to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 12.12.2022

Πολιτική

Εύα Καϊλή: Δεσμεύεται η περιουσία της στην Ελλάδα - Στο ευρωκοινοβούλιο θα συζητηθεί η αντικατάστασή της

Δεσμεύεται η περιουσία της ευρωβουλεύτριας στην Ελλάδα ενώ παραμένει προφυλακιστέα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Σήμερα θα συζητηθεί η αντικατάστασή της από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Κανένα στοιχείο σε βάρος μελών της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ


Με ιλλιγιώδεις ρυθμούς ξετυλίγεται το «κουβάρι» του σκανδάλου «μεγατόνων» που έχει κλυδωνίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες μέρες, μετά την αποκάλυψη και τη σύλληψη της ευρωβουλεύτριας Εύας Καϊλή, η οποία είναι μία εκ των τεσσάρων συλληφθέντων που κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η τελευταία εξέλιξη υποδεικνύει τη δέσμευση της περιουσίας της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε, πριν από λίγη ώρα, τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή μελών της οικογένειάς της και του συντρόφου της.

Διαβάστε επίσης: Στη φυλακή η Εύα Καϊλή κι ο σύντροφός της, ελεύθερος ο πατέρας της - Κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα, εγκληματική οργάνωση

Σήμερα στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να συζητηθεί η υπόθεση χρηματισμού ευρωπαίων αξιοματούχων προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα και την εικόνα του Κατάρ.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κ. Καιλή, σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Προφυλακιστέα η Καϊλή

Η Εύα Καϊλή κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες, ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπως, επίσης, και ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και ένας λομπίστας των Βρυξελλών.

Στον αντίποδα, ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος πιάστηκε να φεύγει από ξενοδοχείο με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα, αφέθηκε ελεύθερος, όπως και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Ο τελευταίος υπό όρους.

Μετά τις αποκαλύψεις, ανεστάλησαν οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου ενώ υπενθυμίζεται ότι διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ και τιμωρήθηκε με αναστολή μέλους από την ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών.

Βάσει διαδικασίας, η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στη φυλακή έως πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή αν θα αφεθεί ελεύθερη.

Η εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε ότι υποπτευόταν εδώ και αρκετούς μήνες ότι κράτος του Κόλπου, που προσδιορίζεται από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ως το Κατάρ, είχε πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά και πρόσφερε δώρα σε άτομα με επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το χρονικό των συλλήψεων

Η είδηση για τις συλλήψεις δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (09/12) από τις Le Soir και Knack, ενώ στη συνέχεια έκανε τον γύρο του κόσμου.

Όπως περιγράφεται στη Le Soir, κρυμμένοι έξω από την κατοικία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, οι ειδικές μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας περίμεναν υπομονετικά από τα ξημερώματα της Παρασκευής (09/12) τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφο της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) του S&D, μέχρι να φύγει από το σπίτι τους, που βρίσκεται στην Rue Wiertz, στην καρδιά της συνοικίας των εκπατρισμένων στις Βρυξέλλες. Λόγω της ελληνικής βουλευτικής ασυλίας, η αστυνομία δεν μπορούσε να εισέλθει στον χώρο.

Βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένας από τους ηγέτες της ΜΚΟ Fight intimity, ο Τζιόρτζι ήταν ο κύριος ύποπτος στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς της ομοσπονδιακής εισαγγελίας που ξεκίνησε εκείνο το πρωί και προετοιμαζόταν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου. Ένας πολύ "ευαίσθητος" φάκελος, τον οποίο χειρίστηκαν αρχικά μια ομάδα δικαστών και ανακριτών, τέθηκε "υπό εμπάργκο". Με άλλα λόγια, τα πρώτα πρακτικά της διαδικασίας δεν τοποθετήθηκαν στη βάση δεδομένων της εθνικής αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.

