to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:29 | 31.08.2022

Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Ξεπέρασαν τα 50.000 τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Η μείωση των νέων μολύνσεων αποδεικνύει ότι η επιδημία μπορεί να σταματήσει σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ


Περισσότερα από 50.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί παγκοσμίως όπως δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την μετάδοση του ιού να επιβραδύνεται στις εστίες του στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ταμπλό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέγραψε 50.496 κρούσματα και 16 θανάτους για το 2022. .

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η μείωση των νέων μολύνσεων αποδεικνύει ότι η επιδημία μπορεί να σταματήσει. «Στην αμερικανική ήπειρο, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των δηλωθέντων κρουσμάτων, σε αρκετές χώρες συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των λοιμώξεων, αν και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μια συνεχή πτωτική τάση στον Καναδά».

Όπως είπε και σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και την Ολλανδία, υπάρχει σαφής επιβράδυνση της επιδημίας, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας και της δέσμευσης της κοινότητας για τον εντοπισμό των λοιμώξεων και την πρόληψη της μετάδοσης. «Αυτά τα σημάδια επιβεβαιώνουν αυτό που λέγαμε με συνέπεια από την αρχή: ότι με τα σωστά μέτρα, πρόκειται για μια επιδημία που μπορεί να σταματήσει» σημείωσε..

Σύμφωνα με τον Τέντρος «για την εξάλειψη της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζονται τρία πράγματα: τα στοιχεία ότι είναι εφικτό, τα οποία τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε, η πολιτική βούληση και δέσμευση και η εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας στις κοινότητες που τα χρειάζονται περισσότερο».

Από τις αρχές Μαΐου έχει αναφερθεί αύξηση των μολύνσεων από την ευλογιά, εκτός των αφρικανικών χωρών όπου ενδημεί εδώ και καιρό. Ο ΠΟΥ ενεργοποίησε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στις 24 Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς την ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, μαζί με το Covid-19.

Σημειώνεται ότι εκτός της Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι ενδημική, η ευλογιά των πιθήκων πλήττει κατά κύριο λόγο άνδρες που είχαν ερωτική επαφή με άλλους άνδρες. Για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ο ΠΟΥ συνιστά τον στοχευμένο εμβολιασμό, την ιχνηλάτιση των στενών επαφών των ασθενών και τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων. Σε κάθε περίπτωση, η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αφού μπορεί να προσβάλει τον καθένα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με την επαφή με το δέρμα αλλά και με τα μολυσμένα ρούχα ή σεντόνια του ασθενούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)