to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:12 | 27.10.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Έρχονται πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία: Με "σκληρούς" όρους και... προϋποθέσεις οι ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις

Έρχονται πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία από 1.1.2015 - Ο σχεδιασμός προβλέπει να ενταχθούν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, που έχουν προς τις τράπεζες οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 180 ημερών και μέχρι το ποσό των 500.000 ευρώ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί το νομοθέτημα που θα "ρυθμίζει" τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει "βαρείς" όρους για τις επιχειρήσεις, ενώ θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε αυτή μπορούν να ενταχθούν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, που έχουν προς τις τράπεζες οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 180 ημερών και μέχρι το ποσό των 500.000 ευρώ.

Προϋπόθεση

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στην προωθούμενη ρύθμιση είναι η επιχείρηση να έχει μείωση του τζίρου της τουλάχιστον 20% την περίοδο 1.1.2011 - 31.12.2013 και να συναινεί το 50,1% των πιστωτών.

Αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με διαγραφή απαιτήσεων ως προς το κεφάλαιο και τον τόκο μπορούν να υποβάλουν οι επιχειρήσεις έως τις 30 Ιουνίου 2016. Εν συνεχεία ο οφειλέτης προσκομίζοντας βεβαίωση της τράπεζας ότι έχει λάβει «επιλέξιμη διαγραφή», δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε 100 μηνιαίες δόσεις και να λάβει πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων ίση προς 20%. Στην προωθούμενη ρύθμιση το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι μπορούν να υπαχθούν τουλάχιστον 160.000 επιχειρήσεις.

"Σκληρές" διατάξεις

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η εφαρμογή των μέτρων που προωθούνται με τη συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται εν όψει των "σκληρών" διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας που θέσπισε η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως:

* Η τράπεζα παρέχει την αιτούμενη διαγραφή και ρύθμιση κατά τη διακριτική της ευχέρεια σύμφωνα με κριτήρια τα οποία επιλέγει για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου τη διαγραφή να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις.

* Η μη εκπλήρωση από τον οφειλέτη των όρων ρύθμισης (από τράπεζα ή Δημόσιο, ή φορέα κατά περίπτωση) για χρονικό διάστημα αθροιστικά μεγαλύτερο των 3 μηνών προκαλεί αυτοδικαίως την αναβίωση των οφειλών (μείον τυχόν καταβολές που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ρύθμισης), οι οποίες καθίστανται στο σύνολό τους ληξιπρόθεσμες και απαιτητές.

* Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα μπορεί να αιτείται τη ρύθμιση των υποχρεώσεών του εφόσον έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται τουλάχιστον το 50,1% αυτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

* Ο ειδικός διαχειριστής διενεργεί δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων της ή περιουσιακών της στοιχείων.

Αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό

Αίρεται, με την έναρξη του νέου έτους, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για όσους έχουν χρέη στις τράπεζες. Αντί για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ζήτημα που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας, η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα "δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών".

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Στην απάντησή του ο Γ. Κατάινεν αποκαλύπτει ότι οι ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν θα παραταθούν μετά το τέλος του 2014, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης έθεσε το θέμα των "κόκκινων" δανείων στην Ελλάδα και των αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα αναφορικά με το καθεστώς προστασίας των οφειλετών από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)