to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 16.01.2018

Πολιτική

Ερώτηση στη Βουλή για τα χωριά της Φθιώτιδας που έχουν προβλήματα με το τηλεοπτικό σήμα

Ερώτηση για την ανεπαρκή κάλυψη τηλεοπτικού σήματος και διαδικτυακών υπηρεσιών στο Νομό Φθιώτιδας, κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης.


Το κείμενο της ερώτησης:
 
Εσχάτως εκτενή δημοσιεύματα στον τοπικό και στον αθηναϊκό τύπο αναφέρονται στα προβλήματα των κατοίκων του χωριού Βαρδαλή του Δήμου Δομοκού Φθιώτιδας, αναφορικά με το ελλιπές τηλεοπτικό σήμα, αλλά και τις υπηρεσίες διαδικτύου που εξυπηρετούν τις ανάγκες ελάχιστων σπιτιών σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, αρκετές φορές, η αγροτική ιατρός αδυνατεί να κάνει χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των κατοίκων σε φάρμακα να είναι προβληματική.
 
Αξίζουν να παρατεθούν και άλλες περιπτώσεις προβληματικής τηλεοπτικής και διαδικτυακής κάλυψης στη Φθιώτιδα, με ενδεικτικά παραδείγματα τη Γιαννιτσού, το Τρίλοφο, το Γαρδίκι, τον Άγιο Γεώργιο, τη Βίτωλη και άλλα στο Δήμο Μακρακώμης, τη Σφάκα, το Μόδι και την Αγία Μαρίνα στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, το Σκάμνο, το Καλαμάκι, τη Στυρφάκα, τη Δάφνη, την Υπάτη και το Αργυροχώρι και άλλα στο Δήμο Λαμιέων, τη Μαλεσίνα, το Μαρτίνο και τη Λάρυμνα στο Δήμο Λοκρών, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δομοκού.
 
Είναι προφανές πως τα ανωτέρω ζητήματα απορρέουν από την «προβληματική» και ελλιπή – ως προς την κάλυψη της επικράτειας – σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τον πάροχο δικτύου, Digea, όπως υπεγράφη από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατά το διάστημα που είχε πέσει «μαύρο» στην ΕΡΤ και, ως εκ τούτου, ήταν αδύνατο στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα να συμμετάσχει στο σχετικό διαγωνισμό. Τελικά, ο εν λόγω διαγωνισμός κατακυρώθηκε στο μοναδικό υποψήφιο, ήτοι την κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες περιοχές της χώρας, καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η πληθυσμιακή κάλυψη εκ μέρους της Digea – και όχι η γεωγραφική, όπως προβλεπόταν αρχικώς στις υποχρεώσεις της εταιρείας και άλλαξε με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης – ανέρχεται στο 96,2%. Κατά συνέπεια, από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα έχουν αποκλειστεί, με βάση υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών, περί τους 500.000 συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 
1) Θεωρείτε ότι με τον τρόπο που καταρτίστηκε η υφιστάμενη σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και Digea, όπως υπεγράφη από την προηγούμενη Κυβέρνηση, επλήγησαν τα συμφέροντα του Δημοσίου και επήλθε σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Περιφέρειας;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή πρόσβαση των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών της Φθιώτιδας αλλά και αντίστοιχων σε ολόκληρη τη χώρα, σε τηλεοπτικό σήμα και σε υπηρεσίες διαδικτύου;
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Σαρακιώτης Ιωάννης
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)