to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 13.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Κυρίτσης: Απρόσμενα καλή συμφωνία για την ελληνική πλευρά μετά από 27 χρόνια ήττας

«Απρόσμενα καλή» για την ελληνική πλευρά χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας- πΓΔΜ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, καθώς όπως τόνισε αφενός επετεύχθη μετά από «27 χρόνια ήττας της Ελλάδας, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αίρεται με αυτήν την συμφωνία» και αφετέρου «θεμελιώνει σχέσεις ειλικρινούς καλής γειτονίας» μεταξύ των δύο χωρών.


Απαντώντας στα επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε γελοίο το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε συμφωνία, σημειώνοντας πως «απολύτως λογικά και με κάθε δικαίωμα η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την συμφωνία» και πως «πάντα τις συμφωνίες τις προωθούν κυβερνήσεις, δεν τις προωθεί κάποια υπερβατική αρχή».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως «ήδη εδώ και 40 χρόνια σχεδόν στον ΟΗΕ η Ελλάδα έχει αποδεχτεί την μακεδονική γλώσσα» αλλά και πως «η άρνηση της γλώσσας της συγκεκριμένης χώρας αφήνει ένα κενό, το οποίο καλύπτεται». «Δηλαδή αν δεν είναι μακεδονικά, τι να είναι; Να είναι βουλγάρικα; Θέλουμε εμείς τέτοιο πράγμα ακόμη κι ως αφήγηση;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως «είτε κοιτάξουμε το πράγμα πολιτικά και ιστορικά, είτε αλλιώς, νομίζω ότι το ζήτημα της γλώσσας είναι λυμένο». Στο ζήτημα της εθνότητας, πρόσθεσε επιπλέον πως «επειδή ξέρουμε και τις δυνάμεις που θέλουν να απορροφήσουν τη χώρα αυτή, τις δυνάμεις που θα ήθελαν να διαλύσουν τη  χώρα αυτή και να την μοιραστούν, θεωρώ ότι και το εθνικό συμφέρον και η λογική δείχνουν ότι η λύση η οποία συμφωνήθηκε είναι η εθνικοσυμφέρουσα».

Κληθείς να ερμηνεύσει την αρνητική στάση της ΝΔ στη συμφωνία, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε πως «μπορεί να θεωρεί ότι θα καρπωθεί οφέλη από αυτήν τη διαδικασία» ή «μπορεί να φοβάται ενδεχόμενες απώλειες». «Η ανησυχία της απώλειας είναι ίση ή μεγαλύτερη από την προσδοκία του κέρδους», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας επίσης πως «αυτή τη στιγμή η ΝΔ εξακολουθεί και κινείται σε μία θολούρα αποφεύγοντας να τοποθετηθεί». Για το επιχείρημα του erga omnes δε, σημείωσε πως εγκαταλείφτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση , «εφόσον κατόρθωσε η ελληνική πλευρά μέσω της διαπραγμάτευσης να το επιτύχει» και «αποφάσισαν μετά να βάλουν τον πήχη σε άλλο σημείο».

Για το Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε πως αξιολογεί τη στάση του με βάση «τις προτεραιότητες των επιμέρους κομματιών του». «Είναι κάποιοι που δεν θέλουν με τίποτα να σπάσουν αυτήν την εγκάρδια συνεννόηση με τη ΝΔ, υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι εδώ υπάρχει μία κατάσταση προωθητική και δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν το βλέπουν». «Βρίσκονται σε αυτήν την αντίφαση», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως όπως ο κ. Βενιζέλος ο οποίος είναι «τελείως υπέρ της συμφωνίας με βάση τη λογική του και τελείως κατά οποιασδήποτε συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πολιτικό του σχέδιο», «το ίδιο πράγμα σε μεγάλο ή σε μικρότερο βαθμό το αντιμετωπίζουν όλοι στο Κίνημα Αλλαγής, κάποιοι πιο θετικά όπως αυτούς τους οποίους ξέραμε ως Ποτάμι και κάποιοι πιο αρνητικά, όσοι αποφάσισαν ότι έχουν ταυτιστεί με τη ΝΔ στρατηγικά και ιστορικά. Πρέπει να το λύσουν αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς για τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο ζήτημα, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε πως «είναι περίπτωση στην οποία ο Πάνος Καμμένος έχει 100% λάθος», ενώ όσον αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση πως δεν έχει την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου για την συμφωνία, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως «στο μέτρο που ο πρωθυπουργός δεν κρίνει ότι τίθεται ζήτημα κυβερνητική συνοχής και τη στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος επίσης θεωρεί ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, κατεβαίνει αυτή η  πρόταση ως έχει από την κυβέρνηση». Δεν ασπάζονται όλοι τη συμφωνία, ανέφερε αλλά δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, « γιατί αυτοί οι οποίοι θα το έβαζαν το θέμα αυτό, δεν το βάζουν».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «απογοητευτική από κάθε άποψη» τη στάση του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «ασυνέχεια σε σχέση με αυτά που έλεγαν μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, που έβαζαν ως όρους αποδοχής μία συμφωνίας αυτά που έβαζαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις». «Το κατά πόσο αυτό οδηγεί ή όχι στο ΝΑΤΟ ίσχυε και προ μερικών μηνών και το ΚΚΕ δεν φαίνεται να το λάμβανε υπόψη του στην επιχειρηματολογία του -και σωστά-. Αποφάσισε να το λάβει υπόψη του τώρα», πρόσθεσε. Σημείωσε πως είναι «καινοφανής και περίεργη» η  αντίληψη να κρίνει μία χώρα για το εάν μία άλλη χώρα θα μπει στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τρελό να θεωρούν οι Αριστεροί ότι «εμείς θα κρίνουμε τι πρόκειται να κάνουν οι πολίτες μία διπλανής χώρας». Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως το ΚΚΕ «βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με τη ΝΔ, πράγμα που φαίνεται και από το ότι ο κ. Κουτσούμπας είναι ο αγαπημένος των Νέων και του συγκροτήματος Μαρινάκη το τελευταίο διάστημα, το οποίο λέει ούτε νερό, ούτε ψωμί στον ΣΥΡΙΖΑ διότι πρέπει να πέσει». «Αυτή είναι η στρατηγική του ΚΚΕ, του Μαρινάκη και της ΝΔ», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «κακώς ταυτίζονται σε αυτά τα πράγματα, θα το πληρώσουν κάποτε».

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το «Μακεδονικό», ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως «το να ψηφίσουμε εμείς πως θα λέγεται μία γειτονική χώρα αρχίζει και ξεφεύγει σιγά σιγά από το πλαίσιο της λογικής» και αναφέρθηκε στο στοιχείο της έκπληξης που υπήρχε στην ανακοίνωση της συμφωνίας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι ‘μία χώρα δέχεται να αλλάξει όνομα επειδή της το ζητάει με πίεση μία άλλη χώρα’, τονίζοντας : «Φανταστείτε αν γίνει και δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το πώς θα λέγεται μία άλλη χώρα». «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, είναι τρελό και να τα σκεφτόμαστε και να τα λέμε», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)