to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φωτιές, πλημμύρες και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κλιματική αλλαγή είναι μια επικίνδυνη πραγματικότητα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες, ο πρώτος μεγάλος καύσωνας αποκάλυψαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.


Ζούμε δύσκολες μέρες. Η Πατρίδα μας καίγεται από άκρη σ’ άκρη. Τα δάση μας, βιότοποι ανεκτίμητης οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας, ανυπεράσπιστα στο έλεος της φωτιάς. Οι εικόνες μιας βιβλικής καταστροφής χωρίς τελειωμό συγκλονίζουν, πληγώνουν. Συνάνθρωποί μας βλέπουν τις περιουσίες, τα σπίτια, τα ζώα, το εισόδημά τους να γίνονται στάχτη. Πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους, βιώνουν το απόλυτο κενό αναλογιζόμενοι τις συνέπειες και τα δύσκολα της επόμενης μέρας.


Η προβληματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, οι καταστροφικές εκκενώσεις και η διαχειριστική  ανικανότητα της κυβέρνησης  άφησαν  μια φωτιά να θεριέψει και να μαίνεται  εννέα ολόκληρες μέρες.
Μοναδική ελπίδα οι ανθρώπινες αλυσίδες, που έσωσαν σπίτια, χωριά, ζώα, δασικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οι κάτοικοι, που πήραν τη κατάσταση στα χέρια τους δίπλα στους πυροσβέστες και τους εθελοντές, η κινητοποίηση των νέων, οι συλλογικότητες, το ποτάμι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.


Η κλιματική αλλαγή είναι μια επικίνδυνη πραγματικότητα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες, ο πρώτος μεγάλος καύσωνας αποκάλυψαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Βασικές προτεραιότητες, εκτός από τα άμεσα μέτρα ανακούφισης στις πληγείσες περιοχές, η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ο περιορισμός της καταστροφής του περιβάλλοντος, η πραγματοποίηση αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων για τη συγκράτηση του γόνιμου εδάφους, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η φυσική αποκατάσταση του οικοσυστήματος, η διαμόρφωση μιας βιώσιμης προοπτικής.


Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, λαμβάνοντας υπ’ όψη την κλιματική αλλαγή, σχεδίασε 20ετή Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και παρέδωσε στη ΝΔ το 2019, πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 140 εκατομ. από εθνικά/ευρωπαϊκά κονδύλια και εγκεκριμένες προσλήψεις στην Πυροσβεστική και τις Δασικές Υπηρεσίες 550 στελεχών. Όλα όμως πάγωσαν από επιλογή της ΝΔ. Αυτό το μεγάλο κόστος πληρώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

11 μήνες μετά την τεράστια καταστροφή της Καρδίτσας από τον Ιανό, το σύνολο της τοπικής οικονομίας έχει καταρρεύσει. Οι πολίτες εμπεδώνουν καθημερινά ότι δύσκολα θα υπάρξει ανάκαμψη του νομού.
Ο αγροτικός κόσμος, πολλαπλά βαλλόμενος από τον Ιανό και τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι περισσότεροι βρέθηκαν στο απόλυτο μηδέν και κάνουν τεράστια προσπάθεια για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.


Οι κάτοικοι, σε βαθιά κατάθλιψη, ζουν την αγωνία και τον φόβο για το αύριο. Όσοι επλήγησαν σοβαρά από τον Ιανό, είναι απογοητευμένοι, αφού τα ποσά που πήραν δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος του προβλήματος. Η κυβέρνηση αγνόησε το δίκαιο αίτημα για αποζημιώσεις κατά περίπτωση, προτίμησε να δοθούν οριζόντια οι ενισχύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές αδικίες.


