to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 11.11.2018

Διεθνή

#ArmisticeDay100: Οι τελετές στην Αψίδα του Θριάμβου (βίντεο-φωτογραφίες)

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την υπογραφή της ανακωχής που σήμανε το τέλος των εχθροπραξιών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε 80 περίπου αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσα στους οποίους και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα


Με το μπολερό του Ραβέλ στην Αψίδα του Θριάμβου, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η επετειακή εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, παρουσία 85 ηγετών από όλη την υφήλιο, και πολλών υψηλών προσκεκλημένων από διεθνείς οργανώσεις.

Κάτω από τον γκρίζο παρισινό ουρανό και την ψιλή βροχή, μία από τις εικόνες που θα μείνει σήμερα στη μνήμη είναι η πομπή των ηγετών του κόσμου, που στριγμωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο κάτω από τις ομπρέλες τους, ανέβηκαν με τα πόδια τα τελευταία 100 μέτρα της λεωφόρου των Ηλυσίων, πριν φθάσουν στον κόκκινο τάπητα κάτω από τα δύο υπόστεγα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην Αψίδα. Ήταν κοντά δύο ώρες πριν από την έναρξη.

Από τη διεθνή αυτή πομπή έλειπαν δύο, οι ισχυρότεροι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που έφθασαν στις θέσεις τους μόνοι και καθυστερημένοι.

Μετά την επιθεώρηση των παρατεταγμένων στρατευμάτων ο Γάλλος πρόεδρος πήρε θέση ανάμεσα στους Τραμπ, Μέρκελ και Πούτιν.

Ήταν δυνατή και αυτή η εικόνα, κυρίως όταν σε στάση κατάνυξης έδειξαν να παρακολουθούν τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μαχητών στα χαρακώματα, που διάβαζαν νέα παιδιά. Ήταν μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Αμερική και ακόμα από την Κίνα, που διάβασαν τα κείμενα στις διάφορες γλώσσες.

Προς τιμή των στρατιωτών από τις αφρικανικές αποικίες, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χαρακώματα, μια Αφρικανή καλλιτέχνης από το Μπενίν τραγούδησε στην τοπική διάλεκτο τραγούδι με τίτλο «ευτυχία το να ζούμε μαζί».

 

Επέτειο ειρήνης και όχι νίκης

Τη θέλησε επέτειο της ειρήνης και όχι της όποιας πολεμικής νίκης, τη σημερινή εκατονταετηρίδα ο πρόεδρος Μακρόν.

Στη σύντομη ομιλία του μπροστά στους υψηλούς προσκεκλημένους αναφέρθηκε στο μάθημα του Μεγάλου Πολέμου : «δεν μπορεί να είναι η μνησικακία ενός λαού ενάντια σε άλλους,(...) ή η ταπείνωση ενός λαού, μα ούτε και η λήθη για το παρελθόν» υπογράμμισε.

Έκανε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό, ο οποίος οδηγεί τις χώρες σε αναδίπλωση, και κάλεσε τους πάντες να συμβάλουν για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος «μέσα από την ειρήνη και τη φιλία. Ενός μέλλοντος όπου ο λόγος του ανθρώπου να είναι δυνατότερος από τη κλαγγή των όπλων».

Μετά την κατάθεση στεφάνου και τη λήξη της τελετής, ειδικά λεωφορεία μετέφεραν τους ηγέτες στην προεδρία για το γεύμα, στο οποίο και πάλι καθυστέρησε για ημίωρο ο Ντόναλτ Τραμπ.

Διαφορετικά λεωφορεία μετέφεραν τις συζύγους και συντρόφους των ηγετών στο παλάτι των Βερσαλλιών, όπου το εκεί γεύμα έχει οργανώσει η Μπριζίτ Μακρόν.

Μετά το γεύμα θα δοθεί στις Βερσαλλίες μια ειδική συναυλία.

Αντίθετα ο Εμανουέλ Μακρόν, από την προεδρία, θα οδηγήσει, προφανώς με μια σχετική καθυστέρηση, γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας, τους ηγέτες που επιθυμούν, στη Βιλέτ ( 19ο διαμέρισμα Παρισίων) για την έναρξη του «Φόρουμ για την Ειρήνη». Στο Φόρουμ θα συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος και θα παρέμβει με ομιλία του αργά το απόγευμα.

