to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Καλά νέα από τη Δράμα

Ξεκινάει την Κυριακή και θα διαρκέσει έως το ερχόμενο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που είναι το 41ο όσο αφορά στο ελληνικό τμήμα και το 24ο όσον αφορά στο διεθνές.


Στη φετινή διοργάνωση και σε όλα τα προγράμματα θα προβληθούν συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες.

Στο ελληνικό τμήμα, κατατέθηκαν 227 αιτήσεις, αριθμός ρεκόρ αιτήσεων, από τις οποίες επελέγησαν 67 ταινίες για να διεκδικήσουν τα βραβεία. Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 2 κινούμενα σχέδια.

Υπάρχουν όμως κι άλλα καλά νέα από τη Δράμα και ένα από αυτά είναι πως ξεκινά από φέτος η συνεργασία με το Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) θεσπίζοντας πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο καινούργιος χώρος στην οδό Περδίκκα. Ως επιβεβαίωση αυτής της συνεργασίας ο πρόεδρος του ΕΑΠ, Βασίλης Καρδάσης, θα είναι φέτος ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Να προσθέσουμε ακόμη πως έχεο δρομολογηθεί η ανακατασκευή της μεγάλης καπναποθήκης η οποία θα στεγάσεις, επιτέλους, το Φεστιβάλ Δράμας!

Τo δεύτερο καλό νέο είναι πως από φέτος παρατείνεται κατά μία ημέρα η διάρκειά του ενώ χάρις στην επί πλέον χρηματοδότηση που δόθηκε από τον νυν υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, το φεστιβάλ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον αριθμό των προσκεκλημένων επαγγελματιών του κινηματογράφου. Συγκεκριμένα φέτος προσκαλούνται από δύο συντελεστές από κάθε ταινία, κάτι που αυξάνει στο διπλάσιο των αριθμό τους, βάζοντας στο επίκεντρο τους ίδιους τους κινηματογραφιστές, δηλαδή αυτούς στους όποιους ανήκει το φεστιβάλ.

Χαρακτηριστικό είναι πως το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είναι γυναίκες ενώ οι πλειοψηφία των ταινιών είναι ανεξάρτητες παραγωγές.

Πλούσια είναι και η θεματολογία η οποία απασχολεί τους έλληνες κινηματογραφιστές και τις ελληνίδες κινηματογραφίστριες. Με πλέον προσφιλές το θέμα της κρίσης, των εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας κλπ., το ενδιαφέρον επεκτείνεται και σε ζητήματα όπως η γενιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, οι διαδικτυακές ερωτικές σχέσεις, η τηλεοπτική ανθρωποφαγία και οι ψευδείς ειδήσεις (fake news).  Δεν λείπουν όμως και θέματα όπως τα γηρατειά, η μοναξιά, η αποξένωση, η κακοποίηση των γυναικών, οι αυτοκτονίες τα άτομα με αναπηρίες κ.α.  

Η θεματολογία αυτή επιβεβαιώνει τα λόγια του καλλιτεχνικού διευθυντή: «Η ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το μέγεθος και η διάρκεια βοηθούν στην ταχύτητα της αποτύπωσης. Η δημιουργική προσέγγιση όμως των σκηνοθετών, και το ταλέντο, προσδίδουν αυτή την γλυκιά, ουμανιστική ‘’γεύση’’ που αγκαλιάζει και τις πιο τραχιές συγκρούσεις της ζωής. Στην ελληνική ταινία μικρού μήκους, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές, αλλά κυρίως μπορούμε να διαπιστώσουμε μια συγκροτημένη εθνική κινηματογραφία».
Από φέτος, στο Εθνικό Φεστιβάλ, θεσπίζεται ένα ακόμα βραβείο για ταινίες που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και το φυσικό περιβάλλον. Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ και προσφέρεται από την εταιρεία «Κύκλωψ».

Η κριτική επιτροπή του ελληνικού τμήματος αποτελείται από τους:

Πρόεδρος:  Βασίλης Καρδάσης, πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου
Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, σκηνοθέτης, παραγωγός
Έλενα Μαυρίδου, ηθοποιός
Άρης Σταύρου, κινηματογραφιστής
Γιώργος Τελτζίδης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης

Στο διεθνές τμήμα, στο οποίο διαγωνίζονται 62 ταινίες από 49 χώρες, υπάρχουν 3 ελληνικές συμμετοχές και μία κυπριακή. Είναι οι ταινίες «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», του Βασίλη Κεκάτου, «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς», της Ζακλίν Λέντζου, «Penal colony», των Μάνου Τσίζεκ και Λίντσεϊ Αλιξανιάν και «Πέρα από τα αστέρια> της Στελάνα Κλήρης (Κύπρος).

Η κριτική επιτροπή του διεθνούς τμήματος αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Άντριου Χόπρτον, σεναριογράφος, συγγραφέας, επίτιμος καθηγητής Πανεπιστήμιο Οκλαχόμα (ΗΠΑ)

Μέλη:
Οβίντιου Τζεορτζέσκου, καθηγητής, κοσμήτορας της Σχολής Κινηματογράφου, UNATC, Βουκουρέστι, σκηνοθέτης  (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)
Γκαμπριέλε Ορίκιο, παραγωγός (ΙΤΑΛΙΑ)
Χριστόφορος Χριστοφής, σκηνοθέτης, δραματουργός, σεναριογράφος, στιχουργός (ΕΛΛΑΔΑ)
Έλα Ζαχαράνο, σκηνοθέτις (ΙΣΡΑΗΛ)

Όμως εκτός από τα δύο διαγωνιστικά τμήματα υπάρχουν και άλλα παράλληλα προγράμματα καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις.

Εν συντομία αναφέρουμε το 4ο Βαλκανικό Πανόραμα (σπουδαστικές ταινίες από βαλκανικές χώρες και focus στη Σερβία, ως τιμώμενης χώρας), Αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ της Κλερμόντ Φεράν, Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, Προβολές για παιδιά, Εργαστήριο Ραδιοφώνου για παιδιά, Εκθέσεις κλπ.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν και φέτος στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)