to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 05.04.2019

Κοινωνία

Αντιδράσεις για την επίθεση σε εισαγγελέα και λιμενικούς στα Εξάρχεια

Επίθεση δέχθηκε στα Εξάρχεια κλιμάκιο του λιμενικού σώματος, μετά από έρευνα σε οικία για ναρκωτικά. Τραυματίστηκαν δύο λιμενικοί - Μέτρα ζητούν οι εισαγγελείς - Αντιδρά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων


«Απρόκλητη επίθεση» από περίπου 50 άτομα, αρκετά εκ των οποίων «έφεραν οπλισμό» και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους δέχθηκε χθες βράδυ στα Εξάρχεια κλιμάκιο οκτώ ανδρών του Λιμενικού Σώματος, κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε σε οικία της περιοχής παρουσία εισαγγελέα, έπειτα από πληροφορίες που έλαβε για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Δύο λιμενικοί τραυματίστηκαν.

Ένας από τους λιμενικούς υπέστη τραυματισμό από μαχαιριές στον μηρό, ενώ ο δεύτερος γροθιές στο πρόσωπο. Τα δύο στελέχη μεταφέρθηκαν στο ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους λιμενικούς κάποια από τα άτομα κατάφεραν να τους αποσπάσουν δύο τσαντάκια με τα ιδιωτικά τους όπλα.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού. Στη διάρκεια της έρευνας των λιμενικών εντοπίστηκε 1,5 κιλό ινδικής κάνναβης μία ζυγαριά ακριβείας ενώ συνελήφθησαν δύο γυναίκες εκ των οποίων η μία κατάφερε να διαφύγει κατά τη διάρκεια της συμπλοκής.

Η έρευνα των λιμενικών στο οίκημα στα Εξάρχεια ξεκίνησε όταν κλιμάκιο του σώματος εντόπισε στο λιμάνι του Πειραιά έναν Ιρακινό με ναρκωτικές ουσίες, ο οποίος τους έδωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το λιμενικό τα στελέχη του Σώματος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους και να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Τι αναφέρει η ΕΠΛΣΑΠ 

«Οι συνάδελφοι έκαναν το καλύτερο δυνατό δεδομένου των αντίξοων συνθηκών αφού κλήθηκαν να προστατέψουν τον Δημόσιο Λειτουργό και τους εαυτούς τους και τους αθώους πολίτες που βρίσκονταν τριγύρω» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής Πειραιά και Νήσων με αφορμή τη χθεσινή επίθεση που δέχθηκε κλιμάκιο του λιμενικού στα Εξάρχεια από ομάδα ατόμων που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο στελεχών του σώματος. 

«Αν οι συνάδελφοι δεν διατηρούσαν τη ψυχραιμία τους θα θρηνούσαμε πολλούς νεκρούς. Ως ΕΠΛΣΑΠ ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους και εκφράζουμε αμέριστη στήριξη μας ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει τη χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Μέτρα ζητούν οι εισαγγελείς

 Τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, εξοπλισμού, αλλά και κατάλληλης εκπαίδευσης των εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας, ζητεί η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή την ένοπλη επίθεση που δέχτηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού, το οποίο με επικεφαλής εισαγγελικό λειτουργό διενεργούσε κατ' οίκον έρευνα για την εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Εξαρχείων.

Κατά την εν λόγω επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά άνδρας του Λιμενικού και κινδύνευσε η ζωή του εισαγγελέα.

 Ακόμη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητεί την αποτελεσματική «κατά νόμον αντιμετώπιση των συμπεριφορών εκείνων που έχουν μετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών».

Αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το χθεσινό περιστατικό στα Εξάρχεια, με την ένοπλη επίθεση κατά κλιμακίου του Λιμενικού Σώματος το οποίο με επικεφαλής εισαγγελικό λειτουργό διενεργούσε κατ' οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, αναδεικνύει τις δομικές αδυναμίες της Πολιτείας να ανταποκριθεί στην αυτονόητη υποχρέωσή της να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας και φαλκιδεύει το μέλλον της νέας γενιάς.

