to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:08 | 30.01.2014

Κοινωνία

Φαρμακονήσι: H ομιχλώδης συγγνώμη του Αρχηγού που άργησε πολύ, ο αλαζόνας υπουργός που έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου….

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ζήτησε την Τετάρτη ένα «συγγνώμη» από τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι - αλλά, τι παράξενο, όχι μόνο από αυτές. Και ο υπουργός Ναυτιλίας απέστειλε επίσης την Τετάρτη επιστολή στον Επίτροπο Μουίζνιεκς γεμάτος «θλίψη» αλλά και με «μπηχτές» για «αμφίβολη πληροφόρηση». Η συνέχεια παρακάτω...


«Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο»

(Δημ. Μπαντιάς, αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, λίγο πριν την ολοκλήρωση της μαραθώνιας ενημέρωσης των μελών της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Τετάρτη 29/1/2014, 9 μέρες μετά το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι)

Επιτέλους, ακούστηκε κι ένα «συγγνώμη» για τους νεκρούς στο Φαρμακονήσι. Από τον Αρχηγό του Λιμενικού, σήμερα, στην Επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το θέμα. Ο Δημ. Μπαντιάς ζήτησε λοιπόν συγγνώμη «από τις οικογένειες των θυμάτων» αλλά και από τον… «κύριο υπουργό και την κυβέρνηση» (! – άγνωστο γιατί, ίσως επειδή η υπόθεση τάραξε λίγο τα νερά για ένα θέμα που επιμελώς απουσιάζει από τη δημόσια ατζέντα;) και «όλους τους Ελληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση».

Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι να αμφισβητηθεί η ειλικρίνεια του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος. Μόνο ίσως να παρατηρήσουμε πως «σε αυτή τη θέση» βρεθήκαμε «όλοι» επειδή αμφισβητήθηκε η αρχική αφήγηση του Λιμενικού Σώματος που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να παρουσιάσει το τραγικό ναυάγιο ως αποτέλεσμα κάποιας μυστηριώδους πτώσης δύο μεταναστών στη θάλασσα και της μετατόπισης των υπολοίπων που επέφερε το αναποδογύρισμα και τη βύθιση της βάρκας.

Μια «θέση» που δεν ήταν όμως ίδια για όλους: Μια θέση πήραν ένα σωρό οργανώσεις και πρόσωπα, με πρώτη την Υπατη Αρμοστεία, που επιχείρησαν να διακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη και έτσι ξετυλίχθηκε το μακάβριο κουβάρι ως σήμερα. Σε άλλη θέση, αντίθετη, ήταν το Λιμενικό και ο υπουργός Ναυτιλίας που ακόμα αρνείται επί της ουσίας την διερεύνηση από ανεξάρτητη αρχή, εχοντας παραπέμψει την υπόθεση στο Ναυτοδικείο, ένα στρατιωτικό δικαστήριο.

Ο ίδιος υπουργός απέστειλε σήμερα και επιστολή στον επίτροπο Νιλς Μουίζνιεκς, στο γνωστό μοτίβο – και με μια «μπηχτή» για «πρόωρα συμπεράσματα». Ο υπουργός δεν ζητά συγγνώμη βέβαια (γιατί μια τέτοια θα έπρεπε οπωσδήποτε να συνοδεύεται και από παραίτηση), μόνο εκφράζει «βαθιά θλίψη για τις ανθρώπινες ζωές», ενημερώνει ότι… «ο αρμόδιος Εισαγγελέας απηύθυνε κατηγορίες εις βάρος του διακινητή του σκάφους που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες» και δηλώσει την πρόθεση του για «ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος θα διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων και εμπειρίας, ώστε να αποφεύγονται είτε τυχόν λανθασμένες εκτιμήσεις, είτε τυχόν πρώιμα συμπεράσματα που βασίζονται σε αμφίβολη πληροφόρηση»...

Ίσως ως «αμφίβολη πληροφόρηση» ο υπουργός να εννοεί αυτές, τις πρώτες μαρτυρίες των επιζώντων κατά την άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)