Για τους ανακριτές από το Κεντρικό Γραφείο Καταστολής της Διαφθοράς (OCRC) που διευθύνουν την έρευνα υπό τις οδηγίες του οικονομικού δικαστή Michel Claise, η κατάσχεση του τηλεφώνου του Τζιόρτζι και η ανάκρισή του ήταν κρίσιμης σημασίας. Μόλις έφυγε από το γκαράζ, οι άνδρες από τις ειδικές μονάδες έλαβαν δράση. Η σύλληψή του, αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς 16 αναζητήσεων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, σε αρκετούς δήμους των Βρυξελλών και των προαστίων.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σφραγίστηκαν τα γραφεία τεσσάρων άλλων Ιταλών στο Ευρωκοινοβούλιο. Συλλέγοντας ό,τι είναι δυνατό η βελγική εισαγγελία κατέληξε να ερευνά τουλάχιστον άλλους τέσσερις Ιταλούς, οι οποίοι βρήκαν «απρόσιτο» τον χώρο εργασίας τους, σημειώνει.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα σφραγίστηκαν τα γραφεία των εξής Ιταλών:

  • Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι. Αυτή τη στιγμή είναι βοηθός της ευρωβουλευτή Αλεσάντρα Μορέτι. H Γκαρμπανιάτι παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ταξίδι στη Ντοχά για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε για το Κατάρ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της. Η Γκαρμπανιάτι, ωστόσο, στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Αντόνιο Πανζέρι (ο οποίος προφυλακίστηκε χθες).
  • Τζουζέπε Μερόνι. Στο παρελθόν εργάστηκε ως βοηθός του Πανζέρι και τώρα είναι στην υπηρεσία της Λάρα Κόμι, νεοεκλεγμένης από τη Forza Italia. Μεταξύ Κόμι και Πανζέρι , ωστόσο, παρά την πολιτική απόσταση, υπήρχε πάντα μια φιλία που γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος: το ποδόσφαιρο, αναφέρει η εφημερίδα.
  • Ντονατέλα Ροστάνιο. Mια σούπερ ειδικός στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Πρώην συνεργάτιδα του Πανζέρι και σήμερα της Βελγίδας ευρωβουλευτού ιταλικής καταγωγής, Μαρία Αρένα.  Και πάνω απ’ όλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Fight Impunity», η οποία ιδρύθηκε επίσης από τον Panzeri και βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελίας.
  • Νταβίντε Ζόγκια. Ένα σημαντικό όνομα της Ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια.  Πρώην Ιταλός βουλευτής, πιστός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της γραμματείας του Epifani. Του κατέσχεσαν το κινητό γιατί έμενε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι του Τζουζέπε Μερόνι. Πράγματι, μέχρι και μερικές εβδομάδες μοιραζόταν και το γραφείο μαζί του. Ο Ζόγκια ανήκει στο προσωπικό του Πιέτρο Μπαρτόλο \(πολιτικός πολύ γνωστός για τις τοποθετήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών) αλλά και στο προσωπικό του αρχηγού της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπράντο Μπενιφέι – οι βοηθοί είναι συχνά μοιρασμένοι (μεταξύ των ευρωβουλευτών). Όλοι αυτοί οι βουλευτές έμειναν απολύτως ανεπηρέαστοι από τις έρευνες.

Βρέθηκε με 600.000 ευρώ μετρητά

Η αστυνομία, ενισχυμένη από προσωπικό πολλών τμημάτων της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας, επισκέφτηκε τις διευθύνσεις αρκετών βοηθών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αξιωματούχων του Κοινοβουλίου, ενώ "σφράγισε" τα γραφεία τους. Πρώτα, άρχισαν να ερευνούν την κατοικία του πρώην ευρωβουλευτή (2004 – 2019) και προέδρου του Fight intimity, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, στις Βρυξέλλες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Παντσέρι είναι ύποπτος από τους δικαστές και τους ανακριτές ότι είναι επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης, που χρηματοδοτείται από ένα ξένο κράτος – στην προκειμένη περίπτωση το Κατάρ – για να επηρεάζει με τη βοήθεια χρημάτων και δώρων σε πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ολόκληρη την ήπειρο, είναι έκπληξη. Όλα αυτά εν μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Το 2017, μετά από έρευνα της Olaf –της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης– το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την έφεση που άσκησε ο Παντσέρι κατά απόφασης του Κοινοβουλίου του 2016 που τον υποχρέωνε να επιστρέψει 83.764 ευρώ αχρεωστήτως εισπραχθέντα.

