to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 23.08.2013

Κοινωνία

"Φυτρώνουν" μολότοφ στη Θεσσαλονίκη - Στο στόχαστρο το “Βιολογικό” - Προετοιμασία για τη ΔΕΘ

Φωτιές έχουν ανάψει σε αστυνομικές αρχές και πανεπιστημιακή κοινότητα οι περίπου 30 βόμβες μολότοφ, που βρέθηκαν μέσα και περιμετρικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις αρχές της εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη παρτίδα με τις βόμβες μολότοφ βρέθηκε εντός του ΑΠΘ, ενώ την επομένη άλλες 10 βόμβες βρέθηκαν σε εμφανές σημείο στην οδό Εθνικής Αμύνης. Και στις δύο περιπτώσεις περαστικοί ειδοποίησαν την αστυνομία.


Ποιος βέβαια κυκλοφορεί με πάνω από 30 βόμβες μολότοφ στα μέσα Αυγούστου και μάλιστα τις παρατάει δεξιά και αριστερά; Σύμφωνα με την επίσημη διαρροή της αστυνομίας, οι μολότοφ προορίζονταν είτε για επίθεση στο φυλάκιο του Τούρκικου Προξενείου, στην Αγίου Δημητρίου, είτε όπως με έμφαση ανέφεραν σε δημοσιογράφους, “υπάρχει προετοιμασία του χώρου για τα εγκαίνια της ΔΕΘ”. Και όπως είναι φυσικό σε τέτοιου είδους προετοιμασίες, το πρώτο που κάνεις είναι αφήνεις τις μολότοφ στο ΑΠΘ, για να τις χρησιμοποιήσεις σε ένα περίπου μήνα.

Όπως είναι γνωστό στην πιάτσα των αστυνομικών συντακτών της πόλης, η αμαρτωλή κρατική ασφαλεία, έχει εδώ και ημέρες οργώσει τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εξασφαλίσει πληροφορίες σχετικά με τις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ, δίχως όμως και πολλά αποτελέσματα. Παράλληλα πρόκειται για το τμήμα εκείνο, που προχώρησε σχεδόν αυτόνομα στην επιχείρηση σύλληψης των 13 για τα συνθήματα στον ΟΑΣΘ και που αν κρίνουμε από την τακτική του την προηγούμενη περίοδο ειδικεύεται στο να στήνει τεχνιτές εντάσεις στην πόλη.

Στο χωρό όμως μπήκαν και εφημερίδες, σαίτ και μπλοκ, με πρώτη και καλύτερη τη Μακεδονία, που κυκλοφόρησε καταπίνοντας αμάσητη τη γράμμη με πρωτοσέλιδο που αφενός έφτιαχνε κλίμα ενόψει ΔΕΘ, αφετέρου έκανε λόγο για άντρο παρανόμων δραστηριοτήτων όσον αφορά το ΑΠΘ και φωτογράφιζε το στέκι στο βιολογικό ως ορμητήριο κακοποιών στοιχείων.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας υποστηρίχτηκε από την πρώτη στιγμή από δηλώσεις καθηγητών του ιδρύματος που βρήκαν ευκαιρία να πιέσουν εκκένωση του στεκιού στο βιολογικό. “Πριν από λίγο δημοσιογράφος με ενημέρωσε ότι στη σχολή μου στο ΑΠΘ βρέθηκαν είκοσι μολότοφ σε χώρο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το "στέκι των αναρχικών". Πρόκειται για μια μεγάλη αίθουσα που είναι σε "κατάληψη" από αγνώστους εδώ και 25 χρόνια. Όταν ο συνάδελφος Loukas Vlahos ζήτησε μέσω εφημερίδας την απομάκρυνσή του, ο κοσμήτορας της σχολής κ. Παυλίδης έστειλε σε όλους τους καθηγητές της σχολής μια επιστολή που κατακεραύνωνε τον κ. Βλάχο για ανάρμοστη συμπεριφορά. Λίγο καιρό αργότερα σε ειδική συνεδρίαση του Τμήματος όταν με τον κ. Βλάχο ζήτησα εκ νέου την απομάκρυνσή του δέχτηκα φραστική επίθεση από τον Αναπλ. Πρόεδρο κ. Χρυσάφη, ότι δεν έχω δικαίωμα να παριστάνω τον κριτή των πάντων. Στις εκλογές για Πρόεδρο του Τμήματος που ακολούθησαν κατηγορήθηκα ως ακραίος που προκαλεί τους φοιτητές (sic) από υποστηρικτές του ανθυποψηφίου μου του κ. Χρυσάφη. Το Τμήμα εξέλεξε Πρόεδρο τον κ. Χρυσάφη με δύο ψήφους διαφορά, αλλά με μόλις το 30% των Καθηγητών του Τμήματος. Το Τμήμα στην ουσία ψήφισε την παραμονή του "στεκιού των αναρχικών" για άλλα 25 χρόνια...” έγραφε μετά την αποκάλυψη του πολεμικού υλικού ο γνωστός καθηγητής Ορέστης Καλογήρου.

