to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 01.11.2012

left.gr

Διεθνή

Ευρωπαϊκά συνδικάτα: οι εργασιακές αλλαγές στην Ελλάδα θα πλήξουν τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης

Tην οργή των ευρωπαϊκών συνδικάτων και το αίτημα τους προς την ελληνική κυβέρνηση να μην υιοθετήσει τα νέα μέτρα, εκφράζει με επιστολή της η ΓΓ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ.



Στην επιστολή, με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας αλλά και στους Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, Όλι Ρέν, Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ καθώς και την Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνεται ότι οι προωθούμενες αλλαγές παραβιάζουν ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και ότι ενδέχεται να αποτελέσουν αρνητική εξέλιξη για όλους τους ευρωπαίους εργαζόμενους.



Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα μέτρα που υπαγορεύονται από την Τρόικα περιφρονούν και καταλύουν την αξία της συλλογικής διαπραγμάτευσης καθώς ο κατώτερος μισθός δεν θα αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγματεύσεων αλλά θα ορίζεται με νόμο και θα παραμένει παγωμένος κάτω του επιπέδου στοιχειώδους διαβίωσης μαζί με τα επιδόματα «ωρίμανσης» και πολυετίας.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι ρυθμίσεις για την παροχή άδειας θα επιβάλλονται χωρίς καμία μορφή διαπραγμάτευσης ενώ το εναπομείναν επίδομα γάμου του 10%, που είναι συνδεδεμένο με τον κατώτερο μισθό, θα καταργηθεί, με συνέπεια την άγρια φτωχοποίηση των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους.

Το νέο σύστημα αποκλείει την επέκταση του προστατευτικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους και απαγορεύει όλα τα άλλα επιδόματα, αναφέρει η γ. γ. Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην επιστολή της και προσθέτει: «Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν σοβαρά όχι μόνον την Ελλάδα και τους πολίτες της αλλά και το σύνολο των Ευρωπαίων εργαζόμενων. Όντως, τέτοιες δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, τέτοιας έκτασης ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και των εργασιακών συνθηκών, τέτοια περιφρόνηση της αξίας της συλλογικής διαπραγμάτευσης δημιουργούν έναν αρνητικό ανταγωνισμό που θα λειτουργήσει «προς τα κάτω» για όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους».

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) εκφράζει την αντίθεσή της και την αποδοκιμασία της για τα μέτρα, τα οποία αντιβαίνουν κατάφωρα στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (οριζόντια κοινωνική ρήτρα, σύγκλιση προς τα πάνω του βιοτικού επιπέδου και των εργασιακών συνθηκών, αυστηρός σεβασμός των εθνικών συστημάτων εργασιακών σχέσεων). Η ΣΕΣ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη ελεγχθεί εξονυχιστικά από το Συμβούλιο της Ευρώπης και διαπιστώθηκε πως παραβιάζει τον Κοινωνικό Χάρτη του 1961 μέσα από μια σειρά νόμους που θεσπίστηκαν μετά από ρητή απαίτηση της Τρόικα (Ε.Ε/ΔΝΤ/ΕΚΤ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)