to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 27.10.2014

Οικονομία

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την εμπορική δραστηριοποίηση της Τειρεσίας

Στο πολιτικό πεδίο επεκτείνονται πλέον οι αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η εμπορική δραστηριοποίηση της «Τειρεσίας». Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Γ.Σταθάκης, Ευκλ.Τσακαλώτος και Δ.Τσουκαλάς κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν.Δένδια και Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη αναφορικά με την πρόσβαση σε στοιχεία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που παρέχεται από την «Τειρεσίας Α.Ε» επ' αμοιβή.


Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια των έντονων αντιδράσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά για την εμπορευματοποίηση μη δημόσια προσβάσιμων στοιχείων.

Στο έλεος των τραπεζών

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταφέρονται εναντίον της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και της στάσης που έχει επιλέξει να κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στις τράπεζες. Ενώ η εκ βάθρων παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να απασχολεί την κυβέρνηση με την έμφαση να αποδίδεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας και στενάζουν μαζί με τους εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους κάτω από το ζυγό της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η κυβέρνηση επιλέγει να στέκει άπραγη, αφήνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στο έλεος των τραπεζών.

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν συγκεκριμένα, αν έχουν ληφθεί τα δέοντα μέτρα εναντίον της Τειρεσίας ΑΕ, ώστε να μπει ένα τέρμα στην επονείδιστη, όπως χαρακτηριστικά λένε, εμπορευματοποίηση της μαύρης λίστας, ώστε ευαίσθητα στοιχεία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων να μην καταλήξουν βορά στις τράπεζες και να μην παραδοθούν σε funds και αλυσίδες του εξωτερικού.


Όχι στην πώληση στοιχείων λέει και η αγορά


Την αντίθεσή της στην παροχή από την Τειρεσίας ΑΕ στοιχείων για ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές εκφράζει σύσσωμη και η αγορά.

Διάφοροι παράγοντες της αγοράς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνουν όχι μόνο ότι η δραστηριότητα της Τειρεσίας κινείται στα όρια της νομιμότητας, αλλά ότι σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους πληροφορίες δεν ενισχύουν την εμπορική πίστη, ούτε θα συμβάλουν στην επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, η οποία αποτελεί και προτεραιότητα της κυβέρνησης.


Στο θέμα της Τειρεσίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού εξαιτίας του τρόπου που γίνεται ο έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητάς τους από την Τειρεσίας.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος με αφορμή την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων των stress tests για τις τράπεζες δήλωσε ότι: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι οι συστημικές ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ, χωρίς μάλιστα να χρειάζονται κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει από μέρους των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να ενισχύσουν δυναμικά την πραγματική οικονομία.»

» Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αγοράς, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι τράπεζες, που, όπως απέδειξαν και τα stress tests, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα πρέπει να αρχίσουν την παροχή ρευστότητας στην αγορά.»

» Και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιούν απαράδεκτα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα δανειοδοτήσουν. Και αναφέρομαι σε αυτό, γιατί πολύ μεγάλος αριθμός ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησής από τις τράπεζες εξαιτίας του τρόπου που γίνεται ο έλεγχος της πιστοληπτικής τους ικανότητας από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.».

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ακόμη, ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση μιας επιχείρησης θα πρέπει να βασίζεται σε συνδυασμό ποσοτικών, ποιοτικών και λοιπών παραγόντων και δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται αποκλειστικά στο εάν κάποια στιγμή εμφάνισε αδυναμία πληρωμής.

Αυτό σημαίνει, κατά τον πρόεδρο της ΚΕΕ, ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να διενεργείται από ανεξάρτητους εξειδικευμένους φορείς στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν είναι δυνατόν να διενεργείται από την Τειρεσίας, καθώς υπάρχει ξεκάθαρη «σύγκρουση συμφερόντων», αφού επί της ουσίας η Τειρεσίας, που είναι θυγατρική των τραπεζών, θα αποφαινόταν με τη βαθμολογία της, εάν οι τράπεζες- μέτοχοί της μπορούν να χορηγήσουν ή να ρυθμίσουν και σε ποιους δάνεια κρίνοντας εταιρείες βιώσιμες ή μη βιώσιμες.
 

Εν αναμονή της απόφασης της αρμόδιας Αρχής

Το θέμα έχει φτάσει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία εξετάζει το σχετικό αίτημα της Τειρεσίας Α.Ε. για την εμπορική διάθεση των προαναφερθέντων ευαίσθητων στοιχείων. Η απόφαση της ΑΠΔΠΧ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον και αγωνία από την αγορά. (Με πληροφορίες από in.gr)

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)