to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 14.12.2023

Διεθνή

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Πολωνία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα γυναίκας για άμβλωση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπιστώνει ότι η πολωνική νομοθεσία περί αμβλώσεων παραβίασε το δικαίωμα της εγκύου στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, αφού το έμβρυό της διαγνώστηκε με σύνδρομο Down - Η Πολωνία καταδικάστηκε και θα πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση 16.004 ευρώ.


Η νομοθεσία της Πολωνίας για τις αμβλώσεις του 2020 παραβίασε τα δικαιώματα μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να αποκτήσει πρόσβαση σε άμβλωση, αποφάνθηκε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, ενώ η νομοθεσία, η οποία εμπόδιζε την προσφεύγουσα να έχει πρόσβαση σε άμβλωση μετά τη διάγνωση του εμβρύου της με τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), δεν ισοδυναμούσε νομικά με «απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση», παραβίαζε το δικαίωμά της στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, που προστατεύεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Πολωνία υποχρεώθηκε να καταβάλει στην προσφεύγουσα αποζημίωση ύψους 16.004 ευρώ (13.800 λίρες Αγγλίας).

«Αγωνιστήκαμε για την απόφαση αυτή για κάθε γυναίκα που ζει στην Πολωνία", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Federa, μια πολωνική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών, δικηγόροι της οποίας εκπροσωπούσαν την προσφεύγουσα. "Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο και άλλο ένα επιχείρημα ότι η πολωνική νομοθεσία, η οποία προκαλεί τόσα δεινά στις γυναίκες στην Πολωνία, πρέπει να αλλάξει".

Η γυναίκα, γνωστή ως ML στα δικαστικά έγγραφα, έμεινε έγκυος το 2020. Κατά τη διάρκεια της 14ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, το έμβρυο διαγνώστηκε με νόσο Down και η γυναίκα προγραμματίστηκε για έκτρωση σε νοσοκομείο της Βαρσοβίας στις 28 Ιανουαρίου 2021.

Ωστόσο, απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας η οποία ποινικοποιούσε τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται για "ευγονικούς λόγους", δηλαδή λόγω εμβρυϊκών ανωμαλιών, τέθηκε σε ισχύ μόλις μία ημέρα πριν από την επέμβασή της. Ο γιατρός της ML την ενημέρωσε ότι λόγω της νέας νομοθεσίας το ραντεβού της για την άμβλωση ακυρώθηκε και ότι δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στη διαδικασία σε κανένα πολωνικό νοσοκομείο.

Η ML ταξίδεψε στη συνέχεια στην Ολλανδία όπου διέκοψε την εγκυμοσύνη της στις 29 Ιανουαρίου.

«Στην ταχέως επιδεινούμενη ψυχική της κατάσταση, η ML έπρεπε να οργανώσει ένα ταξίδι στο εξωτερικό μέσα σε λίγες ημέρες, αφήνοντας την οικογένειά της και τα αγαπημένα της πρόσωπα στην Πολωνία", δήλωσαν οι δικηγόροι της. "Για την άμβλωση, η οποία λίγες μόνο ημέρες νωρίτερα θα γινόταν δωρεάν σε κοντινό νοσοκομείο, έπρεπε να ταξιδέψει στην Ολλανδία. Ξόδεψε περισσότερα από 5.500 ζλότι (1.100 λίρες)».

Στην απόφασή του το δικαστήριο τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βασίζεται στην αρχή του κράτους δικαίου, αλλά δήλωσε ότι η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία θέτει υπό αμφισβήτηση τη "νομιμότητα" του συνταγματικού δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση του 2020. Κατά συνέπεια, το δικαστήριο έκρινε ότι η παρέμβαση στα δικαιώματα του ML στο άρθρο 8 δεν ήταν "σύμφωνη με το νόμο".

«Αναμένουμε από τη νέα πολωνική κυβέρνηση να απελευθερώσει τη νομοθεσία περί αμβλώσεων», δήλωσε η Federa. «Η επιστροφή στη νομική κατάσταση πριν από την απόφαση του πολωνικού συνταγματικού δικαστηρίου δεν είναι αρκετή - αυτό που χρειάζεται είναι η πρόσβαση στη νόμιμη άμβλωση ανεξαρτήτως του λόγου».

Πηγή: The Guardian


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)