to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 17.12.2022

Πολιτική

Σε αναζήτηση αφηγήματος - Η αποκάλυψη του Euractiv «έβαλε δύσκολα» στη κυβέρνηση

Σάλος από τα δημοσιεύματα που φέρουν την ΑΔΑΕ να έχει διαπιστώσει, μετά από έλεγχο στην Cosmote, την παρακολούθηση των Κύρτσου και Τέλλογλου από την ΕΥΠ


Ηκυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλέον ολοκληρωτικά απογυμνωμένη και έκθετη στο θέμα των παρακολουθήσεων μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της ιστοσελίδας euractiv.com ότι η ΑΔΑΕ, μετά από έλεγχο στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Cosmote, διαπίστωσε ότι τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου και του ερευνητή δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Με το σκάνδαλο των υποκλοπών να τροφοδοτείται συνεχώς από νέες αποκαλύψεις, ο Κ. Μητσοτάκης, που εποπτεύει την ΕΥΠ, δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι δεν είναι δουλειά του να ξέρει ποιος παρακολουθείται από την Υπηρεσία. Και έχοντας ήδη επιχειρήσει να αποδράσει από την πίεση, φορτώνοντας τις παρακολουθήσεις σε «πρακτικές εκτός πλαισίου», δεν μπορεί, βεβαίως, ούτε να κρυφτεί πίσω από την επιθετική υπεροψία της εισαγγελέως Βλάχου και κάποιους απόρρητους λόγους εθνικής ασφαλείας. Το αφήγημα μέσω του οποίου η κυβέρνηση προσπαθεί να υποστηρίξει τους τελευταίους μήνες την αθωότητά της στο θέμα αυτό καταρρέει πλέον ολόκληρο, αποκαλύπτοντας σωρεία παρανομιών, αναίσχυντων ψεμάτων, κακόβουλων ενεργειών συγκάλυψης και παραβιάσεων του συντάγματος. Βαρύτατο πλήγμα έχει υποστεί και το κύρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκου, ο οποίος φέρεται ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ, αποφεύγοντας όμως να τεκμηριώσει νομικά την ενέργειά του, εγγράφως ή δημοσίως.

H αποκάλυψη του Euractiv

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα του EURACTIV, o ευρωβουλευτής της ομάδας Renew Europe Γιώργος Κύρτσος και ο ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου είναι τα τελευταία θύματα του «ελληνικού Watergate», του σκανδάλου υποκλοπών και παρακολουθήσεων που συγκλονίζει την Αθήνα εδώ και μήνες.

Πηγές προσκείμενες στο θέμα δήλωσαν στη EURACTIV ότι κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote.

Η ΑΔΑΕ, μια ανεξάρτητη αρχή της οποίας η λειτουργία προβλέπεται από το ελληνικό σύνταγμα, θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή οι κ.κ. Κύρτσος και Τέλλογλου, οι οποίοι ήθελαν να επιβεβαιώσουν αν παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.

Η EURACTIV έμαθε ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν με επίκληση της «εθνικής ασφάλειας».

Ωστόσο, η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσπάθειά της να διενεργήσει τον σχετικό έλεγχο. Διότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρος Ντογιάκος φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο ισχυριζόμενος ότι είναι παράνομος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της EURACTIV.

Από περισσότερες της μίας πηγές επιβεβαιώθηκε ότι ο νομικός σύμβουλος της Cosmote, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αρμοδιότητα και επέμειναν στον έλεγχο. Σε απάντηση, η εταιρεία τούς ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες και εν συνεχεία ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΑΔΑΕ ότι η διαδικασία είναι παράνομη.

Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα, ο οποίος φέρεται να την αρνήθηκε.

Παρά τις συστάσεις που δέχτηκαν ώστε να παύσουν τον έλεγχο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, επικαλούμενοι την ανεξαρτησία της Αρχής από τη δικαιοσύνη, και συνέχισαν να διενεργούν τον έλεγχο, κατά τον οποίο και επιβεβαιώθηκε η παρακολούθηση Κύρτσου και Τέλλογλου.