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει ότι «η χθεσινή οργανωμένη επίθεση στο κέντρο της Αθήνας που είχε ως στόχο την αποτροπή νόμιμης κατ' οίκον έρευνας σε υπόθεση ναρκωτικών ουσιών, με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, φανερώνει το θράσος που επιδεικνύουν εγκληματικές ομάδες απαιτώντας πλέον ένοπλα την μη εφαρμογή του νόμου».

Τέλος, η Ένωση αναφέρει ότι θα πρέπει να διασφαλίζονται εκείνες οι συνθήκες, ώστε οι εισαγγελικοί λειτουργοί και οι αστυνομικές ή λιμενικές αρχές που διενεργούν τις έρευνες, να μπορούν απερίσπαστοι και χωρίς κανέναν φόβο για την σωματική τους ακεραιότητα να επιτελούν το καθήκον τους.

Καταδικάζουν  Ν. Ηλιόπουλος , Γερουλάνος  και Μπακογιάννης

Καταδικάζουν με ανακοινώσεις του υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας , τη χθεσινή επίθεση που δέχθηκαν λιμενικοί στα Εξάρχεια .

Ο Παύλος Γερουλάνος , με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook και σε συνέχεια και της σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει στον Πρωθυπουργό πριν τέσσερις μηνες, διερωτάται , "ως πότε μια ολόκληρη ιστορική περιοχή θα αμαυρώνεται από θύλακες εγκληματικότητας που όλοι γνωρίζουν; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αναλάβει η Πολιτεία, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, τις ευθύνες της και να συντονίσει ολοκληρωμένη προσπάθεια εμπέδωσης της ομαλότητας στην περιοχή; Πόσο ακόμα θα κλείνουμε τα αυτιά μας στις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων;». Ο κ. Γερουλάνος καλεί τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει « τώρα αμέσως» , κοινή σύσκεψη όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου με την αστυνομία, τους φορείς πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος και του μαύρου χρήματος, του δημάρχου και των υποψηφίων δημάρχων, για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη δρομολόγηση άμεσων ενεργειών στην περιοχή. «Το φωνάζω μήνες τώρα: μόνο αν ακούσουμε τους Εξαρχειώτες, μόνο αν καθίσουν όλοι οι αρμόδιοι σε ένα τραπέζι και δεν σηκωθούν μέχρι να καταλήξουν σε πλαίσιο άμεσων ενεργειών, θα βρεθεί σοβαρή λύση με συνέπεια και συνέχεια στο πρόβλημα. Ως τότε, οι όποιες επιτυχίες θα είναι πρόσκαιρες και η Πολιτεία θα διασύρεται μόνιμα, την ώρα που ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύουν. Ως εδώ. Κύριε Πρωθυπουργέ, αναλάβετε τις ευθύνες σας", υπογραμμίζει.

Ο υποψήφιος δήμαρχος , με την « Ανοιχτή Πόλη» , Νάσος Ηλιόπουλος , ζητεί να μη υπάρχει « καμία ανοχή στις μαφίες». Σε ανακοίνωση του τονίζει ότι, η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων όσων ζουν και εργάζονται στην πόλη και η επίθεση αυτή « καθιστά επιτακτική την αναγκαιότητα της αποφασιστικής σύγκρουσης με τις μαφιόζικες και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Μία σύγκρουση που κατά τη γνώμη μου πρέπει να εκκινεί από την πηγή του προβλήματος -εννοώ τα σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται στη διακίνηση των ναρκωτικών- και απολήγει στις τοπικές μαφίες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης. Εγκληματικές ενέργειες και παραβατικές συμπεριφορές υποβαθμίζουν μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, οδηγούν στη φυγή των κατοίκων και ανοίγουν το πεδίο σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες του real-estate». Επίσης σημειώνει ότι « ο Δήμος Αθηναίων έχει ευθύνη για την εγκατάλειψη ολόκληρων γειτονιών, όπως και για τα Εξάρχεια. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, να παρεμβαίνει ουσιαστικά βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας προκειμένου να εξαλείφει την ανασφάλεια και τον φόβο που μπορεί να αισθάνονται οι κάτοικοι. Μια πόλη με φοβισμένους ανθρώπους δεν μπορεί να είναι μια δημοκρατική πόλη. Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές».

