to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 08.12.2016

Πολιτισμός

«Europoly»: Ένα φεστιβάλ για «τη Γηραιά Ήπειρο που αλλάζει» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Το πρώτο θεματικό φεστιβάλ της χρονιάς, με τίτλο «Europolyν - Παραστάσεις για τη Γηραιά Ήπειρο που αλλάζει» ετοιμάζεται να φιλοξενήσει από τις 17 Δεκεμβρίου η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.


Πρόκειται για ένα θεατρικό και κινηματογραφικό εγχείρημα έξι ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών που, όπως «προδίδει» το όνομα του, αφορά κάποιες από τις κυρίαρχες προβληματικές αυτή τη στιγμή στη γηραιά ήπειρο. «Στην Ευρώπη, οι κρίσεις ξεσπούν σήμερα η μια πίσω απ' την άλλη. Πρόκειται πλέον για μια μόνιμη κατάσταση την οποία φαίνεται να έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο, πίσω από κάθε κρίση υπάρχουν άνθρωποι, οι ζωές τους, η πραγματικότητα που βιώνουν. Τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών αφηγούνται τρία νέα θεατρικά έργα από την Πορτογαλία την Ελλάδα και τη Γερμανία» σημειώνουν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής, Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης για το «Europoly».

 

Στο πλαίσιό του θα παρουσιαστεί η πορτογαλική περφόρμανς «Monday» της Κλαούντια Ντίας αλλά και η παράσταση «Καθαρή πόλη» των Αζά και Τσινικόρη που επιστρέφει μετά την περσινή της παρουσίαση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για να μιλήσει για τα στερεότυπα. Υπάρχει τέλος και το «Lessons of leaking» της ομάδας machine eX από τη Γερμανία που έχει αναπτύξει δική της γλώσσα επηρεασμένη από τα video games με γρίφους.

 

Ειδικότερα, το φεστιβάλ ξεκινάει με την περφόρμανς «Monday» της Κλαούντια Ντίας (17, 18 Δεκεμβρίου/21:00). Η Πορτογαλέζα σκηνοθέτις μοιράζεται την «αρένα» με το συγγραφέα και ποιητή Pablo Fidalgo Lareo και όπως οι πυγμάχοι, «γρονθοκοπούνται» με τις καίριες ερωτήσεις του καιρού μας: «γιατί φοβόμαστε το διπλανό μας; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάστασή μας;» Περνώντας από το προσωπικό στο δημόσιο, από το συγκεκριμένο στο ποιητικό και από το τώρα στο αύριο, καταλαβαίνουμε πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυγμάχος για να δώσει στο μέλλον μια ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Ακολουθεί η «Καθαρή Πόλη» (22 Δεκεμβρίου - 8 Ιανουαρίου/21.00). Μετά την επιτυχημένη περσινή παρουσίασή της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την περιοδεία σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ευρώπη, η παράσταση των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη επιστρέφει στην Αθήνα για να επαναπροσδιορίσει τα στερεότυπα μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες πέντε μεταναστριών καθαριστριών, «ειδικών» σε θέματα καθαριότητας.

 

Ως θέατρο της πραγματικότητας, η παράσταση διερευνά την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση της έννοιας του «καθαρού», ενός όρου που αποτέλεσε το βασικό πυλώνα της ρατσιστικής προπαγάνδας και οδήγησε στο ιδεολόγημα της «καθαρής» φυλής.

.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με το «Lessons of Leaking», στο οποίο η γερμανική ομάδα machina eX αποτυπώνει τις ηθικές συγκρούσεις μεταξύ των αντικρουόμενων προτεραιοτήτων της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ελευθερίας του λόγου και των πολιτικών χειρισμών.

 

Σε συνεργασία με το συγγραφέα Dmitrij Gawrisch, η ομάδα machina eX (mediacollective) αναπτύσσει ένα θεατρικό παιχνίδι, όπου οι πολιτικές ιδέες και τα προσωπικά ενδιαφέροντα του ατόμου, αλληλοσυγκρούονται. Ένα πολιτικό θρίλερ όπου το κοινό, σε ομάδες των δώδεκα ατόμων καλείται να πάρει αποφάσεις για ποικιλία ζητημάτων σε σχέση με τα πολιτικά του πιστεύω.

Παραστάσεις: Παρασκευή 13/1- 20:00 και 22:00, Σάββατο 14/1 -18:00, 20:00 και 22:00, Κυριακή 15/1- 20:00 και 22:00

 

Το «Europoly» διοργανώνεται από το Ινστιτούτου Γκέτε σε συνεργασία με το Kammerspiele του Μονάχου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Sirenos - International Theatre Festival του Βίλνιους, το Teatro Maria Matos της Λισαβόνας και το Tiger Fringe Festival του Δουβλίνου.

 

Γενική είσοδος 10 ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)