Ο κ.Καλογήρου όμως δίνει τον τόνο και εκφράζει τις απόψεις του συνδέσμου καθηγητών του ΑΠΘ. Μια νεόκοπης νεοσυντηριτικής ομάδας καθηγητών που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της κατάργησης του ασύλου, στηρίζουν τα συμβούλια διοίκησης και συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης, άλλοτε στηρίζοντας το Γιάννη Μπουτάρη και άλλοτε συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια της δράσης. “Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ ζητά από το Συμβούλιο και τον πρύτανη «να προσληφθούν πραγματικοί φύλακες, άτομα δηλαδή εκπαιδευμένα στη φύλαξη και στην αντιμετώπιση έκτακτων κι επικίνδυνων καταστάσεων, και όχι απλοί θυρωροί ή, πολύ περισσότερο, άτομα για δουλειά γραφείου ή άλλο διοικητικό έργο. [...]. Επιπλέον, [...] είναι απαραίτητη η ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου σε συνεργασία με την Πολιτεία και κονδυλίου για τον ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό». Η πανεπιστημιακή κοινότητα περιμένει από το Συμβούλιο και την πρυτανεία να ανταποκριθούν” αναφέρει σε άρθρο του ο Λουκάς Βλάχος, επίσης εκ των μελών του συνδέσμου.

Απάντηση από το στέκι

Άμεση ήταν η απάντηση του στεκιού στο βιολογικό, που μεταξύ άλλων αναφέρεται στο αστυνομικό πογκρόμ εναντίον ελεύθερων κοινωνικών χώρων και προκαλεί τις “υπηρεσίες” να πάρουν τα μπουκάλια τους σε άλλη παραλία!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Στεκιού στο Βιολογικό

Βρέθηκε πετρέλαιο στο Α.Π.Θ.!!!

Αυτό το καλοκαίρι το κράτος συνέχισε την επίθεση στους ελεύθερους χώρους, εκκενώνοντας βίαια καταλήψεις σε Ηγουμενίτσα και Πάτρα. Στις 21 Αυγούστου εισέβαλαν στο Ε.Μ.Π. στην

Αθήνα, ‘απελευθερώνοντας’ 2 φοιτητικά στέκια. Αυτή τη φορά, χρειάστηκε ‘τηλεφώνημα’ για την ύπαρξη ‘πολεμικού υλικού’. Το πολεμικό υλικό βρέθηκε τελικά στη Θεσσαλονίκη, 17 βόμβες μολότωφ, εντελώς τυχαία κοντά στο στέκι στο Βιολογικό, στο Α.Π.Θ. Την επόμενη, ακόμη πιο τυχαία,

φύτρωσαν άλλες 13 σε πιο φανερό σημείο αυτή τη φορά.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα ναι μεν δε συνέδεσε το ‘πολεμικό υλικό’ με το στέκι, θέλει όμως να παρουσιάσει το χώρο σαν ορμητήριο παραβατικών ατόμων. Ζητάει την ‘απελευθέρωσή’ του για να το μετατρέψει σε κάτι πιο ακαδημαϊκό, όπως αποθήκη ή γιατί όχι και mikel.

Στο πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν, ο φοιτητής, δεν αναπτύσει σχέσεις, δεν αποκτά πολιτική και κριτική σκέψη, παρά μετατρέπεται σε πειθήνιο εργαζόμενο. Το στέκι στο Βιολογικό, όπως και όλοι οι

ελεύθεροι χώροι, αποτελούν εμπόδιο σε αυτό, καθώς παρέχουν χώρο σε φοιτητές και μη, για τη δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών ζυμώσεων.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις τους, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε είτε αύριο, είτε

στο άμεσο μέλλον.

Τα μπουκαλάκια σας και σ’άλλη παραλία.

Στέκι

στο Βιολογικό

Πηγή: alterthess.gr

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)