to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φωτογραφίες της Nasa από την μεγάλη ηλιακή έκλαμψη που προκάλεσε ραδιοφωνικές παρεμβολές στη Γη

Η πύρινη λάμψη στην επιφάνεια του ήλιου σε απόσταση 93 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ήταν μια έκλαμψη κλάσης Χ της υψηλότερης έντασης, η οποία επηρέασε τις ραδιοεπικοινωνίες στη Γη για δύο σχεδόν ώρες την Πέμπτη.


Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων ετών δημοσίευσε η NASA, η οποία αναφέρει πως δημιούργησε ραδιοφωνικές παρεμβολές στη Γη την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Η NASA κατέγραψε έγχρωμες εικόνες του φαινομένου που είναι γνωστό ως στεμματική εκπομπή μάζας ή στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME) από ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε το 2010 και παρακολουθεί συνεχώς τη δραστηριότητα του ήλιου.

Σύμφωνα με τη Nasa, πρόκειται για έκλαμψη κλάσης Χ της υψηλότερης έντασης, με δυνατότητα να επηρεάσει τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και να θέσει σε κίνδυνο δορυφόρους και αστροναύτες.

Η έκρηξη ενέργειας της Πέμπτης προκάλεσε περίπου δύο ώρες ραδιοφωνικών παρεμβολών σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ και αλλού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το κέντρο πρόβλεψης διαστημικού καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών έκανε λόγο για ένα "εκπληκτικό γεγονός ... πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά ραδιοεπεισόδια που έχουν καταγραφεί ποτέ".

Το κέντρο ανέφερε ότι ο αντίκτυπός του στις ραδιοεπικοινωνίες έγινε αισθητός μεταξύ του μεσημεριού και των 14:00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη και ότι οι επιστήμονές του αναλύουν άλλες επιπτώσεις του CME "που βρίσκεται πάνω από την πολύ βορειοδυτική περιοχή του ήλιου".

Ήταν η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη που έχει καταγραφεί από τις 10 Σεπτεμβρίου 2017, δήλωσε το κέντρο, και η ισχυρότερη του τρέχοντος ηλιακού κύκλου με κάποια απόσταση.

Οι περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ που επηρεάζουν τη Γη βαθμολογούνται μεταξύ ενός και εννέα, με το συμβάν της Πέμπτης να κατατάσσεται ως Χ8.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δήλωσε ότι η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη στην καταγεγραμμένη ιστορία ήταν ένα συμβάν Χ28 στις 4 Νοεμβρίου 2003.

Πηγή: The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)