to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 06.11.2018

πηγή: ΣτοΚόκκινο

Πολιτική

Φ. Βάκη: Η αντιπολίτευση αντί να μιλά για την ευθύνη υπουργών και το άρθρο 86 ασχολείται με το άρθρο 16

Παρά τα στοιχεία για το «εντοιχισμένο» πλυντήριο εξουσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και ένα ολόκληρο... μνημόνιο μαύρου χρήματος στην Υγεία, η αντιπολίτευση δεν εμβαθύνει στην αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, αντίθετα υπερθεματίζει για το άρθρο 16 που θωρακίζει την δημόσια εκπαίδευση και ακολουθούν οι προθέσεις για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο και της «αναχρονιστικής» προστασίας του περιβάλλοντος, τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


Το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν «κατέληξε μέσα από μεθοδεύσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, μολονότι ήταν κοινωφελές ίδρυμα που εκ του Συντάγματος απαγορευόταν να εκποιηθεί», τόνισε η κ. Βάκη, ενώ «η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται να ήταν ένα "πλυντήριο" πολιτικής εξουσίας που κρύφτηκε στη γυψοσανίδα της ντροπής, ντροπής για το κύρος της χώρας και για το πολιτικό σύστημα που στο παρελθόν έκοβε συντάξεις και μισθούς, ντροπής για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του».
 
«Πρέπει εφεξής να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και συνταγματικές εγγυήσεις ουτωσώστε τέτοια φαινόμενα να μην αναγεννηθούν και να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η πληγωμένη σχέση πολίτη και πολιτικής που αναδεικνύεται από το "όλοι οι πολιτικοί ίδιοι είναι", το "ο πολιτικός σημαίνει διαφθορά", που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην ακροδεξιά, ο κίνδυνος είναι ορατός», προειδοποίησε.
 
Θύμισε επίσης ότι «τα χρήματα που σπαταλήθηκαν «ήταν ένα καθαρό, πεντακάθαρο, ολόκληρο μνημόνιο. Τα ποσά στα οποία αναφέρονται οι εξεταστικές ήταν ιλιγγιώδη. Ακούμε για 85 δισ. ευρώ "μαύρου χρήματος" που διακινήθηκε στο χώρο της Υγείας, το ένα τέταρτο του χρέους της χώρας ... είναι καλό για τον πολιτικό κόσμο να διαβάσει τα πορίσματα, να προβληματιστούμε, πώς αυτές οι πολιτικές δομήθηκαν σε ένα καθεστώς γενικευμένης διαφθοράς, από εκεί και πέρα θα πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης και θα δούμε αν ήταν επικοινωνιακό τέχνασμα ή τεράστιο σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος, επί ζημία της κοινωνίας και του ελληνικού λαού».
 
«Η αντιπολίτευση ... αποφεύγει να εμβαθύνει ουσιαστικά στην αναθεώρηση του άρθρου 86 (για την ευθύνη υπουργών) και ταυτόχρονα υπερθεματίζει για το άρθρο 16 που αφορά την θωράκιση της δημόσιας εκπαίδευσης, όταν σε ανύποπτο χρόνο έχει δηλώσει ότι θέλει να καταργήσει και την συνταγματική προστασία της μονιμότητας στο Δημόσιο και τις διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχει χαρακτηρίσει αναχρονιστικές. Η ΝΔ στοχεύει σε φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος ουτωσώστε να παραδοθεί η κοινωνία και η οικονομία στην εταιρειοκρατία που ευαγγελίζεται», σημείωσε η κ. Βάκη.
 
Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι πάρα πολύ σημαντικό στην παρούσα συγκυρία, δεν είναι επιλογή πολιτική ή επικοινωνιακή, αλλά αδήριτη ανάγκη που επιτάσσει η ιστορική συγκυρία. Τα οκτώ χρόνια μνημονίων δεν σφραγίστηκαν μόνο από την λιτότητα στην οικονομία, αλλά και από την λιτότητα στην Δημοκρατία και την αποδυνάμωση τόσο της λαϊκής όσο και της εθνικής κυριαρχίας ... μία μεταδημοκρατική συνθήκη, με αποφάσεις που λαμβάνονταν ερήμην του λαού, άσκηση πολιτικής από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες, συρρίκνωση της πολιτικής σε διαχείριση και διεκπεραίωση.
 
Εάν ο στόχος της μετά τα μνημόνια εποχής είναι η ανάκαμψη της οικονομίας ... εξίσου σημαντικός είναι η θωράκιση της Δημοκρατίας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής, η δημιουργία αναχωμάτων στη διαφθορά και την ατιμωρησία. 
 
Σχολιάζοντας το αίτημα για «διευκρινίσεις» σε σχέση με την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτος, που ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος,  κ. Βάκη ζήτησε η αναφορά περί «επικρατούσας θρησκείας» να μην εργαλειοποιείται από την Εκκλησία για να παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν αρμοδιότητες της Πολιτείας. «Πάντα η συζήτηση είναι καλοδεχούμενη, αλλά θέματα αυτονόητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ... σε μας ακόμα χρήζουν συζητήσεων και γίνονται αντικείμενο προστριβών. Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η ουδετερότητα του κράτους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)