Εφαρμόζοντας την έννοια της πολυμέρειας την οποία προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στις διεθνείς σχέσεις, έχει ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ να κηρύξει την έναρξη του Φόρουμ, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Μαζί μπορούμε να εξορκίσουμε αυτές τις απειλές που είναι το φάσμα της υπερθέρμανσης του κλίματος και της υποβάθμισης της φύσης μας, τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τις ανισότητες, την άγνοια», δήλωσε.

Επέκρινε επίσης τον εθνικισμό, τον οποίο έχει προβάλει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άκουγε την ομιλία του γάλλου προέδρου δίπλα σε σχεδόν 70 άλλους αρχηγούς κρατών ή κυβέρνησεων.

«Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Ένας υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης είναι ένα πρόσωπο που θέλει να τα καταφέρει ο κόσμος, χωρίς να ανησυχεί αληθινά για τη χώρα μας (...) Ξέρετε τι είμαι εγώ; Είμαι εθνικιστής», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Τραμπ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία την πολυμέρεια, αυτό το ιδεολογικό βάθρο των διεθνών σχέσεων μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που καταγγέλλεται όλο και περισσότερο από ορισμένους ψηφοφόρους και ηγέτες στον κόσμο στο όνομα της υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων.

Στη μνήμη «της απέραντης πομπής των μαχητών» του Μεγάλου Πολέμου, «που ήρθαν από ολόκληρο τον κόσμο, επειδή η Γαλλία αντιπροσώπευε γι' αυτούς ό,τι ωραίο υπήρχε στον κόσμο», κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκεί η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

«Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε!», τόνισε, «εκατό χρόνια έπειτα από μια σφαγή, η ουλή της οποίας είναι ακόμη ορατή στο πρόσωπο του κόσμου».

«Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής «στην ελπίδα για την οποία μια ολόλκληρη νεολαία δέχθηκε να πεθάνει, την ελπίδα για έναν κόσμο που θα είναι επιτέλους ειρηνικός», για να τελειώσει με μια συνηγορία υπέρ των διεθνών θεσμών, της σημερινής Ευρώπης και του ΟΗΕ.

«Αυτό είναι, στην ήπειρό μας, η φιλία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία (...). Αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που συμφωνήθηκε ελεύθερα και είναι πρωτοφανής στην Ιστορία και μας απάλλαξε από τους εμφύλιους πολέμους μας. Αυτό ονομάζεται Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών». «Είναι αυτή η βεβαιότητα πως το χειρότερο δεν είναι ποτέ σίγουρο όσο υπάρχουν άνδρες και γυναίκες με καλή θέληση», τόνισε.

Ο Μακρόν κατήγγειλε επίσης τη νοοτροπία «που τροφοδοτεί τις αναλήθειες, δέχεται τις αδικίες, τρέφει τα άκρα και τον σκοταδισμό».

Έπειτα από μια εβδομάδα την οποία πέρασε περιδιαβάζοντας τα πεδία μάχης της βορειοανατολικής Γαλλίας, αφηγήθηκε πώς «μέσα στους κοινούς τάφους αναμίχθηκαν τα οστά γερμανών στρατιωτών και γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι έναν παγωμένο χειμώνα αλληλοσκοτώθηκαν για μερικά μέτρα εδάφους», σε μια μακρά αναφορά του σ' αυτόν τον πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 18 εκατομμύρια ανθρώπους.

Από νωρίς το πρωί (9:00 τοπική ώρα ) και από το κεφαλόσκαλο του προεδρικού Μεγάρου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ υποδέχτηκαν τον έναν μετά τον άλλο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έφθασαν στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας.