Εκθετος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος στο euractiv, ο Ισ. Ντογιάκος, απαντώντας σε ερώτημα της ιστοσελίδας του Documento, επιχείρησε εμφανέστατα να υποβαθμίσει την παρέμβασή του στην έρευνα της ΑΔΑΕ, δηλώνοντας ότι απλώς εξέφρασε μια άποψη. Ας σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για να μπλοκάρει την ενημέρωση του Θ. Κουκάκη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να έχει άποψη μόνο για το αν η ΑΔΑΕ μπορεί να ενημερώσει τους αιτούμενους, καθώς το δικαίωμα της Αρχής να διενεργεί ελέγχους απορρέει από το σύνταγμα. Έτσι, η προσπάθεια του Ισ. Ντογιάκου να αποφορτίσει το γεγονός τον εκθέτει ακόμα περισσότερο, γιατί είναι μια έμμεση παραδοχή αντιθεσμικής παρέμβασης. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φαίνεται να προσπερνά το γεγονός ότι από το κύρος της θέσης που κατέχει ακόμα και η «έκφραση άποψης», εκ μέρους του, συνιστά παρέμβαση σε κάθε περίπτωση.

Τα ερωτήματα για τη στάση του Ισ. Ντογιάκου είναι ακόμα πιο σοβαρά, καθώς το τελευταίο διάστημα από νομικούς και πολιτικούς κύκλους έχει επισημανθεί με έμφαση η καθυστέρηση των εισαγγελικών Αρχών που διερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών να ελέγξουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ενώ έχει υπάρξει και η πολύ περίεργη δημόσια παρέμβαση «εισαγγελικών πηγών» που προειδοποίησαν την ΑΔΑΕ με κακουργηματικές διώξεις στην περίπτωση που κοινοποιούσε στον Αλ. Τσίπρα στοιχεία επισυνδέσεων της ΕΥΠ. Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος με χθεσινή του δήλωση υπογραμμίζει ότι η ΑΔΑΕ θα συνεχίσει να ασκεί την ελεγκτική της αρμοδιότητα σε σχέση με το απόρρητο των επικοινωνιών, ασκώντας τον ρόλο που της παρέχεται από το σύνταγμα, ενώ σημειώνει με νόημα ότι η Αρχή απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας και ελέγχεται μόνο από το Κοινοβούλιο.

Αιχμηρή αντίδραση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μήντια

Για μια ακόμη φορά η χώρα μας βρίσκεται διεθνώς εκτεθειμένη και μοιάζει να έχει παγιωθεί πλέον στις συνειδήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών ως μια χώρα, και ειδικότερα ως μια κυβέρνηση, που παραβιάζει το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών. Η ανάρτηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μήντια σχολιάζει τις σημερινές αποκαλύψεις για την παρακολούθηση ενός ακόμη δημοσιογράφου, του Τάσου Τέλλογλου ως εξής:

«Αποκαλύφθηκε από το EURACTIV ότι ο Τάσος Τέλλογλου παρακολουθούνταν από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Είμαστε ανήσυχοι, αν και καθόλου δεν εκπλησσόμαστε, από το γεγονός ότι ένας ακόμη δημοσιογράφος γίνεται θύμα του "ελληνικού Watergate"».

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η προσπάθεια του κ. Ντογιάκου να παρεμποδίσει την έρευνα της ΑΔΑΕ εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα»

Για προσπάθεια του κ. Ντογιάκου «να παρεμποδίσει τη νόμιμη έρευνα της ΑΔΑΕ», κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, λίγο μετά τις νέες αποκαλύψεις του Euractiv. Με ανάρτησή του στο twitter o επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει ότι «η προσπάθεια του κ. Ντογιάκου να παρεμποδίσει τη νόμιμη έρευνα της ΑΔΑΕ εκθέτει και τον ίδιο και την κυβέρνηση της ΝΔ». Ενώ συνεχίζει σχολιάζοντας αιχμηρά ότι η χώρα μας εξάγει «διαφθορά στις Βρυξέλλες, αλλά αρνείται να εισάγει κάθαρση από το Βέλγιο».

Η προσπάθεια του κ #Ντογιακου να παρεμποδίσει την νόμιμη έρευνα της ΑΔΑΕ, εκθέτει και τον ίδιο κ την Κυβέρνηση της #ΝΔ, που τον διόρισε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δυστυχώς η Ελλάδα επί #Μητσοτακη, εξάγει διαφθορά στις Βρυξέλλες, αλλά αρνείται να εισάγει κάθαρση από το Βέλγιο! 

Γιώργος Κύρτσος: Να παραιτηθούν Μητσοτάκης και Ντογιάκος - Θα δώσω συνέχεια

Την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Ισίδωρου Ντογιάκου ζήτησε ο Γιώργος Κύρτσος, μετά την αποκάλυψη βόμβα ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Τάσο Τέλλογλου και τον ίδιο τον ευρωβουλευτή.

