to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16ο Δελτίο Διεθνών Εξελίξεων του ΕΝΑ για Ευρώπη, παγκόσμια οικονομία, Γάζα, Αργεντινή και ιταλική Αριστερά

Η μεταρρύθμιση και το μέλλον της ΕΕ, το τοπίο στην παγκόσμια οικονομία, ο πόλεμος στη Γάζα, οι κινήσεις του νέου Προέδρου της Αργεντινής και οι ζυμώσεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας περιλαμβάνονται στα θέματα του 16ου Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων του ΕΝΑ.


Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ δημοσιεύει το νέο, 16ο Δελτίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων, σε επιμέλεια του Κύκλου Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων του ινστιτούτου και συντονισμό του Βαγγέλη Βιτζηλαίου.
 
Περιλαμβάνει τις εξής 5 αναλύσεις [σε παρένθεση οι συντάκτες/ρια]:
  • H Ευρωπαϊκή Ένωση μεταρρυθμίζεται (ξανά) [Γιάννης Γούναρης]
  • Ένας πολύπλοκος, κατακερματισμένος κόσμος απέναντι σε προκλήσεις που απαιτούν συνεργασία [Βαγγέλης Βιτζηλαίος]
  • Πόλεμος στη Γάζα: Τι γίνεται με τον ανθρωπισμό της Δύσης; [Ηλέκτρα Νησίδου]
  • Η Αργεντινή στο έλεος του αλυσοπρίονου του Χαβιέρ Μιλέι [Βαγγέλης Δ. Μαρινάκης]
  • Η Έλι Σλάιν δίνει νέα δυναμική στην ιταλική Αριστερά [Δημήτρης Δεληολάνης]

H Ευρωπαϊκή Ένωση μεταρρυθμίζεται (ξανά)

Το 2024, έτος ευρωεκλογών, θα δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπαρκάρει σε ακόμα ένα ταξίδι μεταρρύθμισης των θεσμών και του τρόπου λειτουργίας της, ενόψει του αναμενόμενου νέου κύματος διεύρυνσης προς Ανατολάς. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει μια συγκεκριμένη πορεία με ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας. Αντιθέτως, η εικόνα που εκπέμπεται είναι εικόνα διαίρεσης και ασυμφωνίας.

Ένας πολύπλοκος, κατακερματισμένος κόσμος απέναντι σε προκλήσεις που απαιτούν συνεργασία

Ο γεωοικονομικός κατακερματισμός, που ευνοείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις έχει υψηλό κόστος και διαμορφώνει ανησυχητικές προοπτικές για τον πλανήτη. Στην εποχή της «πολυκρίσης», η διεθνής και η περιφερειακή συνεργασία είναι κρίσιμες για τη διαχείριση και την υπέρβαση των επιμέρους κρίσεων, καθώς και για τον περιορισμό και την αντιστροφή του κατακερματισμού και των τάσεων απο-παγκοσμιοποίησης.

Πόλεμος στη Γάζα: Τι γίνεται με τον ανθρωπισμό της Δύσης;

Ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζει να μαίνεται από τις 7 Οκτωβρίου, με χιλιάδες ζωές να έχουν χαθεί μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Το ζήτημα δεν φαίνεται να φτάνει στην επίλυση του, ούτε καν στην προσωρινή διευθέτησή του, ενώ η Δύση νίπτει τας χείρας της.

Η Αργεντινή στο έλεος του αλυσοπρίονου του Χαβιέρ Μιλέι

Στην Αργεντινή, ο νέος, ακραίος φιλελεύθερος και υπερσυντηρητικός, Πρόεδρος της χώρας Χαβιέρ Μιλέι ξεκίνησε τη θητεία του με δύο διαφορετικά πρόσωπα σε ό,τι αφορά την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, δείχνοντας ωστόσο πως είναι αποφασισμένος να μετατρέψει τη χώρα της Νότιας Αμερικής σε πεδίο άσκησης του πιο ακραίου νεοφιλελεύθερου πειράματος.

Η Έλι Σλάιν δίνει νέα δυναμική στην ιταλική Αριστερά

Στην Ιταλία, η Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν δίνει νέα δυναμική στις προοδευτικές δυνάμεις. Παρά το ότι η πορεία της ωςεπικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς στην χώρα είναιμετ’ εμποδίων, ιδιαίτερα τώρα, αφού, ενόψει των εκλογών, το όλο θέμα των συμμαχιών έχει προκαλέσει εντονότατες εσωκομματικές διαμάχες ωστόσο, η νεαρή ηγέτιδα έχει ήδη πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της.

Δείτε ακόμη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)