to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ερώτηση του Κ. Χρυσόγονου στην Κομισιόν για την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων

Τους κινδύνους που κρύβει η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη επεσήμανε με γραπτή του ερώτηση στην Κομισιόν ο Κώστας Χρυσόγονος.


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως φέτος  σημειώθηκε νέο ρεκόρ μετάθεσης της ημερομηνίας κατά την οποία η κατανάλωση των φυσικών πόρων ξεπερνάει αυτά που ο πλανήτης μπορεί να αναπληρώσει ετησίως και ζήτησε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και το πλάνο της για την υποστήριξη των πόρων του πλανήτη.
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Global Footprint Network φέτος η ανθρωπότητα έφθασε νωρίτερα από ποτέ, μόλις στις 2 Αυγούστου, την ημερομηνία του έτους κατά την οποία η κατανάλωση των φυσικών πόρων ξεπερνάει αυτά που ο πλανήτης μπορεί να αναπληρώσει ετήσια και μέχρι το τέλος του 2017 θα ζούμε μέσω της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων ή με τεχνητά μέσα[1]. Παράλληλα η WWF τονίζει πως αυτό το ρεκόρ μετάθεσης της μέρας εξάντλησης όλο και πιο νωρίς μέσα στον χρόνο αποδεικνύει πως το οικολογικό χρέος της ανθρωπότητας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η ανθρωπότητα χρειάζεται 1,7 πλανήτες τον χρόνο για να συνεχίζει να ζει με τον ίδιο τρόπο, ενώ αν όλοι ζούσαν όπως οι Ευρωπαίοι, θα χρειαζόμασταν περίπου 3 πλανήτες. Τέλος στην έκθεση της WWF υπογραμμίζεται πως η γη βρίσκεται στα όρια της καθώς ήδη, μεταξύ 1970 και 2012, ο παγκόσμιος πληθυσμός της πανίδας έχει μειωθεί κατά 58%[2].
 
Ερωτάται η Επιτροπή:
 
Α) Είναι ενήμερη για τα ανωτέρω στοιχεία; Ποιες πολιτικές προωθεί στοχεύοντας σε ηπιότερους τρόπους εκμετάλλευσης φυσικών πόρων;
 
Β) Ποιες δράσεις ακολουθεί για την υποστήριξη και την ανανέωση των φυσικών πόρων του πλανήτη;
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)