to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 12.03.2019

Οικονομία

Εθνική Τράπεζα: Συνεχίζεται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζεται, σύμφωνα με τη νέα έκδοση της Έρευνας Συγκυρίας που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, βάσει έρευνας πεδίου σε δείγμα 1.160 επιχειρήσεων.


Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ βελτιώθηκε για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, αγγίζοντας τις 13 μονάδες - επίδοση που αποτελεί υψηλό δεκαετίας. Εξίσου ενθαρρυντικό, αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΜμΕ (54%) ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης. Ωστόσο, κάποιες ανησυχίες επιβράδυνσης της δυναμικής εγείρει η πορεία του δείκτη μελλοντικής ζήτησης, ο οποίος (αν και παρέμεινε σε θετικό έδαφος) παρουσίασε πτώση 10 μονάδων. Θετικά ξεχωρίζουν οι μεσαίες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών άνω των 2,5 εκ.ευρώ), ο κλάδος της βιομηχανίας για τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του καθώς και ο κλάδος των κατασκευών για την εντονότερη άνοδο (από χαμηλά, ωστόσο, επίπεδα). 

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος συμβαδίζει με την βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του τομέα των ΜμΕ (με τις λειτουργικά κερδοφόρες επιχερήσεις να καλύπτουν πλέον το 77% του τομέα από 66% το 2014), έχοντας ως βασικό άξονα στήριξης την αυξημένη εξωστρέφεια. Εστιάζοντας στις μεσαίες επιχειρήσεις, παρατηρείται ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργική κερδοφορία τους κατά την τελευταία πενταετία (12,7% κατά μέσο όρο το 2018 από 8,2% το 2014), ενώ αντίθετα η κερδοφορία των μη εξωστρεφών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε (6,7% το 2018 από 8,4% το 2014). 

Όπως αναφέρεται στην μελέτη, η σταδιακή βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών συμβαδίζει επίσης με τη βαθμιαία βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Οι ΜμΕ εντοπίζουν θετικότερη διάθεση των τραπεζών για νέες χορηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα θετικά συμβάλει η βαθμιαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού (από 5,4% το 2011 σε 4,3% το 2018). Ως αποτέλεσμα, τα έντονα προβλήματα ρευστότητας περιορίζονται πλέον στο 19% του τομέα (από 30% το 2014).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)