to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 26.11.2013

Αθλητισμός

Γ. Δεληκάρης, το 2004: «Αντισταθείτε, μην υποταχθείτε!»

Γράφει ο Νίκος Μάλλιαρης στην Αυγή: Το καλοκαίρι του 2004 συζητούσαμε με τον "θρύλο" Γιώργο Δεληκάρη για τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα, μετά την κατάκτηση του "Eurο" από τους "μετανάστες" και "παραγκωνισμένους" του προεδρικοκεντρικού ποδοσφαίρου μας. Το βράδυ ο Δεληκάρης πήρε μολύβι και "ζωγράφισε" στο χαρτί τις σκέψεις του, όπως θα τις διαβάσετε παρακάτω.


Διαχρονικά τα λόγια του μεγάλου άσου του ελληνικού ποδοσφαίρου...

Ανθρώπους με τέτοιες απόψεις και πνεύμα χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα (σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδία, προπονητές κ.λπ.) για να εμπνεύσουν, να ενισχύσουν και να αναπτύξουν με την παρουσία τους, τις οποίες μικρές σήμερα πρωτοβουλίες, υγείας και αποτελεσματικότητας, όπως η εθνική μας ομάδα.

Η Αριστερά και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις που υπάρχουν, να ενταχθούν και να δραστηριοποιηθούν οργανωμένα στον ποδοσφαιρικό χώρο. Να επανασυνδεθούν με ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, φιλάθλους που διαπνέονται από το φίλαθλο πνεύμα, την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο και το όραμα της αναγέννησής του. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει καθοριστικά με το πρόγραμμά του και την οργανωμένη παρέμβασή του, ώστε ν' αλλάξουν οι δομές και κυρίως η φιλοσοφία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ας το τολμήσουμε!

ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ (υπεύθυνος ποδοσφαίρου του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ)

"Πολιτισμός των γηπέδων, ποδοσφαιρική σκέψη..."

Αυτά που έγραψε ο Γιώργος Δεληκάρης πριν από 10 περίπου χρόνια και παρουσιάζονται δημόσια για πρώτη φορά, είναι ακόμη επίκαιρα και γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα μετά την επιτυχία της εθνικής μας ομάδας να προκριθεί στο "Μουντιάλ" της Βραζιλίας:

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: "Εγώ τουλάχιστον δεν νομίζω ότι ξέρω εκείνα που δεν ξέρω"

"Πολιτισμός των γηπέδων"

"Ποδοσφαιρική σκέψη"

"Την άδεια να καταγίνομαι με τα πράγματα που μ' ενδιαφέρουν έχω δώσει στον εαυτό μου, εγώ! Η εποχή μας είναι ίσως αυτή που περισσότερο από κάθε προηγούμενή της αρνήθηκε τον άνθρωπο.

Οι οικονομικές, πολιτιστικές εξουσίες, που κυριαρχούν στη ζωή μας, αναδύθηκαν από την κερδοσκοπία, την καιροσκοπία, την αρχομανία. Η ψυχαγωγία, από αγωγή της ψυχής, γίνεται αγωγή προς κατανάλωση.

Ταλέντο! Προσόντα! Ήθος! Αξιοπρέπεια! Μπα! Φροντίστε να μπείτε σε μια κλίκα. Η συνταγή γνωστή σε όλη τη χώρα. Σε όλα τα επίπεδα, αυτά μας αφήνουν για κληρονομιά τα ηλικιωμένα, σκουριασμένα, συμβιβασμένα μυαλά.

Αχ Ελλάδα, η εθνική ομάδα βγήκε "πρώτη" με τα παραγκωνισμένα παιδιά. Οι δικοί σου ειδήμονες τα έδιωξαν μακριά, δεν αγωνίζονταν στα ελληνικά γήπεδα.

Θα 'θελα να μάθω, τα περισσότερα παιδιά μας, αλήθεια, τι αξίζουν τώρα για σας; Γιατί ορισμένοι, που είναι μακριά, άξιζαν, αξίζουν και θα αξίζουν. Και άλλα νεαρά παιδιά, που ακόμα τα έχετε ζωντανά θαμμένα.

Μην απογοητεύεστε νέοι, αυριανοί πρωταθλητές! Αυτοί που είναι σήμερα μακριά σας, μόλις τους φέρετε διάκριση, θα είναι οι πρώτοι που θα μιλούν για σας.

Πιστεύω σε σας! Γιατί ότι παραγκωνίζεται σε αυτή τη χώρα δεν αξίζει για αυτούς τους "Καραμήτσους", τα ιδιοφυή μυαλά, τους ειδικούς.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί, πως όσοι δεν τους κάνουν, δοξάσανε, δοξάζουν και θα δοξάζουν την Ελλάδα μας. Για την γνωστή δική τους συνταγή μην ανησυχείτε, να αδιαφορείτε.

Γνώσεις! Προσόντα! Αξία! ΜΠΑ! Φροντίστε να μπείτε σε μια κλίκα, μαζί με τα υπόλοιπα ανθρωπάκια, που τα προσέχει, τα καλλιεργεί χρόνια τώρα η Ελλάδα μας.

Τελικά το οσφρίζομαι, δεν χωρά και άλλους "Καραμήτσους".

Προσπάθεια παιδιά, προσπάθεια! Δώστε τους να καταλάβουν τι σημαίνει Ήθος! Αξία! Γνώσεις! Προσόντα! Ταλέντο! Αξιοπρέπεια! Εσείς κάνετε αθλητισμό, όχι Αθλιο-ποιηση. Αντισταθείτε, μην υποταχθείτε, ίσως τους αναγκάσουμε να έχουν, έστω και αργά, Αυτογνωσία.

Σας εύχομαι ειλικρινά το καλύτερο!"

20.7.2004

Γ. ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)