to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 19.05.2015

πηγή: in.gr

Πολιτική

Γ. Καλατζής: Μεγάλη η ζημιά στις διεθνείς σχέσεις της χώρας από τη μη λειτουργία τεμένους

O γγ Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλατζής μίλησε στο in.gr για την εγκατάσταση και λειτουργία τεμένους στο Βοτανικό.


Απάντησε, επίσης, στο τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο σχετικά με τα άτυπα κατά τόπους τζαμιά, αλλά και για τον αντίκτυπο που έχει η χρόνια κρατική αναλγησία ως προς την ανέγερση τζαμιού, όσον αφορά τις διεθνείς μας σχέσεις με μουσουλμανικές χώρες.
 

-Είναι η τέταρτη φορά που ψηφίζεται από τη Βουλή κάτι ανάλογο για την εγκατάσταση ή ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, τι εμπεριείχε η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες;

H τροπολογία αυτή επί της ουσίας είναι η αντικατάσταση των συντεταγμένων του τοπογραφικού διατάγματος του 2011. Το τέμενος θα γίνει με τη μετασκευή ενός υπάρχοντος κτιρίου, το οποίο ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό και θα είναι συνολικά 500 τετραγωνικά, ενώ στον περίβολο χώρο θα υπάρξει γρασίδι, εκεί που τώρα υπάρχουν απορρίμματα και μπάζα, ενώ δεν θα χτιστεί και μιναρές.

Όταν το 2011 ψηφίστηκε ο νόμος που χωροθετούσε το τέμενος στο συγκεκριμένο μέρος, εδόθησαν λανθασμένες συντεταγμένες για την τοποθέτηση του κτιρίου από τον τοπογράφο μηχανικό που το είχε αναλάβει. Πώς το ανακαλύψαμε; Για να βγει ρυμοτομική άδεια για το τέμενος απαιτείται να δώσει ο Δήμος Αθηναίων ρυμοτομική γραμμή, για να γίνει αυτό λοιπόν πρέπει να έχει την απεικόνιση του κτιρίου. Όταν ο Δήμος Αθηναίων πήρε τα στοιχεία και τις συντεταγμένες, μάς είπε μεγαλοπρεπώς ότι αυτά που τους λέμε δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.

Έπρεπε να αλλάξουν οι συντεταγμένες, επειδή όμως το 2011 αυτό ψηφίστηκε με νόμο, ο μόνος τρόπος για να διορθωθούν οι συντεταγμένες είναι να ξαναπάς στη Βουλή. Η Βουλή των Ελλήνων λοιπόν κλήθηκε για τέταρτη φορά από το 2000 να ψηφίσει κάτι σχετικά με το τέμενος Αθηνών. Αυτό δείχνει κάτι και για τη δημοκρατία μας, ενώ ορισμένες πολιτικές δυνάμεις μετέτρεψαν ένα τεχνικό ζήτημα σε πολιτικό, αν και αυτό έχει λυθεί με τρεις ψηφοφορίες, με τρεις διαφορετικούς νόμους και κάθε φορά με μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, στη ψηφοφορία του 2011, εκτός του ΛΑΟΣ ψήφισαν υπέρ όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Και τώρα αυτό έγινε, αλλά δεν είναι δυνατόν η Βουλή να ζητείται να ψηφίζει κάθε φορά στο αρχικό ερώτημα, αν πρέπει να γίνει ή όχι τέμενος…

Πλέον, δεν έχει και αντικείμενο. Μία πλευρά της κριτικής ήταν πως δεν πρέπει να χτιστεί το τέμενος με δημόσια χρηματοδότηση, γιατί είναι αντισυνταγματικό. Έχει γίνει δίκη στο ΣτΕ στις 30/6/2014 και η απόφαση ήταν πως κρίνει απολύτως συνταγματική την κατασκευή του τεμένους και τη χρηματοδότησή του από το κράτος. Άρα, αυτό το επιχείρημα δεν στέκει πια.  

