to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 26.08.2022

Κοινωνία

Εργατικό δυστύχημα στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου

Νεκρός ένας 45χρονος


Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Αυγούστου, σε επιχείρηση της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, στο σημείο βρίσκονταν σε εξέλιξη έλεγχος στην αντλία του μηχανήματος προκειμένου εκείνο να πουληθεί, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, εκτοξεύθηκε σωλήνας μεγάλου βάρους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, «από την τεράστια πίεση που δημιούργησε η έκρηξη, ο σωλήνας 100 κιλών χτύπησε στο κεφάλι τον άτυχο 45χρονο και στην συνέχεια εκτοξεύθηκε σε απόσταση δεκάδων μέτρων, μέχρι που συγκρούστηκε σε μηχάνημα».

Ο μηχανολόγος με καταγωγή από την Αθήνα, ήταν πατέρας ενός παιδιού μόλις 2,5 ετών.

«Σαν Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια του θανόντος. Στο σημείο του δυστυχήματος θα σπεύσει ειδικός πραγματογνώμονας καθώς πρόκειται για εξειδικευμένο μηχάνημα και θα περιμένουμε το πόρισμα της επιθεώρησης εργασίας».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βοργιάς στο neakriti.gr, ο μηχανολόγος με καταγωγή από την Αθήνα βρίσκονταν για μικρό χρονικό διάστημα στο Ηράκλειο και επρόκειτο να μετακομίσει μαζί με την σύζυγο και το ανήλικο παιδί τους στην πόλη του Ηρακλείου.

H ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για το δυστύχημα:

Ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στην ήδη μακρά λίστα των εργατικών ατυχημάτων, που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί μας.

Ένας 45χρονος μηχανολόγος σε επιχείρηση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, στην ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου, έχασε την ζωή του, όταν χτυπήθηκε από κομμάτι σωλήνα υψηλής πίεσης, που εξερράγη στο σημείο.

Στο σημείο έσπευσε ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, συναδ Στέλιος Βοργιάς με επιθεωρητές της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΣΕΠΕ Ηρακλείου, προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό αυτό περιστατικό.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε σοκαρισμένος ο Πρόεδρος του ΕΚΗ «ο 45χρονος, πατέρας ενός 3χρονου παιδιού, έχασε την ζωή του, όταν σε έναν δοκιμαστικό έλεγχο στην αντλία του μηχανήματος, εξερράγη σωλήνας 100 κιλών, ο οποίος λόγω της τεράστιας πίεσης που δημιουργήθηκε αφού χτύπησε τον άτυχο μηχανολόγο, εκτοξεύθηκε σε απόσταση δεκάδων μέτρων, συγκρούστηκε σε μηχάνημα».

Η ανακοίνωση από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για το δυστύχημα:

«Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου εκφράζει τη θλίψη στους οικείους και στους συναδέλφους του 45χρονο συναδέλφου της εταιρείας "Sychem", που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο. Το Σωματείο μας, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο χώρο του ατυχήματος με κλιμάκιο του.

Για πόσο ακόμα η υγεία μας, η σωματική μας ακεραιότητα, ή ίδια μας η ζωή θα είναι δευτερεύον ζήτημα για τα αφεντικά και το κράτος τους; Δεν πέρασαν πάρα μόνο 3 μήνες από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ, αλλά και το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνάδελφος έχασε το αυτί του μετά από έκρηξη κατά τη διάρκεια της βάρδιας του.

Ωστόσο δεν συγκινήθηκε κανείς! Το ΔΣ του Σωματείου μας εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, συνεχίζεται η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες του Σωματείου μας και πολλών εργαζομένων.

Τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στο χώρο εργασίας για την εργοδοσία είναι κόστος, όπως και για την κυβέρνηση, η ευθύνη της οποίας είναι τεράστια. Συνεχίζει στο ίδιο βιολί με τους προηγούμενους κυβερνώντες και διατηρώντας υποστελεχωμένες τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ενώ ιδιαίτερα για τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, με συγκεντρωμένους πάνω από 2500 εργατοϋπαλλήλους, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο εδώ και χρόνια.

Απαιτούμε:

την άμεση διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε κάθε εργαζόμενος να μπορεί να επιστρέφει σπίτι του και στα παιδιά του!
Την άμεση στελέχωση των ελεγκτικών φορέων, της Επιθεώρησης εργασίας και
Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας».
Ανακοίνωση από το Εργατικό κέντρο Ρεθύμνου για το δυστύχημα:

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα συνέβη το πρωί της Παρασκευής, με θύμα έναν 45χρονο συνάδελφο, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, ο οποίος εκτελούσε εργασίες στην Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου, όταν χτυπήθηκε από βαρύ κομμάτι σωλήνα, σε επιχείρηση κατασκευής συστημάτων αφαλάτωσης νερού.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου για πολλοστή φορά, δηλώνει ότι η Νομοθεσία στα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και να ενισχυθεί το Σ.ΕΠ.Ε. , προκειμένου να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους συναδέλφους.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, προσβλέποντας στην απόδοση ευθυνών και εκφράζοντας την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να σταματήσουν να συμβαίνουν τέτοια τραγικά γεγονότα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)