πτυχή του αγώνα για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συμμετοχή μου στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για μένα μεγάλη ευκαιρία να προωθήσω από κοινού με τους συναδέλφους μου επεξεργασίες που διαμορφώνουμε εδώ και πολύ καιρό σχετικά με τη θετική πρόταση της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας που σήμερα πλήττεται. Οι επεξεργασίες αυτές θα προωθηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα στηρίξουν την διαπραγμάτευση της επερχόμενης ελληνικής κυβέρνησης της Αριστεράς σε υψηλότατο επίπεδο στην ΕΕ. Στόχος μας είναι η διαπραγμάτευση αυτή να αποβεί νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία σε βάρος της ολιγαρχίας και των νεοφιλελεύθερων ελίτ. Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν πρόκριμα για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Τα μηνύματα που λαμβάνω από παντού καθώς περιοδεύω σε ολόκληρη τη χώρα είναι ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη και η κυβέρνηση της λιτότητας και των μνημονίων θα απονομιμοποιηθεί πλήρως.

Θα ήθελα να μου πείτε τρεις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και εφόσον εκλεγείτε ευρωβουλευτής θα προσπαθήσετε να τις προωθήσετε αμέσως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται καταρχήν να ξεφύγει από τη λιτότητα και να διαμορφώσει μια αριστερή λύση για την κρίση δημόσιου χρέους. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα για το χρέος είναι καταστροφικές για την κοινωνική πλειοψηφία. Η λύση που προτείνουμε από κοινού με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει στο κέντρο της το κούρεμα του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την κατάργηση της λιτότητας και τη «νομισματοποίηση» (και το «θάψιμο» για αρκετές δεκαετίες) του χρέους των μεγάλων χωρών όπως για παράδειγμα της Ιταλίας. Η δεύτερη τομή που απαιτείται να γίνει άμεσα είναι να αλλάξει ο ρόλος της ΕΚΤ, η οποία πρέπει επιτέλους να μετατραπεί σε θεσμό που θα αντιμάχεται την κηδεμονία των ευρωπαϊκών κοινωνιών από τις αγορές χρήματος. Η τρίτη αναγκαία μεταρρύθμιση είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και η δημιουργία θεσμών έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων, αυτό που στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουμε «ανάκτηση της εργασίας», αλλά και το σχέδιό μας για την ενθάρρυνση και ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας».

Είστε υπέρ της Ομόσπονδης Ευρώπης;

Εξαρτάται από την πολιτική που θα ακολουθεί μια πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη. Αν πρόκειται να έχει την κατεύθυνση που ακολουθεί έως τώρα, δηλαδή, μια ένωση που εμβαθύνεται στη βάση του εσωτερικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη για το ποιο έχει τη χειρότερη εργατική νομοθεσία και το ποιο ευνοεί περισσότερο την ολιγαρχία σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, τότε όχι δεν είμαι υπέρ της Ομόσπονδης Ευρώπης, προτιμώ να έχουν οι κυβερνήσεις (εν προκειμένω η ελληνική κυβέρνηση) κάθε δυνατότητα διαφοροποίησης. Αν όμως η σύγκρουση με το νεοφιλελευθερισμό οδηγήσει σε μια Ευρώπη στην οποία oι χώρες δεσμεύονται να ακολουθήσουν πολιτικές που μειώνουν την ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες (δηλαδή δεσμεύονται για πολιτικές ακριβώς αντίθετες από τα μνημόνια), τότε φυσικά είμαι υπέρ της Ομόσπονδης Ευρώπης.

Ποιες είναι οι δυνάμεις που μπορεί να συμπορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές; Με ποιους θα συμμαχήσετε; Είναι εφικτή η δημιουργία συμμαχίας του Nότου;

Είναι εφικτή η συμμαχία των λαών ολόκληρης της Ευρώπης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνησή της. Είναι μύθος ότι οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν πλήττονται από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Οι συμμαχίες μας πάντα θα έχουν κοινωνικό και πολιτικό κριτήριο και όχι γεωγραφικό. Η πρότασή μας για επίλυση της κρίσης δημόσιου χρέους θα υποστηριχθεί από τους πολιτικούς μας συμμάχους σε όλες τις χώρες της ΕΕ και θα δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Η κ. Μέρκελ πρέπει να απαντήσει γιατί επιβαρύνει τους Γερμανούς εργαζόμενους με την εμμονή της να μην κουρευτεί το ελληνικό χρέος δηλαδή να μην καταστεί βιώσιμο.

Ας εικάσουμε ότι οι εταίροι/πιστωτές μας δεν αποδεχθούν την επιλογή σας για καταγγελία του Μνημονίου και παγώσουν τη χρηματοδότηση, (ως γνωστόν δόσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παίρνουμε μέχρι και το 2016) ποιο είναι το "Σχέδιο Β" του ΣΥΡΙΖΑ;

Καταρχήν υπενθυμίζω ότι οι δανειστές πάγωσαν τη χρηματοδότηση και στην προηγούμενη κυβέρνηση για διάστημα έξι μηνών περίπου. Όπως είδατε δεν χρεοκόπησε ατάκτως η χώρα παρά τις προεκλογικές απειλές. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης μιας καθυστέρησης της χρηματοδότησης. Ένα βασικό όπλο είναι και η καθυστέρηση από πλευράς μας της πληρωμής τοκοχρεολυσίων. Αυτά που σας λέω δεν εντάσσονται σε κάποιο σχέδιο Β. Δεν υπάρχει ανάγκη σχεδίου Β, γιατί στην πραγματικότητα «σχέδιο Β» είναι η κατάργηση της λιτότητας. Πέραν τούτου, δεν συμφέρει τους δανειστές να χρεοκοπήσει το ελληνικό Δημόσιο και να χάσουν όλα τα λεφτά που περιμένουν να λάβουν. Θα αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όχι με τους φίλους τους αυτή τη φορά αλλά με τους εκπροσώπους της κοινωνικής πλειοψηφίας, και να διαπραγματευτούν τη δυνατότητά τους να πληρωθούν ένα μέρος των χρημάτων τους, τόσο ώστε να μπορεί ταυτόχρονα η ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει την κρίση χωρίς να πρέπει να εξαθλιωθεί, αλλά αντίθετα να αναπτυχθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)