to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Euro2016: Νοσοκομείο και... φυλακή οι Άγγλοι χούλιγκανς, «άφαντοι» οι Ρώσοι

Άγγλοι οι τραυματίες, Άγγλοι και οι συλληφθέντες (οι δύο καταδικάστηκαν ήδη σε δύο και τρεις μήνες φυλάκιση) και κάπως έτσι αυξάνονται οι φωνές από την Μεγάλη Βρετανία που επικρίνουν την γαλλική αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα επεισόδια ανάμεσα στους Άγγλους και τους Ρώσους, το περασμένο Σάββατο.


«Δεν διαχειρίσθηκαν καλά το πλήθος των Άγγλων, δεν επικοινώνησαν μαζί τους και δεν κατάφεραν να διαχειριστούν ούτε το κίνημα των Ρώσων χούλιγκαν. Είναι σαφές ότι έπρεπε να συγκρατήσουν αυτή την ομάδα ή τουλάχιστον να προστατεύσουν τους Αγγλους φιλάθλους», δήλωσε ο Τζεφ Πίρσον, ειδικός για τους χούλιγκαν στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος βρισκόταν το Σάββατο στη Μασσαλία.

Την ίδια ώρα, τόσο ο βρετανικός Τύπος όσο και το κοινό των social media κατηγορεί τους Γάλλους πως δεν προστάτευσαν τους Αγγλους οπαδούς από  την πολύ καλά οργανωμένη ομάδα των Ρώσων χούλιγκανς.

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Δευτέρας, δέκα οπαδοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια της Μασσαλίας, οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίου, όμως κανένας απ' αυτούς δεν είναι Ρώσος. Οι Ρώσοι κατάφεραν να διαφύγουν από τις γαλλικές αρχές, ενώ δεν έχουν και καταγεγραμμένους τραυματίες.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν, πρόκειται για μια ομάδα αποτελούμενη από 150 Ρώσων χούλιγκανς με συγκεκριμένο στόχο και μεθοδολογία. Ηταν προετοιμασμένοι για εξαιρετικά γρήγορες και εξαιρετικά βίαιες επιχειρήσεις, οι οποίοι μάλιστα απέφυγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο καθώς έφτασαν οδικώς στη Μασσαλία. Το πρόβλημα είναι πως κανείς από αυτούς δεν συνελήφθη».

Οι δέκα που θα δικαστούν είναι έξι Βρετανοί, ένας Αυστριακός και τρεις Γάλλοι.
Η εισαγγελία θα ζητήσει ποινές φυλάκισης για όλους, απαγόρευση εισόδου σε γήπεδα για τους Γάλλους και απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία για τους ξένους. Κατηγορούνται για βιαιότητες εναντίον αστυνομικών ή άλλων οπαδών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «στις συμπλοκές στο Παλιό Λιμάνι συμμετείχαν Ρώσοι, Άγγλοι και Γάλλοι οπαδοί, όμως όλοι σχεδόν οι 35 τραυματίες είναι Άγγλοι», διευκρίνισε ο Ρομπέν. Μεταξύ αυτών, ο άνδρας που τραυματίσθηκε σοβαρά το Σάββατο αφού δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι εξακολουθεί να βρίσκεται σε "κρίσιμη", αλλά σταθερή κατάσταση. Οι δράστες της επίθεσης εναντίον του δεν έχουν ταυτοποιηθεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)