to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 24.10.2016

Διεθνή

Ημέρα εθνικού πένθους, τραγικός ο απολογισμός στο Καμερούν: Στους 79 οι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου (ενημέρωση)

"Οι έρευνες στο σημείο του δυστυχήματος τελείωσαν την Κυριακή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του, αξιωματούχος της σιδηροδρομικής εταιρίας Camrail, θυγατρικής του γαλλικού ομίλου Bolloré. Με οδηγίες του προέδρου Πολ Μπιγιά, ο οποίος επέστρεψε χθες στο Καμερούν έπειτα από έναν μήνα διαμονής στο εξωτερικό, η χώρα τήρησε σήμερα ημέρα εθνικού πένθους και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Η καθολική Εκκλησία κάλεσε να διοργανωθούν λειτουργίες περισυλλογής σε όλη τη χώρα.


Ενημέρωση: Δευτέρα 24 Οκτ. 17:42

Εβδομήντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον εκτροχιασμό ενός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Γιαουντέ-Ντουάλα την Παρασκευή στο Καμερούν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που μεταδόθηκε σήμερα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση (CRTV).

Την Κυριακή άλλα 11 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια ανεβάζοντας στους 79 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, διευκρίνισε το CRTV, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν καταγραφεί 551 τραυματίες, η πλειονότητα των οποίων μεταφέρθηκαν στην Ντουάλα.

"Οι έρευνες στο σημείο του δυστυχήματος τελείωσαν την Κυριακή", δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του αξιωματούχος της σιδηροδρομικής εταιρίας Camrail, θυγατρικής του γαλλικού ομίλου Bolloré. Το Σάββατο αξιωματούχος της Camrail είχε δηλώσει πως 60 έως 70 πτώματα μεταφέρθηκαν στη Γιαουντέ.

Με οδηγίες του προέδρου Πολ Μπιγιά, ο οποίος επέστρεψε χθες στο Καμερούν έπειτα από έναν μήνα διαμονής στο εξωτερικό, η χώρα τήρησε σήμερα ημέρα εθνικού πένθους και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Η καθολική Εκκλησία κάλεσε να διοργανωθούν λειτουργίες περισυλλογής σε όλη τη χώρα.

"Πιστεύω πως (το εθνικό πένθος) είναι ο καλύτερος τρόπος να υπογραμμιστεί η αλληλεγγύη ολόκληρου του έθνους με τα θύματα αυτής της καταστροφής", δήλωσε ο Μπιγιά λίγο μετά την άφιξή του: "Έχω διατάξει έρευνα, εις βάθος έρευνα για να προσδιοριστούν οι βαθιές αιτίες αυτών των ατυχημάτων, ή αυτής της τραγωδίας", είπε.

Το τρένο είχε αναχωρήσει από τη Γιαουντέ στις 11 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, με προορισμό την Ντουάλα αλλά εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Εσέκα (200 χλμ. νότια της Γιαουντέ). Όλα τα βαγόνια ήταν γεμάτα από κόσμο επειδή, νωρίτερα, είχε καταρρεύσει μια γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Ντουάλα και είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες ταξιδιώτες έσπευσαν να κλείσουν ένα εισιτήριο για να ταξιδέψουν με το τρένο.

 

Ενημέρωση: Σάββατο 22 Οκτ. 20:07

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Καμερούν μετά το σιδηροδρμικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή και είχε ως αποτέλεσμα να χάσου τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους στο σημείο του δυστυχήματος, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Εσέκα. Τα θύματα μεταφέρονται στην πρωτεύουσα Γιαουντέ. "Μέχρι το πρωί είχαμε 60-70 πτώματα και περίπου 50 τραυματίες" ανέφερε ένα στέλεχος των κρατικών σιδηροδρόμων Camrail. "Ορισμένοι από τους τραυματίες ήταν αναίσθητοι. Φοβόμαστε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί", πρόσθεσε.

Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα, όμως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα τα γνωστοποιήσει αμέσως μόλις καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα οι εμπειρογνώμονες που εξετάζουν το θέμα.

Στο κεντρικό νοσοκομείο της Γιαουντέ επικρατεί συνωστισμός αφού πολλοί αναζητούν συγγενείς και φίλους μεταξύ των θυμάτων. Ο υπουργός Υγείας Αλίμ Γκάργκα Χαγιάτου, που επισκέφθηκε τους τραυματίες, είπε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένας νεότερος απολογισμός αμέσως μόλις οι αρχές καταφέρουν να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι νεκροί ανέρχονταν σε 55 και οι τραυματίες σε 575.

