to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 30.05.2017

Πολιτισμός

Το Φεστιβάλ Αθηνών προτείνει ένα «Άνοιγμα στην πόλη»

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ» αναφέρει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για το «Άνοιγμα στην Πόλη», το νέο θεσμό του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, όπως δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους, αλλά και ακτιβιστικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές, όχι μόνο στην πόλη της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές του Πειραιά και της Ελευσίνας.


«Το πολύπλευρο αυτό εγχείρημα επιχειρεί να δώσει μία απάντηση στην εσωστρέφεια, που τείνει να κατακλύσει την δημόσια σφαίρα, στον φόβο απέναντι στο διαφορετικό, καθώς και στις συνακόλουθες ρατσιστικές συμπεριφορές» δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τονίζοντας πως μέσα από το «Άνοιγμα στην Πόλη», το φεστιβάλ γίνεται αυτό που μπορεί και πρέπει πραγματικά να είναι: «ένα φεστιβάλ για την πόλη του, ένας πυλώνας πρωτότυπης δημιουργίας που ενεργοποιεί καλλιτεχνικά τους ίδιους τους κατοίκους, μια καλλιτεχνική πλατφόρμα αμφισβήτησης και ανατροπής προκατασκευασμένων αντιλήψεων και ταυτόχρονα μια γιορτή».

 

Το «Άνοιγμα στην Πόλη/ Αθήνα» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net και διαρθρώνεται σε τέσσερις ξεχωριστές ενότητες.

 

Η πρώτη, «Πόλη: μύθος και ιστορία», περιλαμβάνει δραματουργίες site -specific, περφόρμανς κι άλλες παρεμβάσεις και εστιάζει στην βαθύτερη γνωριμία με τον αστικό χώρο μέσα από την περιπλάνηση.

 

Στη δεύτερη ενότητα, «Ποιητικά και μουσικά πάθη», εντάσσονται ποιητικές και μουσικές παραστάσεις, που μας καλούν να ανακαλύψουμε την Αθήνα με μία διαφορετική ματιά από αυτή της τρέχουσας καθημερινότητας.

 

Η τρίτη ενότητα «Αθήνα: τόποι μνήμης», γίνεται σε συνεργασία με το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και περιλαμβάνει ξεναγήσεις, περιπάτους, μουσική και θέατρο. Οι «Παραστάσεις εκτός των τειχών» είναι η τέταρτη ενότητα και περιλαμβάνει παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε μη θεατρικούς χώρους, με έμφαση στο βίωμα και την διαφορετικότητα.

 

Στις τέσσερις θεματικές ενότητες περιλαμβάνονται συνολικά 18 παραγωγές, που καταλαμβάνουν ανοιχτούς χώρους του λεκανοπεδίου, από την πλατεία Ομονοίας και τον Λυκαβηττό μέχρι την Ελευσίνα, αλλά και μη θεατρικούς χώρους, όπως το Μικρό Χρηματιστήριο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

 

Ειδικότερα, σε μια συμμετοχική περιήγηση στο υψηλότερο σημείο της Αθήνας, μας προσκαλούν η Άννα Τζάκου και η Ομάδα Γεωποιητική, μέσα από τη περφόρμανς «227 μέτρα».

 

Ερμηνευτές και θεατές επιτελούν μια ανάβαση στον λόφο του Λυκαβηττού κατά την ανατολή του ηλίου, την ώρα που η σκιά του λόφου υποχωρεί σταδιακά, αφήνοντας την πόλη στο φως. Οι θεατές καλούνται να ψηλαφήσουν τις ανάγλυφες υφές όσων κοιτάνε, σαν τα μοτίβα ενός μισοτελειωμένου υφαντού, που τα ανακαλύπτουν σε παρόντα χρόνο. Στόχος είναι να αποκαλυφθούν συνειρμικά, λανθάνοντα και ενδόμυχα αφηγήματα της πόλης: πιθανοί τρόποι σύνδεσης του καθενός μας με το σώμα της (3, 10, 17, 24/6 & 1,8/7, 5:30 πμ).

 

Ο αμφιλεγόμενος δημόσιος χώρος της Ομόνοιας ξανασυστήνεται ως ζωντανός τόπος συνύπαρξης, συνεργασίας και κοινού βηματισμού μέσα από την παράσταση του Γιώργου Σαχίνη και της Ειρήνης Αλεξίου. Με «αφετηρία έμπνευσης» το πώς θέλουν την πλατεία οι άνθρωποί της, η ομάδα «Όχι παίζουμε» δημιουργεί τη «Στάση Ομόνοια», μια περιπατητική παράσταση που συναντά το θέατρο, τον χορό, τη μουσική και την εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο. (20-25/6, 19:00).