Σε πολύ σκληρή γλώσσα ο Γιώργος Κύρτσος διαμήνυσε ότι η παρακολούθησή του δεν θα μείνει ατιμώρητη και ότι σκοπεύει να δώσει συνέχεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.

Με δήλωσή του στο documentonews.gr χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού «χουντική», ενώ προειδοποιείσαι πως «μπορεί ο Μητσοτάκης να δηλώνει ότι ήταν αντιστασιακός σε ηλικία 6 μηνών, αλλά σε ώριμη πολιτική ηλικία πρέπει να του πω ότι έχει χουντική συμπεριφορά».

Η δήλωση του Γ. Κύρτσου:

«Θεωρούσα ότι η παρακολούθησή μου είναι 100% βέβαιη γιατί είχα τις κατάλληλες πληροφορίες και τώρα η έρευνα της ΑΔΑΕ διέλυσε κάθε αμφιβολία.

Ζητώ δύο παραιτήσεις. Πρώτον, του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με αντάμειψε για την υποστήριξή μου όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και αργότερα όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία, με τους κοριούς του κράτους-παρακράτους.

Θεωρώ, επίσης, ότι ο κ. Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρέπει να πάει να κάνει μια άλλη δουλειά γιατί είναι φανερό ότι δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη, που πρέπει να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ακόμα και την ευγνωμοσύνη μου στην ΑΔΑΕ, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια για να προστατέψει τα συνταγματικά μου δικαιώματα.

Θα δώσω συνέχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ σε αυτήν τη θλιβερή υπόθεση. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει ότι ήταν αντιστασιακός σε ηλικία 6 μηνών αλλά σε ώριμη πολιτική ηλικία πρέπει να του πω ότι έχει χουντική συμπεριφο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ποιος ο λόγος εθνικής ασφαλείας που η ΕΥΠ παρακολουθούσε Κύρτσο και Τέλλογλου;

Απαντήσεις εδώ και τώρα για ακόμα μία φορά ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με «πύρινη» ανακοίνωση που σχολιάζει τις αποκαλύψεις του δημοσιεύματος του EURACTIV. 

«Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του ευρωπαϊκού ιστοτόπου Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ σε έρευνά του στην Cosmote διαπίστωσε χθες ότι έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τα κινητά τηλέφωνα του κου Κύρτσου και του κου Τέλλογλου.

Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή:

Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο;

Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης.

Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης;

Πως είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή;

Αναμένουμε απαντήσεις», τονίζει αναλυτικά η Κουμουνδούρου.

Χρήστος Ράμμος: Σαφές μήνυμα για την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, νωρίς σήμερα το βράδυ και στον απόηχο της αποκάλυψης των παρακολουθήσεων του Γ. Κύρτσου και του Τ. Τέλλογλου ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Ράμμου, η ΑΔΑΕ απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην άσκηση του έργου της, ενώ τονίζεται τονίζει ότι βρίσκονται ανοικτοί διάφοροι έλεγχοι.

Η δήλωση του Χρήστου Ράμμου:

«Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει  και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα,  σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους  ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα».

«Καταπέλτης η ιν'τ Βελντ: Ο αριθμός των αποκαλύψεων που έρχονται από την Ελλάδα φαντάζει ατελείωτος

Δεν μπόρεσε να κρύψει την ανησυχία της η Σόφι ιν'τ Βελντ για τις νέες αποκαλύψεις του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα από το EURACTIV. 

H Oλλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Pega έγραψε χαρακτηριστικά ότι ο «αριθμός των αποκαλύψεων που έρχονται από την Ελλάδα φαντάζει ατελείωτος. Πρέπει να φτάσουμε στο βάθος του εν λόγω σκανδάλου».

Συμπλήρωσε ότι «καμία πέτρα δεν πρέπει να μείνει χωρίς να τη γυρίσουμε. Πρέπει να δοθούν πλήρεις διευκρινήσεις στα θύματα. Η σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europol είναι απαράδεκτη».

Cosmote: Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σχολιάζει το δημοσίευμα της EURACTIV, στο οποίο διαψεύδει ότι επιχειρήθηκε από μεριάς της παρεμπόδιση ερευνών για υποκλοπές της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Παρακάτω η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα.

Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται. Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

ΠΗΓΗ: Euractiv, documento.gr, twitter

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)