to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φεστιβάλ Νάξου: Δημιουργώντας "Νέες μυθολογίες"

"Νέες μυθολογίες" καλούνται να αφηγηθούν επτά διεθνείς καλλιτέχνες, ο καθένας με τα δικά του εκφραστικά μέσα, στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης με την οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο, στις 8.00 μ.μ., το φετινό Φεστιβάλ Νάξου, στον φιλόξενο Πύργο Μπαζαίου.


Λόγος, ζωγραφική, γλυπτική, video και εγκαταστάσεις in situ είναι τα διαφορετικά μέσα με τα οποία ο Hiroshi Egami από την Ιαπωνία, η Mireya Samper και η Kristjana Samper από την Ισλανδία, ο Saulius Valius, η Diana Radaviciute από τη Λιθουανία, ο Δημήτρης Δημητριάδης κι ο Klaus Pfeiffer από την Ελλάδα, επιδιώκουν να αποκαλύψουν τη δυναμική της προβολής των ιδεών, που κρύβονται μέσα μας, να κατανοήσουν το συλλογικό ασυνείδητο, όπως εκφράζεται μέσα από τους μύθους και τη σύγχρονη προοπτική τους.

Δημιουργώντας "Νέες μυθολογίες"

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση Νέες μυθολογίες προέρχονται από μικρές χώρες της περιφέρειας, όμως οι ίδιοι ανήκουν στην κοινωνία των «πολιτών του κόσμου», αφού τα έργα τους, όπως και οι ίδιοι, ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα. Επιβεβαιώνουν έτσι έμπρακτα ότι η δύναμη της τέχνης, που την καθιστά έναν από τους "μύθους" της εποχής μας, βρίσκεται στην ελευθερία της να κινείται παντού, να συνομιλεί ανοιχτά και εντέλει να δημιουργεί έναν αναγνωρίσιμο, παγκόσμιο κώδικα επικοινωνίας, που βασίζεται στην κοινή αισθητική αντίληψη, την καινοτομία και την πολυπολιτισμική συνύπαρξη.

Γιατί όσο σημαντικοί είναι οι αρχέγονοι μύθοι για την κατανόηση και τη συνοχή της κοινωνίας, άλλο τόσο αναγκαία είναι η δημιουργία σύγχρονων μύθων, που διαμορφώνουν τα πρότυπα της σύγχρονης ζωής.

Η έκθεση Νέες μυθολογίες, που πραγματοποιείται με επιμέλεια του Μάριου Βαζαίου, θα παραμείνει ανοιχτή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου 2016, έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)