to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 04.07.2016

Κοινωνία

Τι περιμένουν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ από το υπ. Εργασίας - Στις 9 το βράδυ η συναυλία αλληλεγγύης

Τα τέσσερα αιτήματα των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ είναι: νομιμοποποίηση της λειτουργίας του εργοστασίου, παραχώρηση του ελέγχου συγκεκριμένου τμήματος του οικοπέδου, που εξαιρείται των πλειστηριασμών και έχει δεσμευτεί από την εφορία λόγω χρεών, παροχή νερού για την πυρασφάλεια και παροχή ρεύματος για την πυρασφάλεια


Μετά την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων που ακολούθησε την συνάντηση την Παρασκευλη των εκπροσώπων τους με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ρ.Αντωνοπούλου, οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών εγχειρημάτων της ΒΙΟΜΕ και  δηλώνουν ότι παραμένουν έξω από το υπουργείο εργασίας «μέχρι να πάρουν απαντήσεις και όχι μισόλογα και κούφιες υποσχέσεις». Την Παρασκευή, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν εναντίον τους έξω από το Υπουργείο Εργασίας, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου. «Ενέργεια  απαράδεκτη και καταδικαστέα» χαρακτηρίζει το περιστατικό ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «η διερεύνηση του συμβάντος και η απόδοση ευθυνών είναι αυτονόητες και επιβεβλημένες ενέργειες». «Το ίδιο αυτονόητος είναι και ο τερματισμός της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας» υπογραμμίζει.  Οι εργαζόμενοι καλούν «συνδικάτα, ενώσεις, σχήματα, συλλογικότητες, καταλήψεις, αλληλέγγυους, εργαζόμενους, ανέργους, μετανάστες να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα, να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Το κάλεσμα για σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουνίου, περιλαμβάβει:

6 το απόγευμα


Συζήτηση με τον συγγραφέα Μικαέλ Λεβύ για το κίνημα της εργατικής αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα, τον αγώνα των ΒΙΟΜΕ - Ρομπέν του ξύλου και τις εξελίξεις με την εξέγερση και τις απεργίες στη ΓΑΛΛΙΑ.

7.30 το απόγευμα
 Συνέλευση για τη συνέχιση του αγώνα 

Από τις 9 το βράδυ

Συναυλία αλληλεγγύης μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ:

LYRICAL PUNISHMENT
ΗΛΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ PERU ΚΕΦΑΛΩΝΗΤΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ    

Μ. Αναγνώστου - ΒΙΟΜΕ: Δεν θέλουμε να ζήσουμε με κρατικό χρήμα, αλλά από ό,τι βγάζουν τα χέρια και ο ιδρώτας μας

Μπορούμε να φτάσουμε τους 300 εργαζόμενους στη ΒΙΟΜΕ χωρίς κρατική ενίσχυση, με αυξήσεις ανάλογες της αύξησης της διακίνησης των προϊόντων μας μέχρι ένα εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση, είπε ο Μάκης Αναγνώστου, από τη ΒΙΟΜΕ, «στο Κόκκινο» και τον Απόστολο Λυκεσά.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Μιλάμε για ένα εργοστάσιο που μπορεί να δώσει δουλειά σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Τώρα είμαστε 23 ... όταν νομιμοποιηθεί και πάρει μπρος ... θα βγάλουν ψωμί πολλές οικογένειες. Σύμφωνα με τους αρχικούς μας υπολογισμούς ... αν βάλουμε μπρος το πρόγραμμα μπορούμε να τετραπλασιάσουμε τον κύκλο εργασιών ... να φτάσουμε τα 300 άτομα. Απλώς με το κομμάτι που παράγουμε τώρα ... να πιάσουμε τους καταναλωτές στα τρία μεγάλα κράτη της ΕΕ που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους καθαρισμού. Μιλάμε για ένα 3% του πληθυσμού ή 1 εκατ. οικογένειες» είπε ο Αναγνώστου. Σημείωσε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται έχει αποκλειστικό στόχο να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και να παρέχει αξιοπρεπές εισόδημα στους εργαζόμενους.

«Εμείς λειτουργούμε με γενική συνέλευση, δεν έχουμε αφεντικό. Κάπως πρέπει να διοικηθεί όλο αυτό ... η συνέλευση αποφάσισε ότι δεν θα χρειαστούμε οικονομική ενίσχυση. Θα αυτοχρηματοδοτήσουμε ό,τι κάνουμε, αυτό που κάνουμε μέχρι σήμερα. Στα 3,5 χρόνια που λειτουργούμε δεν έχουμε πάρει μία δραχμή. Ολο αυτό γίνεται με τα κέρδη που βγαίνουν από μία δουλειά, ξαναμπαίνουν σε αυτή και χρηματοδοτούν ό,τι αναπτυξιακό κάνουμε. 

Έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε από το κρατικό χρήμα, αλλά από αυτό που θα βγάλουν τα χέρια και ο ιδρώτας μας. Δεν θέλουμε να μπλεχτούμε με κρατικό χρήμα ... οι δεσμεύσεις που αποκτάς όταν μπαίνεις σε αυτό το λούκι είναι μεγάλες και δεν τις θέλουμε ... θέλουμε να απλώνουμε τα πόδια μας όσο είναι το πάπλωμά μας, τίποτα παραπάνω.

Ετσι σχεδιάσαμε την αύξηση του μεροκάματου ανάλογα με την αύξηση της διακίνησης των προϊόντων ... δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε στο βασικό, αλλά να πάμε παραπάνω, εκεί που είναι μία αξιοπρεπής διαβίωση για μία οικογένεια, στο οικονομικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα», είπε ο κ.Αναγνώστου.

Τι περιμένουν από το υπουργείο

Ο κ.Αναγνώστου αναφέρθηκε επίσης στην συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας πριν την ένταση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. «Περιμέναμε να ακούσουμε τι είχαν να δώσουν. Ηταν πολύ γενικόλογα, δεν πήραμε απαντήσεις και περιμένουμε, έχοντας βάλει τέσσερα αιτήματα, προκειμένου να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πάρει κάτι και μπορούμε να επιστρέψουμε και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας.

Τα τέσσερα αιτήματα των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ είναι τα εξής:

νομιμοποποίηση της λειτουργίας του εργοστασίου

παραχώρηση του ελέγχου συγκεκριμένου τμήματος του οικοπέδου, που εξαιρείται των πλειστηριασμών και έχει δεσμευτεί από την εφορία λόγω χρεών

παροχή νερού για την πυρασφάλεια

παροχή ρεύματος για την πυρασφάλεια

Σημείωσε επίσης ότι παραμένει ασαφές το θέμα του ιδιοκτησιακού. «Αυτό θα πάει πολύ, οι πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν κανονικά ... από ότι μας είπαν από το υπουργείο αυτές οι πράξεις σταματούν από την 1η Ιουλίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Περιμένουμε από το υπουργείο να κάνει κάποια πράγματα, αλλά αυτά τα ακούμε αρκετά χρόνια ... είμαστε στο δρόμο εδώ και 4,5 χρόνια ... περάσανε πέντε-έξι κυβερνήσεις και δεν έχουμε δει τίποτε επί της ουσίας», όπως υπογράμμισε.

Θα μείνουμε μέχρι να πάρουμε απαντήσεις

Αναφερόμενος στην παραμονή τους σε σκηνές έξω από το υπουργείο, είπε επίσης ότι «είναι λίγο σκληρό αλλά θα το αντέξουμε  ... Το πόσο θα καθίσουμε εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα μας δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Βάλαμε τέσσερα αιτήματα, εφόσον τα καλύψουν... φεύγουμε από δω και πάμε στη θεσσαλονίκη να δουλέψουμε. 

Μιλήσαμε με την κ.Αντωνοπούλου. Δεν μας κάλυψε, δώσαμε τα αιτήματα και είπαμε ότι έχουμε αρκετή υπομονή, να περιμένουμε εδώ μέχρι να μας δοθεί μία λύση. Είμαστε εσωτερικοί μετανάστες, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πληρώνουμε ξενοδοχεία και θα μείνουμε σε ένα δημόσιο χώρο, γιατί αυτό μπορούμε να κάνουμε», είπε ο κ.Αναγνώστου. 

Στον επικεφαλής των ΜΑΤ η ευθύνη για την ένταση

«Μόλις αρχίσαμε να στήνουμε τις σκηνές, μας την "έπεσαν" τα ΜΑΤ και προσπάθησαν να μας πάρουν τις σκηνές. Εκεί πέρα, φυσικά, αυτό το υπερασπιστήκαμε, "έπεσαν" και οι ανάλογες, γίναν και δύο-τρεις συλλήψεις. Καλέσαμε το υπουργείο να πάρει την πολιτική ευθύνη. Η αλήθεια είναι ότι μόλις ειδοποιήθηκαν, κατέβηκαν και έκαναν κάποιες ενέργειες. Ετσι, καταφέραμε να "πάρουμε πίσω" και τις συλλήψεις και να φύγουν τα ΜΑΤ.

Αυτός ο επικεφαλής, μόλις ήρθαμε εδώ πέρα, προσπάθησε να μας σπρώξει πίσω ... στην αρχή δεν μας άφηνε να στήσουμε πανό», είπε ο κ.Αναγνώστου, ενώ όταν είδε την δική αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων είπε «αφήστε τα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα στήσετε σκηνές». Δεν έχουμε σκοπό εδώ να χάνουμε την ώρα μας ... κάθε μέρα θα κλιμακώνουμε (σ.σ. τις κινητοποιήσεις) με σκοπό να πιέσουμε για να δοθεί λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται, υπογράμμισε.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)