Η  μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, κατεβάζει ρολά. Υπερχρεωμένοι έμποροι – υπερχρεωμένοι καταναλωτές. Σχεδόν μηδενικός τουρισμός και η ανεργία στα ύψη.
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια και τα μεγάλα έργα που έχουν εξαγγελθεί για την αποκατάσταση των επιπτώσεων που προκάλεσε ο Ιανός στις δημόσιες υποδομές, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Θα ολοκληρωθούν και μετά από πόσα χρόνια τα έργα; Πρόσφατα δόθηκε δημοσιογραφικά, μια αόριστη λίστα έργων και ανακοινώθηκαν 143 εκατομμύρια που εγκρίθηκαν από τη Βουλή για την κατασκευή μεγάλων έργων στα όρια των Δήμων Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας που θ’ αναλάβει η «ΤΕΡΝΑ».


11 μήνες μετά, μεγάλα έργα δεν βλέπουμε και απ’ ό,τι φαίνεται θα αργήσουμε να δούμε, αν θα δούμε, εφόσον δεν γνωρίζουμε αν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την κατασκευή τους. Το Υπουργείο Υποδομών πάντως δεν άρχισε κανένα μεγάλο έργο.


Διαπιστώσαμε μόνο άμεσες παρεμβάσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, με προσωρινές αποκαταστάσεις κυρίως στην επαρχιακή οδοποιία -η οποία έπαθε μεγάλες ζημιές- και προσωρινές γέφυρες, διότι τις μόνιμες έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών.


Σε κάποια καίρια σημεία έγιναν αποσπασματικοί καθαρισμοί ποταμών και αποκαταστάσεις κοίτης, αφού λόγω της θεομηνίας άλλαξε η ροή τους και μπαζώθηκαν από φερτά υλικά. Επίσης, παρά τη δραματική απαξίωση και υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών, τις αυξημένες υποχρεώσεις και τη γραφειοκρατία, η Τεχνική Υπηρεσία της Καρδίτσας δουλεύει και τρέχει μελέτες για αποκαταστάσεις, όπως δύο γέφυρες στη Λίμνη Πλαστήρα, μία στον Καριτσιώτη και μία στον Μέγα Ποταμό προς την Φυλακτή.


Στην ορεινή ζώνη –πάνω από 300 m υψόμετρο– την αρμοδιότητα διευθέτησης ποταμών και ρεμάτων έχει το Δασαρχείο. Σε χείριστη κατάσταση κι αυτή  η υπηρεσία. Με μηδαμινά χρήματα στον προϋπολογισμό της –μόνο  10.000 € από το πράσινο ταμείο για συντήρηση δασικών δρόμων και 6.000 € από τις δημόσιες επενδύσεις- καθώς και πλήρη απαξίωση της υπηρεσίας σε εξειδικευμένο προσωπικό (δασολόγους), δεν μπόρεσε να κάνει  καμιά διευθέτηση στα ορεινά από τον Ιανό μέχρι σήμερα.


Ο νομός μας δεν αξίζει άλλη υποβάθμιση. Εκτός από τα άμεσα και αυτονόητα μέτρα ανακούφισης, το μεγάλο ζητούμενο για την ανάκαμψη και ευημερία του είναι η εκπόνηση ενός τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα βασίζεται στις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και τις ανάγκες της περιοχής μας, ώστε να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας και να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον στις πληγείσες περιοχές και όχι μόνο. Χρειάζεται σχέδιο, γενναίους πόρους, υποδομές και το κράτος αρωγό. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να διερευνηθούν τα δυνατά σημεία, τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές του νομού μας. Να ενισχυθούν όλες οι κρατικές υπηρεσίες άμεσα με προσωπικό και πόρους. Να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο (de minimis, Ευρωπαϊκό Ταμείο αντιμετώπισης καταστροφών, Ταμείο Ανάκαμψης, Κοινή Οργάνωση Αγοράς και οίνου, ΠΑΑ-Μέτρα 8.1 και 10.1, Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης) για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των ανθρώπων της.


Το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα της Ελλάδας αποτελούν πόρους για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της χώρας. Ζητάμε το αυτονόητο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ν’ αναλάβει τις ευθύνες της!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου
πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)