Με ειδικά πούλμαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στην Αψίδα του Θριάμβου όπου στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η επετειακή εκδήλωση γύρω από την άσβεστη φλόγα του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισαν ο ένας τον άλλον δια χειραψίας στην Αψίδα του Θριάμβου, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Οι Τραμπ και Πούτιν έφθασαν στην Αψίδα του Θριάμβου χωριστά από τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως φάνηκε στις τηλεοπτικές εικόνες. Ο Τραμπ χαιρέτισε τον ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ο. Ο Πούτιν, ο οποίος έφθασε τελευταίος, χαιρέτισε επίσης δια χειραψίας τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Λόγω της σχετικής κακοκαιρίας με λίγη βροχή στο Παρίσι, ειδικές εγκαταστάσεις με υπόστεγα, έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία των Ηλυσίων μπροστά από την Αψίδα.

Για λόγους ασφάλειας τα μέτρα είναι δρακόντεια και είναι δύσκολο για το κοινό να πλησιάσει την Αψίδα, οι δε δημοσιογράφοι είναι καταδικασμένοι να δουλέψουν εξ αποστάσεως.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει λόγο, για την ειρήνη, για τα διδάγματα που αποκομίζει η Ευρώπη από τις καταστροφικές συνέπειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναμένεται δε ότι για ακόμα μια φορά θα μιλήσει για την πολυπολιτισμικότητα στην οποία θα πρέπει να στηριχθεί η ανοικοδόμηση της ειρήνης του αύριο.

Στις έννοιες της πολυμέρειας και πολυπολιτισμικότητας είναι αφιερωμένο και το πρώτο «Φόρουμ για την Ειρήνη» που θα εγκαινιασθεί το απόγευμα στο κέντρο διαλέξεων της Βιλέτ στο 19ο διαμέρισμα των Παρισίων. 

Μετά την εκδήλωση στην Αψίδα, οι προσκεκλημένοι θα έχουν γεύμα στο προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια με τα ειδικά λεωφορεία θα μεταφερθούν στη Βιλέτ για την έναρξη του Φόρουμ.

Ωθούμενος από την έννοια της πολυμέρειας, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση του στην Καγκελάριο Μέρκελ για να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος  παρέθεσε το βράδυ του Σαββάτου δείπνο προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλη την υφήλιο, καθώς και διεθνών οργανισμών που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών (85 τον αριθμό, σύμφωνα με την επίσημη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική πλευρά) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το  δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο κ. Μακρόν και η σύζυγός του προς τους ηγέτες και τις/τους συζύγους τους, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Orsay, όπου φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στις περιόδους Μπλε και Ροζ του Πικάσο. Προτού μετατραπεί σε Μουσείο το 1986, το Orsay ήταν σιδηροδρομικός σταθμός, ο οποίος είχε εγκαινιαστεί το 1900. Εκείνη τη χρονιά, ο άγνωστος τότε νεαρός Πάμπλο Πικάσο έφτανε μέσω αυτού ακριβώς του σταθμού στο Παρίσι.

Πρώτος ο Τραμπ στο Παρίσι, αλλά με τουίτ-επίθεση στον Μακρόν για τον «ευρωπαϊκό στρατό»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ έφθασε πρώτος στο Παρίσι χθες το βράδυ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια.

Δεν θα συμμετέχει, όμως, στο Φόρουμ. Την ίδια ώρα θα μεταβεί στο κοντινό προάστιο των Παρισίων Σιρέν όπου ευρίσκεται ένα νεκροταφείο Αμερικανών στρατιωτών.

Να σημειωθεί ότι χθες ακύρωσε τη μετάβασή του στο αμερικανικό νεκροταφείο στο Μπουά Μπελό (Bois Belleau) λόγω κακοκαιρίας, θέμα για το οποίο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από Αμερικανούς συμπολίτες του.

Μετά την επίσκεψή του στη Σιρέν ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

Η άφιξη του Ντόναλντ και της Μελάνια Τραμπ στο Ορλί του Παρισιού

Πριν πατήσει στο γαλλικό έδαφος στο Ορλύ, μέσα από το αεροπλάνο, ο Τραμπ έγραψε ένα τουίτ που ήταν αρκετό για να βάλει φωτιά «κηρύσσοντας τον πόλεμο» στον Μακρόν.