-Δηλαδή ήταν λανθασμένα τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό;

Ποτέ δεν είπαμε για ανέγερση με την έννοια της κατασκευή νέου κτιρίου. Και τα πρακτικά της Βουλή του 2011 αν διαβάσει κάποιος, είναι σαφέστατα. Μην ξεχνάμε πως η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα, όπως η οικονομική της πραγματικότητα. Τα αρχικά σχέδια για τέμενος στον Ελαιώνα το 2006 προέβλεπαν μια άλλη κατασκευή ύψους 15 εκατ. ευρώ. Αυτά δεν γίνονται. Πρέπει όμως η χώρα να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα που εκκρεμεί από το 1890 και έχει τεθεί πάρα πολλές φορές από τότε. Το τέμενος πρέπει να γίνει και για λόγους εσωτερικής ασφάλειας.

-Μπορείτε να δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λειτουργήσει;

Δεν μπορώ να σας το πω αυτό γιατί είναι ένα δημόσιο έργο και τα δημόσια έργα καταλήγουν πάντα στο ΣτΕ. Εμείς, κερδίσαμε την πρώτη δίκη. Μόλις βγει η οικοδομική άδεια θα έρθει η δεύτερη δίκη. Τον Οκτώβριο έχουμε άλλη μία δίκη για να δούμε αν ήταν νόμιμοι οι διαγωνισμοί που έγιναν. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι πως από την ώρα που θα μπει ο εργολάβος, η υπόθεση αυτή θα κρατήσει για τρεις έως τέσσερις μήνες, αφού είναι μετασκευή κτιρίου.

-Δημιουργεί προβληματισμό η καταψήφιση της εν λόγω τροπολογίας από τον κυβερνητικό εταίρο, την στιγμή που μόνο οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν κατά της τροπολογίας;

Σε εμένα δεν δημιουργεί κανέναν προβληματισμό και δεν είναι κακό να διαφωνεί κάποιος. Ξέρουμε όλοι ποιοι αρνήθηκαν. Επίσης, είναι σαφές πως σε μια δημοκρατία πρέπει να εκφράζονται όλες οι απόψεις. Μην ποινικοποιούμε το ότι κάποιος έχει άλλη άποψη από τη δική μας. Αυτό ισχύει προς όλες τις πλευρές. Άλλο όμως είναι η Χρυσή Αυγή, άλλο οι ΑΝΕΛ, αφού οι τελευταίοι δεν είναι ούτε ναζιστική οργάνωση ούτε στρέφονται κατά του Συντάγματος της χώρας. Το ότι μπορεί να καταψηφίσουν κάτι που καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή, δεν καθιστά ούτε τους ΑΝΕΛ ούτε αυτό το κάτι εκ των προτέρων κακό.

-Ποιο το σχέδιο του υπουργείου για τα άτυπα κατά τόπους τζαμιά;

Όπως έχω πει πολλές φορές η πολιτική του υπουργείου είναι σαφέστατη, η ύπαρξη άτυπων τζαμιών είναι διπλό πρόβλημα για τη χώρα. Πρώτον, την εκθέτει διεθνώς και δεύτερον δημιουργεί ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Η ύπαρξη αυτών αποτελεί ουσιαστικά το κύριο πρόβλημα, το οποίο η πολιτική, οι απόψεις και οι θέσεις της Χρυσής Αυγής το κάνουν χειρότερο. Αυτά που κάνει και λέει η Χρυσή Αυγή εξυπηρετούν τους Τούρκους και τα άτυπα τζαμιά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ύπαρξη κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα και την ασφάλειά μας.

Για εμάς είναι λογικό και επόμενο η έναρξη λειτουργίας του τεμένους θα πρέπει να είναι η ημερομηνία που θα αρχίσει να εφαρμόζεται καθαρά και χωρίς περιστροφές ο νόμος για τους ευκτήριους οίκους και για την περίπτωση των μουσουλμάνων, που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει άδεια, κλείνει. Πρακτικά δηλαδή, υπόγεια και ημιυπόγεια θα κλείσουν και κακώς δεν έχουν κλείσει. Αλλά πώς θα επέμβεις όταν εσύ δεν έχεις δώσει το σαφέστατο δείγμα ότι δεν έχεις πρόβλημα με τη θρησκεία του Ισλάμ.

