to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 25.02.2019

Κοινωνία

Φτιάχνουμε έναν κόσμο για όλ#: 2 και 3 Μάρτη η 3η Πανελλαδική συνδιάσκεψη σχημάτων BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


Αναλυτικά το κάλεσμα:

Τα σχήματα BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλούμε σε Πανελλαδική συνδιάσκεψη των σχημάτων μας. Η ανοιχτή αυτή διαδικασία έχει σκοπό να μας φέρει όλους και όλες ένα βήμα πιο κοντά, να ανταλλάξουμε απόψεις και να σχεδιάσουμε από κοινού, ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο οι ανάγκες μας θα βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας, τα δικαιώματά μας θα είναι αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα, η Δημοκρατία θα αποτελεί τον μόνο τρόπο λήψης των αποφάσεων και ο φασισμός δεν θα έχει καμία θέση ανάμεσα μας.

Τα προηγούμενα χρόνια βιώσαμε την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού μέσα απ’ τις πολιτικές λιτότητας που ασκήθηκαν. Πολιτικές που στον πυρήνα τους είχαν την υποτίμηση της εργασίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας. Το Πανεπιστήμιο βρέθηκε στο επίκεντρο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Σκοπός ήταν η διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου για τους λίγους, πλήρως συνυφασμένο με τις ανάγκες της αγοράς, στο οποίο η δημοκρατία θα ήταν περιττή. Πέρασαν όμως κάμποσα χρόνια από τότε που το φοιτητικό κίνημα πλημύριζε τους δρόμους και διεκδικούσε το αυτονόητο, να έχει το δικαίωμα να σπουδάζει δωρεάν, ποιοτικά και να ζει με αξιοπρέπεια. Από τότε κύλησε πολύ νερό και σίγουρα η κατάσταση δεν είναι ίδια.
Όμως πραγματικά σήμερα σε πιο σημείο βρισκόμαστε; Έχει μεταβληθεί η κατάσταση στην παιδεία; Το φοιτητικό κίνημα έχει συμβάλει με τις διεκδικήσεις του; Έχουμε πετύχει νίκες; Οι αγώνες μας τώρα πια μπορούν να κερδίζουν;

Εμείς σήμερα αναγνωρίζουμε μια συνολική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θέτει ψηλά στην ατζέντα την δημόσια και δωρεάν παιδεία, την στήριξη των δυνάμεων της εργασίας, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Στα πανεπιστήμια, η επαναφορά της συνδιοίκησης, η θέσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, η μείωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η δημιουργία ενιαίου χώρου ανωτάτης εκπαίδευσης και τελικά η μη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα .

Φυσικά, δεν έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα. Η συνδιοίκηση επανήλθε, αλλά οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν την έχουν αξιοποιήσει στον βαθμό που θα θέλαμε. Τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά μπορεί να μειώθηκαν, αλλά παραμένουν. Με τις εργολαβίες δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Οι ρυθμοί σπουδών είναι εντατικοποιημένοι. Οι συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων είναι σε μεγάλο βαθμό άμαζες. Για μας, αυτή ακριβώς είναι η συγκυρία στην οποία θα πρέπει να δυναμώσουμε τους αγώνες. Γιατί τώρα οι αγώνες μας μπορούν να κερδίζουν, γιατί τώρα μπορούμε να βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά.

Για όλα τα παραπάνω καλούμαστε να συζητήσουμε. Τα συλλογικά μας προβλήματα θα λυθούν μόνο με συλλογικές προσπάθειες. Ο ατομικός δρόμος ποτέ δεν ήταν λύση. Απευθύνουμε ευρύ κάλεσμα σε κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτρια, σε κάθε συλλογικότητα εντός του Πανεπιστημίου που μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες μ’ εμάς, να συμμετέχει ενεργά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του BLOCO. Είναι ώρα να μιλήσουμε για τις σπουδές μας, για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή να διαμορφώσουμε ένα πανεπιστήμιο και έναν κόσμο για όλ#.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)