to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 19.07.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

ΕΒΖ: Να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για τις θυγατρικές στη Σερβία

Αρνητική είναι η στάση της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την εξαγορά των δύο μονάδων της στην Σερβία καθώς όπως υποστηρίζει οι προσφορές που έχουν κατατεθεί υπολείπονται κατά πολύ της αξίας των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε και ζητάει ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος καθώς έχει αποτιμήσει με τις σημερινές συνθήκες αγοράς τα δύο ζαχαρουργεία σε τιμή άνω των 80-85 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι τα δύο εργοστάσια της Σερβίας είχαν λειτουργικά κέρδη το 2016 24,5 εκατ. ευρώ.


Να σημειωθεί ότι το ελάχιστο τίμημα που είχε θέσει η διοίκηση της ΕΒΖ για να προχωρήσει ο διαγωνισμός ήταν 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο η στάθμιση του τιμήματος είχε γίνει σε συνθήκες του 2015 όταν το ένα εργοστάσιο της Σερβίας ήταν κλειστό και το άλλο είχε ζημιές, τίμημα που δεν αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες. 
 
Δεσμευτικές προσφορές για τα δύο ζαχαρουργεία έχουν καταθέσει η γαλλική Cristal Union μαζί με την κροάτικη Viro, η αυστριακή Agrana πάνω από την ελάχιστη τιμή προσφοράς, δηλαδή τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η σερβική εταιρεία MKGroup κατέθεσε μία βελτιωμένη τιμή της τάξης των 50-51 εκατ. ευρώ.
 
Η Τράπεζα Πειραιώς που αποτελεί και τον βασικό πιστωτή της ΕΒΖ επιδιώκει την άμεση πώληση των θυγατρικών της εταιρείας στην Σερβία που μαζί με την πώληση μη παραγωγικών ακινήτων εκτιμούσε ότι θα εισπράξει περίπου 50 εκατ. έτσι ώστε να διαγραφεί μέρος των δανείων που έχει συνάψει η ΕΒΖ με την τράπεζα. Στην συμφωνία μεταξύ ΕΒΖ και Πειραιώς ήταν τα υπόλοιπα 110 εκατ. ευρώ μετά την πώληση των εργοστασίων να χωριστούν σε ένα δάνειο που θα εξυπηρετείται σε βάθος περίπου 10 χρόνων με χαμηλό επιτόκιο και σε ένα δάνειο 50 εκατ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο που θα διαγραφεί όταν αποπληρωθεί το εξυπηρετίσιμο. 
 
Και ενώ στόχος της τράπεζας Πειραιώς είναι η μείωση των δανείων της, η διοίκηση της ΕΒΖ προσπαθεί να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να επανακηρυχθεί νέος έτσι ώστε να κατατεθούν πιο συμφέρουσες για την εταιρεία προσφορές. 
 
tags: ΕΒΖ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)