Ο υποψήφιος δήμαρχος με το συνδυασμό « Αθήνα Ψηλά» , Παύλος Μπακογιάννης, υπογραμμίζει ότι «επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και όλες οι δικαιολογίες για τα Εξάρχεια στέρεψαν, χρειάζεται εδώ και τώρα αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση». Ο κ. Μπακογιάννης επαναλαμβάνει την πρόταση του, για τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Ασφαλείας μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, «πρωτίστως των δυνάμεων ασφαλείας και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, καθώς από τα τελευταία γεγονότα γίνεται φανερή όχι μόνο η πλήρης έλλειψη συντονισμού αλλά και η εξοργιστική αδιαφορία των αρχών της χώρας» τονίζει.

 

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ 

Απάντηση στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή έγγραφο του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με το οποίο «είχε ενημερωθεί αρμοδίως το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων» για την επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια, που κατέληξε χτες το βράδυ σε συμπλοκή με περίπου 50 κουκουλοφόρους, οι οποίοι τραυμάτισαν δύο άνδρες του κλιμακίου και τους άρπαξαν τον οπλισμό, δίνουν κύκλοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι οι άνδρες του Λιμενικού ειδοποίησαν την ώρα που βρίσκονταν ήδη έξω από το σπίτι στα Εξάρχεια, όπου δέχτηκαν την επίθεση και ότι η ενημέρωση δεν υπήρξε δια της επίσημης οδού, ενώ τα χρονικά περιθώρια ήταν ελάχιστα για να ελεγχθεί το αίτημα και να οργανωθεί μια επιχείρηση.

Για να στηρίξουν αυτή την θέση από την Αστυνομία, δίνουν και τους χρόνους ακριβώς που συνέβησαν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με την απάντηση της Αστυνομίας, χρονικά τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής:

Όπως προκύπτει από την έρευνα την 20:20 ώρα χθες (4 Απριλίου 2019) κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος μαζί με εισαγγελέα μετέβη στην οδό Ερεσού και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια για έρευνα σε οικία σχετικά με υπόθεση ναρκωτικών.

Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτει, εκτός των άλλων και από την κατάθεση του εισαγγελέα στην Κρατική Ασφάλεια, που ερευνά την υπόθεση.

Μετά από 18 λεπτά περίπου και συγκεκριμένα την 20:38:17 ώρα, άτομο κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της Αμέσου Δράσεως (100) δηλώνοντας ότι είναι αξιωματικός του Λιμενικού και ζήτησε συνδρομή ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για την έρευνα, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται στο σημείο μαζί με εισαγγελέα.

Την 20:50 ώρα άτομο με τα ίδια στοιχεία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Α.Τ. Εξαρχείων ζητώντας συνδρομή για την έρευνα που πραγματοποιούσαν παρουσία Εισαγγελέα στο παραπάνω σημείο.

Σύμφωνα με την έρευνα η συμπλοκή μεταξύ των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και των αγνώστων δραστών ολοκληρώθηκε περί την 21:00 ώρα.

Συγκεκριμένα εκείνη την ώρα έφτασε στο σημείο περιπολικό της Ασφάλειας, που όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, εστάλη για να διαπιστωθεί αν το τηλεφώνημα για αστυνομική συνδρομή ήταν πραγματικό και δεν επρόκειτο για φάρσα ή παγίδα.

Την ώρα που έφτασε το περιπολικό, η συμπλοκή είχε ήδη τελειώσει και οι λιμενικοί αποχωρούσαν.

Όπως λένε κύκλοι του Αρχηγείου, διευκρινιστικά σε ό,τι αφορά την συνδρομή μεταξύ των υπηρεσιών, «είθισται το αίτημα να υποβάλλεται μέσω της υπηρεσιακής οδού και σε ικανό χρόνο ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του προσωπικού και να οργανωθεί η επιχείρηση, πράγμα το οποίο δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)