Στοχευμένοι βοηθοί

Εκτός από τον Παντσέρι και τον Τζιόρτζι, δύο άλλοι άνδρες οδηγήθηκαν για ακρόαση: το "αφεντικό" των συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, πρόσφατα εκλεγμένος επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), καθώς και ένας τέταρτος άντρας ιταλικής καταγωγής, ενεργός στην κοινότητα των ΜΚΟ, ο κ. "T.".

Το μεσημέρι, η νόμιμη επιχείρηση ήταν ήδη επιτυχημένη. Ανακαλύφθηκαν μετρητά και κατασχέθηκαν αρκετά terabytes δεδομένων.

Διότι ταυτόχρονα με αυτήν την επιχείρηση, η αστυνομία εισέβαλε σε πολλά σπίτια βοηθών του κοινοβουλίου – όλοι συνδεδεμένοι με την ομάδα S&D – αλλά και ευρωπαίων δημοσίων υπαλλήλων, λομπιστών, αρκετών ενώσεων. Κατέσχεσαν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πολλά γραφεία αυτών των ίδιων βοηθών "σφραγίστηκαν" για μελλοντική κατάσχεση, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων των βοηθών των Βέλγων ευρωβουλευτών Μαρί Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα. Ερωτηθείσα, η σοσιαλίστρια υποστηρίζει ότι η βοηθός της εργαζόταν στη ΜΚΟ του κ. Παντσιέρι.

Μόλις η σύλληψη του Φραντσέσκο Τζιόρτζι έγινε γνωστή, ένας άνδρας εντοπίστηκε φεύγει από το ξενοδοχείο Sofitel στην ευρωπαϊκή συνοικία. Δεν ήταν άλλος από τον πατέρα της Εύας Καϊλή. Ο ίδιος και η σύζυγός του έμεναν για λίγες μέρες στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της κρατούσε μια βαλίτσα, που εξωτερικά δεν φαινόταν να είναι τίποτα το ιδιαίτερο, μόνο που στο εσωτερικό της ήταν γεμάτη με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Η βαλίτσα κατασχέθηκε από αστυνομική ομάδα.

Οι αρχές, λοιπόν, θεωρούν ότι δεν ισχύει πλέον η βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή.

"Υπογεγραμμένα" δώρα από το Κατάρ

Στην κατοικία του ζευγαριού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ολόκληρες σακούλες με μετρητά, πολυτελείς τσάντες και ταξιδιωτικές τσάντες με επένδυση χρημάτων. «Αυτά είναι πράγματα που παρατηρούνται γενικά κατά τη διάρκεια ερευνών σε εμπόρους ναρκωτικών», λέει μια πηγή που γνωρίζει το θέμα. Τα μετρητά διανέμονται σε ονομαστικές αξίες των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να διευκρινίσει το ακριβές ποσό του "θησαυρού", γιατί μέρος του αποστέλλεται για επιστημονική ανάλυση. Όμως, σύμφωνα με πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή.

Παράλληλα, το σπίτι της Εύας Καϊλή ήταν επίσης εξοπλισμένο με δώρα που έφεραν την υπογραφή της χώρας που είναι ύποπτη για διαφθορά: μετάλλια ή άλλα τιμαλφή που πρόσφερε το Κατάρ. Τόσα στοιχεία για το ζεύγος Καϊλή – Τζιόρτζι, αλλά και τον πατέρα της ευρωβουλευτή.

Η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της πέρασαν δύο νύχτες στη φυλακή, μεταξύ των ακροάσεων των ανακριτών και στη συνέχεια του δικαστή. Ένα βράδυ υπό κράτηση πέρασε και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, προτού αφεθεί ελεύθερος μετά την ανάκρισή του το Σάββατο.

Έρευνα και σε σπίτι Βέλγου Ευρωβουλευτή, παρουσία της Ρ. Μετσόλα

Ενώ η προσοχή των μέσων ενημέρωσης ήταν στραμμένη όλο το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και σε αυτό το άνευ προηγουμένου σκάνδαλο, οι δικαστικές αρχές ετοίμαζαν μια τελευταία πολύ "ευαίσθητη" επιχείρηση: πραγματοποίησαν έρευνα το Σάββατο βράδυ στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα και το περιοδικό Knack. Σημειώνουν ότι κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, η όλη διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Γιούρι Λάας απάντησε το εξής:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ' οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ' οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Σε εκρηκτική ατμόσφαιρα η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου

