to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 08.05.2019

Πολιτική

Φ. Βάκη: Μέτρα με μόνιμο χαρακτήρα, επ' ωφελεία των πολλών

Μέτρα με μόνιμο χαρακτήρα, επ' ωφελεία των πολλών, είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες, από το Ζάππειο, τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM.


 Κληθείσα να απαντήσει στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι τα μέτρα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, η κ. Βάκη, αφού σημείωσε πως «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019», σημείωσε πως τα μέτρα προφανώς και έχουν μόνιμο χαρακτήρα. «Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να εργαστεί με σχέδιο, με πρόγραμμα και με βάση κάποια αξιακά της οράματα, που είναι η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και μια πολιτική επ' ωφελεία των πολλών, που υπέστησαν το βάρος της κρίσης. Αυτά τα μέτρα προετοιμάστηκαν και σχεδιάστηκαν και να θυμίσω ότι αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβρη, είχε εφαρμοστεί άλλη μια δέσμη κοινωνικών θετικών μέτρων, όπως ήταν η μείωση των εισφορών, η επιδότηση του ενοικίου, η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ, μια σειρά μέτρων που ανακουφίζουν την κοινωνία».

   «Απέλπιδα προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει την ατζέντα, η πρόταση μομφής κατά Πολάκη»

   Αναφορικά με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μετατράπηκε από τον πρωθυπουργό σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η κ. Βάκη σχολίασε: «Κατά τη γνώμη μου είναι σαφές ότι αποτελεί μία απέλπιδα προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει την ατζέντα από το πεδίο της οικονομίας. Η πρόταση μομφής δεν στρέφεται στον Πολάκη για το έργο του ως υπουργό Υγείας. Αντίθετα η πρόταση μομφής αφορά διαδικτυακό του διάλογο με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυμπουρόπουλο. Αυτή η στρατηγική παρερμηνεύει το "γράμμα" του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει τη δυνατότητα αυτή για να ελέγχονται οι υπουργοί για το έργο τους και για την πολιτική που εφαρμόζουν».

   Σημείωσε, δε, πως «ως προς τον πυρήνα της αντιπαράθεσης, είχε ως βάση τις πολιτικές δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ανάγκη από πολιτικές θετικής διάκρισης, επαναφέροντας έτσι τη γνωστή ιδέα για την απορρύθμιση του πλαισίου προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επί Σαμαρά, το ΔΝΤ απαιτούσε να δίνονται τα επιδόματα αναπηρίας με εισοδηματικά κριτήρια και να αξιολογείται εκτός από την αναπηρία και η ικανότητα προς εργασία [...] Ας μην τα ξεχνάμε αυτά. Δεν είναι από μια όψιμη ευαισθησία ή ενδιαφέρον για το αναπηρικό κίνημα. Ουσιαστικά θεωρώ ότι όλα αυτά γίνονται για την αλλαγή της ατζέντας από τα θετικά μέτρα».

   «Ακροδεξιά ή Δημοκρατία, νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνικό κράτος, το δίλημμα των ευρωεκλογών»

   Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «οι ευρωεκλογές, αν σημάνουν κάτι, είναι τι Ευρώπη θα έχουμε κι αυτή τη στιγμή τα διλήμματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και σκληρά όσον αφορά το ευρωπαϊκό τοπίο και σαφή».

   Όπως εξήγησε η κ. Βάκη, «το δίλημμα είναι ακροδεξιά ή δημοκρατία, με όλη αυτή την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είναι νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνικό κράτος, είναι κατά πόσο η ευρωζώνη θα μπορέσει να επιλύσει δομικά προβλήματα της αρχιτεκτονικής της ούτως ώστε να μπορεί τελικά να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Είναι πολλά και σημαντικά τα διλήμματα».

   Υπογράμμισε, δε, ότι «η προοδευτική συμμαχία είναι ευπρόσδεκτη, αν λάβουμε υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκυρίας που διανύουμε, την οποία τη σηματοδοτεί ο νεοφιλελευθερισμός και η επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς και καλό είναι να εδραιωθεί αλλά επί τη βάση ενός προγράμματος, αρχών και προγραμματικών θέσεων».

   «Είναι μια αναγκαιότητα, αν λάβουμε υπόψη το ζοφερό συνολικά πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βάκη.

   «Να παρέλθει η εποχή των κομματικών χρισμάτων στην Αυτοδιοίκηση»

   Για τις ευρωεκλογές, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η στόχευση είναι να θραύσουμε πια τα δημαρχοκεντρικά μοντέλα και να προωθηθεί επιτέλους στην τοπική αυτοδιοίκηση ένας πολιτισμός, μία κουλτούρα συνεργασιών».

   «Ήρθε η ώρα να μην υπάρχουν κομματικά χρίσματα. Πολιτική στήριξη βεβαίως και πρέπει να υπάρχει γιατί και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τις "κόκκινες γραμμές" της και δεν είναι αξιολογικά ουδέτερη ή αποπολιτικοποιημένη», ανέφερε και πρόσθεσε: «το ζητούμενο είναι να παρέλθει η εποχή των κομματικών χρισμάτων», αλλά «να υπάρχει βεβαίως μια πολιτική υποστήριξη και να προωθηθεί αυτή η κουλτούρα των ευρύτερων συνεργασιών». Αυτό, όπως είπε, «είναι και το πνεύμα από το οποίο εμφορείται η μεγάλη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη».

   «Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο»

   Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία, η κ. Βάκη τόνισε πως «η Τουρκία παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας ερευνητικά σκάφη και απειλώντας με μονομερείς ενέργειες στο πεδίο της εξόρυξης υδρογονανθράκων», επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση αυτή τη στιγμή διέρχονται βαθύτατη κρίση, ενώ δεν είναι απίθανο να προσπαθεί ο Τούρκος πρόεδρος να αναζητήσει διέξοδο και στα εσωτερικά του προβλήματα μέσω της πρόκλησης έντασης στην Κύπρο».

   Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η ελληνική και η κυπριακή πολιτική εδράζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει απόλυτη διπλωματική ετοιμότητα και συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

   Σημείωσε, δε, ότι ως προς το θέμα των φυσικών πόρων της Κύπρου, «πάγια θέση και της Κύπρου και της Ελλάδας είναι ο διαμοιρασμός του επ' ωφελεία του κυπριακού λαού στο σύνολό του», κάτι που προϋποθέτει, ωστόσο, «την απόσυρση του στρατού κατοχής και μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

   *Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)