to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:45 | 18.10.2023

Διεθνή

Εκατόμβες νεκρών: Το Ισραήλ βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα - Διεθνής κατακραυγή για το έγκλημα (liveblog)

Περσσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην πόλη της Γάζας, το Αλ Αχλί Αράμπ, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι, βομβαρδίστηκε το βράδυ της Τρίτης από τον ισραηλινό στρατό. Άθλια απόπειρα από το Ισραήλ να συγκαλύψει το έγκλημά του, αποδίδοντας με ψεύδη την ευθύνη σε ρουκέτα του Ισλαμικού Τζιχάντ που «έπαθε βλάβη». Διεθνής κατακραυγή και οργισμένες διαδηλώσεις στις γειτονικές χώρες. Ο Τζο Μπάιντεν αναχωρεί για να επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη το Ισραήλ, αλλά ακυρώνεται, μετά το μακελειό, η τετραμερής διάσκεψη που θα είχε στο Αμμάν με Ιορδανία, Αίγυπτο και Παλαιστινιακή Αρχή. Kαταγράφουμε τις εξελίξεις από τον πόλεμο στη Γάζα σε Liveblog.


Οργή και αποτροπιασμός για τον ισραηλινό βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας. Εκατοντάδες άμαχοι βρίσκονταν τη στιγμή της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί αναζητώντας καταφύγιο από τους συνεχείς ισραηλινού βομβαρδισμούς που έχουν κοστίσει ως τώρα τη ζωή περισσότερων από 3.000 Παλαιστινίων.

«Διακόσιοι έως τριακόσιοι εκτοπισμένοι σκοτώθηκαν από τα κατοχικά (ισραηλινά) πλήγματα στην αυλή» του αραβικού νοσοκομείου Αλ Αχλί στο κέντρο της Γάζας, ανέφερε αρχικά το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «εκατοντάδες θύματα βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια».

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ υπάρχουν ακόμα πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις.

Νεκροί στα ερείπια

Εικόνες από το νοσοκομείο, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν διαμελισμένα πτώματα ανάμεσα στα ερείπια και αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τις αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Φωτογραφίες από το νοσοκομείο δείχνουν φωτιές να καταπίνουν τους διαδρόμους του νοσοκομείου, θρυμματισμένα τζάμια και ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στην περιοχή.

Aπόπειρα συγκάλυψης

Σε ρουκέτα της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ που «έπαθε βλάβη» μετά την εκτόξευση επιχείρησε - βολικά - να ρίξει την ευθύνη για το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, επικαλούμενος... δικές του πηγές. Ακόμη χειρότερα, επίσημοι λογαριασμοί του Ισραήλ παρουσίασαν βίντεο ως «αποδείξεις», τα οποία έσπευσαν να διαγράψουν από τις αναρτήσεις τους όταν συνελήφθησαν ψευδόμενοι.

Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Ραμάλα, Αμμάν, Βηρυτό και Κωνσταντινούπολη

Η οργή για το ισραηλινό έγκλημα στο νοσοκομείο της Γάζας ξεχείλισε στη Δυτική Όχθη, αλλά και στην Ιορδανία - με τον μεγάλο πληθυσμό παλαιστίνιων προσφύγων -  όπου εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν, ενώ χιλιάδες διαδήλωσαν και έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Μ. Αμπάς - Διεθνής κατακραυγή

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά το πολύνεκρο χτύπημα από τον ισραηλινό στρατό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας. «Αυτό που γίνεται λέγεται γενοκτονία. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να επέμβει άμεσα και να σταματήσει αυτή τη σφαγή. Η σιωπή δεν είναι πια αποδεκτή», τονίζει ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ-PLO). 

Ταυτόχρονα, σε διάφορους τόνους, ακόμη και οι δυτικές χώρες που έχουν εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του στο Ισραήλ αναγκάζονται να καταδικάσουν το πολύνεκρο έγκλημα, με τον Σαρλ Μισέλ της ΕΕ να δηλώνει ενδεικτικά πως «επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Ο Μπάιντεν πάει στο Ισραήλ - Ακυρώθηκε η διάσκεψη στην Ιορδανία

Το φρικτό περιστατικό λαμβάνει χώρα ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να αναχωρήσει για επίσκεψη στο Ισραήλ και κατόπιν στην Ιορδανία όπου θα είχε σύσκεψη με τον Μ. Αμπάς, τον βασιλιά Αμπντάλα Β' και τον Φάταχ Αλ Σίσι, διάσκεψη ωστόσο που η Ιορδανία ακύρωσε μετά το μακελειό.

 Η ζωντανή μετάδοση από το Αλ Τζαζίρα που έχει ανταποκριτές στη Γάζα:

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Times of Israel, Αλ Τζαζίρα)

«Έγκλημα πολέμου»: Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα από το Ισραήλ

Και το liveblog του left.gr με τις τελευταίες εξελίξεις (περιμένετε 2 δευτερόλεπτα να φορτώσει):

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)