Στο μεταξύ ηλεκτρισμένη, αν όχι εκρηκτική, αναμένεται σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το ερώτημα τι θα γίνει με την Εύα Καϊλή κυριαρχεί στους ευρωβουλευτές, όπως δήλωσαν στην Ναυτεμπορική μέλη του Ευρωκοινοβουλίου από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

«Η πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου έθεσε σε διαθεσιμότητα την Εύα Καϊλή και την απάλλαξε από όλες τις αρμοδιότητές της, αλλά τυπικά παραμένει αντιπρόεδρος, διατηρεί την έδρα της», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» ευρωπαίοι ευρωβουλευτές. «Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες στο Προεδρείο και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες για να καταψηφιστεί τουλάχιστον ως Αντιπρόεδρος στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, αλλά η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με το Άρθρο 21 της λειτουργίας του ΕΚ για την καθαίρεση αντιπροέδρου του σώματος, πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 3 πολιτικές ομάδες με το 60% των εδρών.

Ανησυχητική η έρευνα του ευρωκοινοβουλίου για διαφθορά

Η απόφαση του Βελγίου να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων προσώπων, που φέρονται να δέχθηκαν χρήματα και δώρα από ένα κράτος του Κόλπου για να επηρεάσουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «πολύ ανησυχητική», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σίγουρα τα νέα είναι πολύ, πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η έρευνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός μέλους της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει τίποτε ούτε καμιά αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ούτε από τις αντιπροσωπείες», δήλωσε.

Αφού εξέφρασε την ανησυχία του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ερωτηθείς για το τι σημαίνει η η υπόθεση για της ευρωπαϊκές σχέσεις με το Κατάρ την επόμενη μέρα, αλλά και τις συνέπειες, εκείνος απάντησε πως «δεν είναι δικαστής».

«Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία. Βεβαίως τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισήμανε.

«Γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Όλαφ Σολτς: «Με φρίκη, όπως αναμενόταν» ενημερώθηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας

«Με φρίκη, όπως αναμενόταν», ενημερώθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο στις Βρυξέλλες, «για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να προκαταλαμβάνεται μια καταδίκη.

Ο καγκελάριος ενημερώθηκε «με φρίκη, όπως είναι αναμενόμενο, για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις περαιτέρω εξελίξεις και έρευνες. Δεν πρέπει να προκαταλάβουμε μια καταδίκη, εάν όμως οι αναφορές επιβεβαιωθούν, τότε πρόκειται για μια πολύ σοβαρή περίπτωση, η οποία όμως θα πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι μεμονωμένων κρατών - μελών», δήλωσε ο κ. Χεμπεστράιτ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβαίνει στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. «Εάν υπονοείτε ότι επειδή υπήρξε θέμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να υπάρχει τέτοιο θέμα και στο επίπεδο του γερμανικού κοινοβουλίου, τότε η απάντησή μου είναι όχι. Κάτι τέτοιο θα με εξέπληττε πολύ και, κατά τα άλλα, δεν θα ήταν θέμα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά του κοινοβουλίου και της αρμόδιας Εισαγγελίας», διευκρίνισε ο κ. Χεμπεστράιτ, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της βίζας για το Κατάρ, σημείωσε: «Εάν κατάλαβα σωστά την υπουργό Εξωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες, υπάρχουν τουλάχιστον κρίσιμες ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα. Υπήρχε η προσπάθεια να επηρεαστεί μια απόφαση μέσω δωροδοκίας. Αυτό πρέπει τώρα να το δούμε».

Ιταλός υπ. Εξ.: Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζημιώθηκε ήδη αρκετά

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε σήμερα στο σκάνδαλο χρηματισμού που ερευνάται από την εισαγγελία των Βρυξελλών. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θύμα των συμπεριφορών των ανθρώπων αυτών, πρέπει πάντα να ξεχωρίζουμε τους θεσμούς από την ποινική ευθύνη, η οποία είναι ατομική», δήλωσε ο Ταγιάνι.

«Ελπίζω οι έρευνες να σταματήσουν στα άτομα που ήδη εμπλέκονται, τα οποία ζημίωσαν ήδη αρκετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι και ο μόνος δημοκρατικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πληροφορίες: news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)