to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:00 | 04.05.2015

Οικονομία

FT: Διαγραφή χρέους ζητά το ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο γνωστός για τις εμπρηστικές του θέσεις Πίτερ Σπίγκελ και επικαλείται δύο αξιωματούχους παρόντες στην τεταμένη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα


Σύμφωνα με τους Financial Times, το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του, απειλώντας ότι δεν θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ εάν δεν υπάρξει σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πλέον μετατραπεί σε ελλείμματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, επικαλούμενος δύο αξιωματούχους παρόντες στην τεταμένη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν είπε τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το Ταμείο από τις ελληνικές Αρχές δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να παρουσιάσει «πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού έως και 1,5% του ΑΕΠ φέτος».

«Με το μεγάλο πλεόνασμα να έχει μετατραπεί πλέον σε μεγάλο έλλειμμα, τα επίπεδα του χρέους στην Ελλάδα θα αρχίσει να κορυφώνονται και πάλι. Αυτό επιβάλλει είτε η Αθήνα να λάβει δραστικά μέτρα λιτότητας, ή οι πιστωτές της από την Ευρωζώνη να συμφωνήσουν σε διαγραφή χρέους για να μπει το χρέος της Ελλάδας πίσω σε μια βιώσιμη πορεία, όπως πιστεύει το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Τόμσεν ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών ωρών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ευρωπαίοι δανειστές από την πλευρά τους εμφανίζονται αντίθετοι σε ένα κούρεμα του χρέους. Ωστόσο υπενθυμίζεται πως στο Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 οι δανειστές είχαν δεσμευτεί πως θα εξεταζόταν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που έγινε το 2013 και επιβεβαιώθηκε και από τη Eurostat πριν από ένα έτος.

Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως το γεγονός πως άλλαξε ο τίτλος στο άρθρο του Πίτερ Σπίγκελ και έγινε πιο ήπιος. Ειδικότερα αρχικά ο τίτλος του άρθρου ήταν «Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει το νήμα της ζωής για την Ελλάδα», ενώ στη συνέχεια έγινε: «Το ΔΝΤ υιοθετεί σκληρή γραμμή για τη βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς, το πλεόνασμα γίνεται έλλειμμα».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα των FT

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)