Για να έχετε καλύτερη εικόνα θα σας πω ότι υπάρχουν ορισμένοι που λένε να μην γίνει τέμενος, εννοούν όμως στην πραγματικότητα να μην γίνει δημόσιο τέμενος, γιατί ιδιωτικό τέμενος θα γίνει είτε θέλουν είτε δεν θέλουν. Εκτός αν αλλάξουμε Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν πρέπει να κάνει δημόσιο τέμενος -χωρίς να έχει καμία εποπτεία δηλαδή-, ώστε να έρθει ο οποιοσδήποτε από άλλη χώρα, να αγοράσει οικόπεδο, να χτίσει τζαμί και να το έχει μέσα στην Αθήνα, όπως το θέλει εκείνος, με τους όρους και τη στόχευση που θα επιλέξει εκείνος.

Και αναρωτιέμαι, αυτό είναι το εθνικό συμφέρον, το οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζονται; Με συγχωρείτε, αλλά ούτε το εθνικό συμφέρον υπερασπίζονται ούτε τίποτα, γιατί η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι και το εθνικό συμφέρον της χώρας.

-Όσοι Μουσουλμάνοι μένουν όμως μακριά από το Βοτανικό, πώς θα ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα;

Δεν χρειάζεται να πάει στο Βοτανικό. Η χώρα μας έχει νόμους και Σύνταγμα, γιατί αν έρθει κάποιος στο υπουργείο Παιδείας και κάνει αίτηση για να ανεγείρει νέο τζαμί, νομίζετε ότι η Πολιτεία μπορεί να του πει νομίμως όχι; Και όχι να του πει, αν είναι νόμιμη η διαδικασία, θα πάει στο ΣτΕ και θα το κερδίσει. Εδώ, κάνουμε λες και ο νόμος λέει πως δεν μπορούμε να ανεγείρουμε χώρο προσευχής, αλλά ο νόμος δεν το λέει αυτό. Κάποιος Μουσουλμάνος που μένει στη Σαλαμίνα λόγου χάρη, θα βρει ένα χώρο όπως προβλέπει ο νόμος και θα μπορεί να προσεύχεται εκεί.

-Ποιος είναι ο αντίκτυπος της χρόνιας κρατικής αναλγησίας σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία τεμένους, στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας με μουσουλμανικές χώρες;

Πέρα από τα εσωτερικά μας και την ασφάλεια της χώρας μας, ο οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής ασχοληθεί και διαβάσει τι ζημιά έχει υποστεί η χώρα μας στον ισλαμικό και ειδικά στον αραβικό κόσμο, εξαιτίας αυτού του θέματος, το μόνο που θα πει είναι πώς είναι δυνατόν να μην το έχετε κάνει... Και αυτό συμβαδίζει με την ανυπαρξία μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Ένα απλό παράδειγμα είναι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας που αφορά περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και 187 χώρες. Εκεί λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που κάθε φορά λένε ότι η Ελλάδα δεν χτίζει τέμενος γιατί είναι μια βαθιά αντιισλαμική χώρα. Είναι σωστό να παρουσιάζεται η χώρα μας σε τέτοιο ευρύτερο κύκλο και σε μια διεθνή ομάδα κρατών ως αντιισλαμική χώρα; Από πότε γίναμε αντιισλαμική χώρα;

Μάλιστα, υπάρχει χώρα που επιδιώκει μέσω αυτού του οργανισμού να βγαίνουν ψηφίσματα εναντίον της χώρας μας, λέγοντας πως καταπατάμε τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων, αλλά και αυτά μουσουλμανικών μειονοτήτων. Αυτή η χώρα είναι ακριβώς απέναντί μας και το κάνει κατ’επάγγελμα.

Άγγελος Προβολισιάνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)