to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 03.09.2015

Πολιτική

Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Περίπου οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι ο Σαμαράς πλήρωσε το Μνημόνιο

Ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών για τις πολιτικές εκτιμήσεις και τις ιδεολογικές τάσης της κοινής γνώμης, λίγες ημέρες πριν τη νέα εκλογικής αναμέτρησης


Οι δύο πρώτοι πίνακες της έρευνας (1 και 2) δείχνουν εν πρώτοις και έμμεσα βεβαίως ότι ο σκληρός πυρήνας των «μνημονιακών» πολιτών αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 της ελληνικής κοινωνίας. Είναι αυτό το 26% που πιστεύει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχασε τις προηγούμενες εκλογές επειδή δεν εφάρμοσε τα Μνημόνια.

Περίπου οι μισοί πολίτες πιστεύουν  ότι ο Σαμαράς πλήρωσε το Μνημόνιο

Από την άλλη πλευρά, περίπου οι μισοί πολίτες (47-48%) θεωρούν ότι ακριβώς η εφαρμογή του Μνημονίου είναι ο λόγος της ήττας του κ. Σαμαρά και ταυτόχρονα της αντιμνημονιακής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται και με το ατού του νέου και άφθαρτου πολιτικού προσωπικού που διαθέτει (ή διέθετε).

Ιδεολογικές τάσεις

Από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων των πινάκων (3 έως 6), όπου οι ερωτήσεις αναζητούν έμμεσα τις σημερινές ιδεολογικές τάσεις του εκλογικού σώματος, ανεξάρτητα από κομματική προτίμηση, δεν προκύπτει καθαρή κατεύθυνση που να δικαιώνει τη μία ή την άλλη «καθαρή» κομματική γραμμή.

Περίπου οι μισοί πολίτες πιστεύουν  ότι ο Σαμαράς πλήρωσε το Μνημόνιο

Το μέτωπο υπέρ της πάση θυσία παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση φτάνει στο 56% (συμφωνούν απολύτως 43% και μάλλον συμφωνούν 13%), ενώ η θέση υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. δεν ξεπερνά στην απόλυτη ή τη σχετική εκδοχή της το 30%. Υπέρ του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος τάσσεται το 45%, αλλά υπάρχει ένας σκληρός χώρος που διαφωνεί (39%).

Ενδιαφέρον έχει η συγκρότηση κοινωνικής πλειοψηφίας γύρω από την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα (55%), έναντι ενός φανατικού ξενοφοβικού ποσοστού 10% που αν βέβαια επεκταθεί με το άλλο 10% όσων «μάλλον διαφωνούν» κάτω από κάποιες συνθήκες, δείχνει και τα όρια της ρατσιστικής σκληρής Δεξιάς στη χώρα μας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τα ευρήματα, φαίνεται ότι δεν έχουν τη συμπάθεια της πλειονότητας της κοινωνίας η οποία θεωρεί ότι «πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητά τους», ίσως γιατί οι ίδιοι οι ερωτώμενοι έχουν ήδη χάσει όχι μόνο τη σταθερότητα στη δική τους δουλειά, αλλά την οποιαδήποτε δουλειά τους.

✎ Στο αυριανό φύλλο της «Εφ.Συν.» θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για το μέλλον της Ν.Δ. και τους πιθανούς νέους αρχηγούς της.

Tαυτότητα έρευνας

Φορέας ανάθεσης: ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (αρ. μητρώου ΕΣΡ: 56)
Τύπος και μέθοδος: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Πληθυσμός: Γενικός πληθυσμός άνω των 18 ετών
Γεωγραφική κάλυψη: Σύνολο της επικράτειας
Δείγμα: 1.000 ερωτηματολόγια
Στάθμιση: Ως προς το φύλο και την ηλικία
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία (με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών)
Τυπικό σφάλμα: Μέγιστο +/-3,0% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%
Ημερομηνία διεξαγωγής: 27-28 Αυγούστου 2015
Προσωπικό έρευνας: 24 ερευνητές και 3 επόπτες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)