 

Ενεργοποιώντας τη σύμπραξη καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, ερευνητών και κατοίκων, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Mkultra και η Γκίγκη Αργυροπούλου προτείνουν ένα εργαστήρι κριτικής επαναπροσέγγισης της πόλης, μέσα από κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές. Το «Afterlives» είναι ένα υπό εξέλιξη εργαστήρι, το οποίο ξεκινά με την παράδοξη παραδοχή ότι η πόλη έχει στοιχειώσει και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ένα νέο φαντασιακό ξετυλίγεται στις μυστικές και ξεχασμένες τοποθεσίες της. Ξεκινώντας από τη στοά Μπρόντγουαιη και περπατώντας στην πλατεία Αμερικής, οι θεατές λαμβάνουν μέρος σε μια περιήγηση που μοιάζει με μισοτελειωμένη ταινία (26-28/6, 20:00).

 

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ πολιτισμού και ακτιβισμού, και ειδικότερα στην ευαισθητοποίηση γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων, το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάζεται με τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και φιλοξενεί δράσεις που συνδυάζουν την τέχνη με τη φροντίδα για τον δημόσιο χώρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ομάδες ατόμων σε απεξάρτηση θα συμμετάσχουν στην ανάπλαση σημείων χρήσης σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, όπου στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παρεμβάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (5/7, οι χώροι θα ανακοινωθούν σύντομα).

 

Η Χριστίνα Μαξούρη μαζί με τον έμπειρο διευθυντή ορχήστρας και ενορχηστρωτή Μιχάλη Παπαπέτρου, συστήνουν μιαν ιδιότυπη συναυλία στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, όπου η αρχοντιά του ρεμπέτικου της μεταπολεμικής περιόδου συναντά τον συναισθηματισμό της μπαρόκ μουσικής του 17ου αιώνα (27-29/6, 21:00). Ενώ ο Θοδωρής Γκόνης προτείνει έναν «Περίπατο μαθητείας και αλητείας» στον Εθνικό Κήπο με υλικά κείμενα και ντοκουμέντα των «μόνιμων» κατοίκων του Κήπου, των ποιητών, των πολιτικών, των γεωπόνων και των μηχανικών που τον διαμόρφωσαν, αλλά και της εικοσάχρονης Βαυαρής βασίλισσας, που τον ονειρεύτηκε και μας τον χάρισε (22-26/6 , 19:00).

 

Στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γιάννης Σκουρλέτης και η bijoux de kant ανοίγουν το σεντούκι με την ποιητική προίκα της πόλης των Αθηνών. Στην παράσταση με τίτλο, «Οι κόρες, η νέα ποιητική της Αθήνας», ο λόρδος Μπάυρον κι ο Παλαμάς αλλάζουν ρούχα, πετάνε πατρογονικές φορεσιές, κάπες και καπέλα, για να συναντήσουν τη μαύρη καλλονή της Λένας Πλάτωνος και τα μοντέρνα κτίρια του Ασλάνογλου. (30/6-3/7 21:00).

Τέλος, το «Άνοιγμα στην Πόλη» περιλαμβάνει περίπατο στους ιστορικούς λόφους της Αθήνας με τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ (14/6, 18.30-20.00), ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας με άξονα σημαντικές στιγμές της Δημοκρατίας (12 και 20/6, 19.00-20.30), μουσική Ρωμιών και άλλων συνθετών της Οθωμανικής Περιόδου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (16/6, 20.30-22.30), θέατρο σκιών από τον Ηλία Καρελλά στο πλάτωμα της οδού Λυσίου και Ανδροκίδου στην Πλάκα (22/6, 20.00), φιλοσοφικό περίπατο στην Ακαδημία Πλάτωνος (28/6 18.30- 20.30), καθώς και τις παραστάσεις:

 

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Αμαραντίδη στον αρχαιολογικό χώρο γύρω από την Ακρόπολη των Αθηνών (21-23/6, 19:00), «Λουιζέττα: το καμαρίνι μιας επανάστασης» της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας (22-25/6, 21:00), «Πεντηκοστή» του Ντέιβιντ Έντγκαρ σε σκηνοθεσία Αγγελικής Γκιργκινούδη στον Παλαιό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στο Ν. Φάληρο (23-25 & 28-29/6 ώρα 21:00 και 30/6 ώρα 23:00), «Στο στόμα του λύκου» του Αντώνη Κουτρουμπή στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών (23-26/6, 21:00) και «Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά-πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου» της Μαρίας Σάββα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (27-30/6, 20:00).

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)