"Υπάρχουν λευκοί, πολλές γυναίκες και παιδιά μεταξύ των 29 πτωμάτων που έχουν σταλεί εδώ" είπε ένας υπάλληλος του νεκροτομείου που όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την εθνικότητα των θυμάτων. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Γάλλος υπήκοος. Άλλα 24 ονόματα νεκρών, μεταξύ των οποίων και ενός Ουγκαντέζου, περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο που αναρτήθηκε στο νεκροτομείο της συνοικίας Εκούνου.

Πολλοί τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Ντουάλα.

Το τρένο είχε αναχωρήσει από τη Γιαουντέ στις 11 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, με προορισμό την Ντουάλα αλλά εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Εσέκα. Όλα τα βαγόνια ήταν γεμάτα από κόσμο επειδή νωρίτερα, λόγω της καταρρακτώδους βροχής, είχε καταρρεύσει μια γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Ντουάλα και είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες ταξιδιώτες έσπευσαν να κλείσουν ένα εισιτήριο για να ταξιδέψουν με το τρένο...

 

Προηγούμενη ενημέρωση: Παρασκευή 21 Οκτ. 22:43

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Καμερούν όταν εκτροχιάστηκε μια επιβατική αμαξοστοιχία που ταξίδευε από το Γιαουντέ στο λιμάνι Ντουάλα, ανακοίνωσε απόψε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (CRTV).

Το τρένο, που ήταν υπερφορτωμένο εξαιτίας της διακοπής της οδικής σύνδεσης μεταξύ των δύο πόλεων μετά την κατάρρευση μιας γέφυρας, εκτροχιάστηκε λίγο προτού προσεγγίσει την πόλη Εσέκα (κεντρικά), έκανε επιπλέον γνωστό ο υπουργός Μεταφορών του Καμερούν Έντγκαρ Άλεν Μέμπε Νγκο.

**************

Προηγούμενη ενημέρωση

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν μια επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο από την πρωτεύουσα Γιαουντέ προς το λιμάνι Ντουάλα εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Εσέκα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

"Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ακόμη βρισκόμαστε στη φάση της εκτίμησης της κατάστασης. Δεν μπορούμε να δώσουμε έναν προσωρινό απολογισμό", είπε ένα στέλεχος της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας Camrail, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Κοίταξα πίσω και είδα τα βαγόνια να φεύγουν από τις γραμμές και να ανατρέπονται. Υπήρχε πάρα πολύς καπνός», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρισκόταν μέσα στο τρένο, σε ένα από τα μπροστινά βαγόνια.

Η εταιρεία Camrail επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ένα ατύχημα κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Εσέκα, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Γιαουντέ, και έχει στείλει ομάδες διασωστών στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμη για νεκρούς και τραυματίες, όμως σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν φωτογραφίες που δείχνουν πολλά πτώματα δίπλα ή κάτω από τα συντρίμμια των βαγονιών.

Ο δημοσιογράφος του Reuters υποστήριξε ότι πριν αναχωρήσει το τρένο από τη Γιαουντέ άκουσε έναν σιδηροδρομικό να λέει ότι προστέθηκαν άλλα οκτώ βαγόνια (συνήθως οι αμαξοστοιχίες έχουν μόνο 9) για να εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το γεγονός αυτό έπαιξε κάποιον ρόλο στο ατύχημα.

Λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε στο Καμερούν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, κατέρρευσε μια γέφυρα με αποτέλεσμα να διακοπεί πλήρως η συγκοινωνία στον οδικό άξονα που συνδέει τη Γιαουντέ με την Ντουάλα.

Ο αυτοκινητόδρομος RN3 είναι ένας από τους σημαντικότερους όχι μόνο για το Καμερούν αλλά και για όλη την κεντρική Αφρική. Είναι επίσης ένας από τους πιο επικίνδυνους όσον αφορά τα τροχαία δυστυχήματα.

«Αυτή τη στιγμή κόβουμε δέντρα για να κατασκευάσουμε μια πεζογέφυρα, ώστε να περνούν οι άνθρωποι με τα πόδια», ανέφερε ο Μαρσιάλ Μισιμικίμ, ένας υπεύθυνος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με την οδική ασφάλεια. Πολλοί οδηγοί είχαν μπλοκαριστεί και από τις δύο πλευρές του δρόμου, στο ύψος του Ματόμπ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)