«Ο Γάλλος πρόεδρος» γράφει, «προτείνει να αποκτήσει η Ευρώπη τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να προστατεύεται από την Αμερική, την Κίνα, τη Ρωσία. Είναι μεγάλη προσβολή» υπογραμμίζει.

Οι πολιτικοί σχολιαστές έμειναν έκπληκτοι για την ανακρίβεια του λόγου, αφού ο Μακρόν μιλάει αποκλειστικά για «εθνική κυριαρχία» και «κυρίαρχη Ευρώπη» και ουδέποτε ονομαστικά για προστασία από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες (σ.σ.: αν και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Ρωσία, «που βρίσκεται στα σύνορά μας και μπορεί να γίνει απειλητική». Σημειώνουν ότι πρώτος ο Τραμπ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άμυνά τους, επιθυμώντας τη μείωση της δράσης του ΝΑΤΟ.

Σημειώνουν επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται με τουϊτ στον Ε. Μακρόν και θεωρούν ότι με αυτό το πρώτο τουίτ ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο τη Γαλλία.

Οι Γάλλοι, έχουν ακόμα στη μνήμη τους τις διαχυτικότητες και εγκάρδιες χειραψίες του Ντ. Τραμπ κατά την επίσημη επίσκεψη του Ε. Μακρόν στην Αμερική. Από τότε όμως και μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, κάτι έχει «σπάσει» ανάμεσα στους δύο.

Τώρα όλοι περιμένουν να δουν, πως ο Ε. Μακρόν θα φερθεί στον Ντ. Τραμπ και μέχρι που φθάνει η διπλωματία και το ταλέντο του Γάλλου προέδρου για να βρίσκει ισορροπίες σε αντίνομες καταστάσεις.

Επίδειξη φιλίας Μακρόν-Μέρκελ

Εκατό χρόνια μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κράτησαν ο ένας το χέρι του άλλου σε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη τελετή για την υπογραφή της ειρηνευτικής συνθήκης της Ανακωχής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιθεώρησαν το άγημα μιας κοινής γαλλογερμανικής ταξιαρχίας προτού κάνουν τα αποκαλυπτήρια μιας πλακέτας, φόρο τιμής στη συμφιλίωση και την φιλία μεταξύ των αντιπάλων στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια. Επικρατεί η ειρήνη διότι εμείς το επιθυμούμε, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν την ειρήνη» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους μιλώντας σε νέους, έχοντας την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στο πλευρό του.

«Επομένως το μήνυμα είναι— εάν θέλουμε να τιμήσουμε τη θυσία αυτών των στρατιωτών που είπαν «Όχι ξανά», να μην υποκύψουμε ποτέ στα θλιβερά πάθη μας, ούτε στις προσπάθειες να μας διχάσουν».

Σε μια επίδειξη ενότητας, ο Μακρόν και η Μέρκελ κάθισαν στο βαγόνι, όπου υπογράφηκε η ειρηνευτική συνθήκη και ξεφύλλισαν ένα αναμνηστικό βιβλίο. Κατόπιν, υπέγραψαν το βιβλίο και κράτησαν για μία ακόμη φορά ο ένας το χέρι του άλλου.

«Σνομπάρει» το Φόρουμ ο Ντόναλντ Τραμπ

Την κακή του διάθεση για τις πρωτοβουλίες του Ε. Μακρόν έδειξε ο πρόεδρος  των ΗΠΑ δηλώνοντας από την Ουάσιγκτον ότι δεν σκοπεύει να συμμετέχει στο Φόρουμ για την Ειρήνη την Κυριακή το απόγευμα. Παρόλα αυτά, το Σάββατο σε κατειδείαν συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για μας και θέλουμε και οι δύο αυτό να γίνει με τον καλυτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Μακρόν ανταποκρίθηκε λέγοντας πως θέλει η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους για την άμυνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει αφότου ανέλαβε καθήκοντα, παράλληλα με τη φιλοδοξία του να αποκτήσει η Ευρώπη στρατιωτική δυνατότητα.

«Γι' αυτό πιστεύω πως οι προτάσεις μου για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι απολύτως συνεπείς προς αυτό», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας στα αγγλικά.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)