to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:15 | 14.09.2015

πηγή: Alterthess

Πολιτισμός

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Διασταυρούμενες εικόνες 38 ετών

Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στη Δράμα το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και το 21ο Διεθνές, το οποίο θα διαρκέσει έως το ερχόμενο Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου.


Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν σε όλα τα τμήματα, 210 ταινίες, ελληνικές και ξένες. Παρά τις δυσκολίες, λοιπόν, το ετήσιο ραντεβού των ανθρώπων που αγαπούν και δημιουργούν τις μικρές μήκους ταινίες, δίνεται και φέτος στη Δράμα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, σημειώνει: «το φεστιβάλ το κάνουμε γι’ αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ».

Ελληνικές ταινίες

Στο ελληνικό διαγωνιστικό θα πάρουν μέρος και θα διεκδικήσουν τα βραβεία, 41 ταινίες, οι οποίες επελέγησαν από τις 168 που υποβλήθηκαν. Στη συντριπτική του πλειονότητα πρόκειται για ανεξάρτητες παραγωγές. Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 4 κινούμενα σχέδια.

Οι ταινίες κινούνται γύρω από μια πλούσια θεματική, με επίκεντρο, όπως είναι φυσικό, τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα η οποία σημαδεύεται από τη μεγάλη οικονομική κρίση. Άλλα θέματα που απασχολούν τους σκηνοθέτες είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο έρωτας, η οικογένεια, οι υπαρξιακές αγωνίες, η κακοποίηση των παιδιών, θέματα ιστορίας κλπ.

Διεθνές τμήμα

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια παρουσίας, θα προβληθούν 57 ταινίες από 47 χώρες. Τρεις ελληνικές ταινίες επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό: «Σύκο», του Νικόλα Κολοβού, «Ο Σπόρος», της Ιφιγένειας Κοτσώνη και «Euroman», του Γαβριήλ Τζάφκα.

Στην τελετή έναρξης θα προβληθεί ένα πολύ ιδιαίτερου γερμανικού φιλμ κινουμένων σχεδίων, σε σκηνοθεσία του Ντάνιελ Νόκε με θέμα την κρίση και τίτλο: «Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, είναι εμπλουτισμένο όπως κάθε χρόνο, με μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως:

- SHORT MATTERS! 2015. Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (EFA)

- 1ο Βαλκανικό Πανόραμα; μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ με τρία προγράμματα: Tιμητικό Aφιέρωμα στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας,  μία επιλογή των σημαντικότερων Βαλκανικών ταινιών που διαγωνίσθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας τα τελευταία χρόνια και Βαλκανικές ταινίες από το ALTCINE δηλαδή μια επιλογή από το μοναδικό online φεστιβάλ βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους altcineAction!

- Μάστερκλας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη

με θέμα: «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της»

(Τετάρτη 16/9)

- Μίνι τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο

Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά

(τελετή έναρξης -14/9).

- 6o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής

- Προβολές για παιδιά

- 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»

- Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου

- Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς

- Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς

- Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στους φετινούς καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ρέα Γαλανάκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάκης Τσίτας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πέπη Ρηγοπούλου, αλλά και ο γνωστός κομίστας Θανάσης Πέτρου. Ως φόρος τιμής στον αδικοχαμένο Πέτρο Κουτσιαμπασάκο θα παρουσιαστεί και το τελευταίο βιβλίο του –παρουσία του αδερφού του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

Οι κριτικές επιτροπές

Η φετινή Κριτική Επιτροπή του ελληνικού φεστιβάλ απαρτίζεται από τους: 

Πρόεδρος: Αχιλλέας Κυριακίδης- συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης.

Μέλη: Γιάννης Ζουμπουλάκης (δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου), Νίκος Σέκερης (παραγωγός, σκηνοθέτης) , Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιός), Γιώργος Φρέντζος, (κινηματογραφιστής).

Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin), έχει αναλάβει η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου.

Η κριτική επιτροπή τους Διεθνούς Φεστιβάλ, αποτελείται από τους:

Πρόεδρος: Έλενα Χριστοδουλίδου (Κύπρος- ιστορικός Τέχνης, κριτικός κινηματογράφου, ανώτερη μορφωτική λειτουργός στο

υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ως υπεύθυνη κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών)

Μέλη: δρ Λαουρέντιου Νταμιάν (Ρουμανία- πρόεδρος Ένωσης Ρουμάνων Κινηματογραφιστών, σκηνοθέτης, καθηγητής, συγγραφέας), Ερίκ Βοϊτσίκ (Γαλλία-διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλεμόντ Φεράν, Μπόζινταρ Μάνοφ (Βουλγαρία-κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, καθηγητής στη Σχολή Κινηματογράφου της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σόφιας), Θοδωρής Παδουλάκης (Ελλάδα-σκηνοθέτης, παραγωγός)

Τον κριτικό σχολιασμό(Grand Temoin) στο διεθνές φεστιβάλ θα κάνει η Μανυέλα Τσέρνατ, Συγγραφέας, ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος και σεναριογράφος από τη Ρουμανία.

Επίσης, για πρώτη φορά, θα δοθεί βραβείο και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κινηματογραφικού Τύπου (FIPRESCI), η οποία φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια της. Την επιτροπή αποτελούν ο Μάσιμο Λέτσι (Ιταλία), Μάικλ Πάτισον (Αγγλία) και Νίκος Τσαγκαράκης (Ελλάδα). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)