to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 03.12.2013

πηγή: cretalive.gr

Κοινωνία

Κρήτη: Επιτροπή παραλαβής για έργο που έχει... παραληφθεί!

Μια περίεργη απόφαση του δήμου Ηρακλείου προκαλεί κόντρες με τον ΟΛΗ που την χαρακτηρίζει αυθαίρετη και παράνομη! Τι κρύβεται πίσω από τις διαδικασίες;


Ένα έργο που έχει παραληφθεί, έχουν γίνει οι επιμετρήσεις κι έχουν  επισημανθεί οι κακοτεχνίες με τους ανάλογους καταλογισμούς στον εργολάβο μπορεί να...παραληφθεί ξανά; Είναι δυνατόν να ανοίγει ξανά μια υπόθεση διοικητικά για την οποία εκκρεμεί μόνο μια δικαστική απόφαση που αναμένεται να συζητηθεί στις 10 Δεκεμβρίου; Φαίνεται πως στο Ηράκλειο όλα γίνονται αν πρόκειται τουλάχιστον για την παραλιακή λεωφόρο μπροστά στην κεντρική είσοδο του λιμανιού!

Μια διαμάχη με πολύ παρασκήνιο που ξαναφέρνει στο...προσκήνιο την αμαρτωλή υπόθεση της παραλιακής λεωφόρου αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Πατρίς. Ο δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να...ξαναπαραλάβει το έργο της παραλιακής ορίζοντας νέα επιτροπή, κάτι που αρνείται ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου που θεωρεί ότι το όλο θέμα έχει κλείσει, έγιναν οι επιμετρήσεις και καταλογίστηκε ότι ήταν να καταλογιστεί στην ανάδοχο εταιρεία. Και πως η όλη υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο ή να πάει στον...εισαγγελέα! Και τούτο διότι όπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία των δύο πλευρών η νέα παραλαβή του έργου ούτε σύννομη είναι ούτε σε Κάποια επιχειρήματα βασίζεται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε χωρίς καν να συνεννοηθεί τον ΟΛΗ που είναι η διευθύνουσα αρχή του έργου να...κάνει νέα παραλαβή και χωρίς να ενδιαφέρεται προφανώς ότι εάν βγουν άλλα στοιχεία άλλος θα πληρώσει το μαρμαρο!

Σύμφωνα με τον ΟΛΗ το όλο θέμα είναι νομικά αστήρικτο και αυθαίρετο αφού το μόνο που απομένει είναι η κρίση του δικαστηρίου!

«Η Τελική Επιμέτρηση του έργου ως Διοικητική Πράξη έχει καταστεί οριστική και αμετάκλητη, υπόκειται δε μόνο στον έλεγχο της Δικαστικής εξουσίας που θα γίνει στη δικάσιμο της 10/12/2013»

Η τελευταία επιστολή

Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία επιστολή του ΟΛΗ προς το Δήμο, την αποκεντρωμένη διοίκηση και το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα απορρίπτεται και από τους συμβούλους , τη διοίκηση του οργανισμού και δεν συζητείται!

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σας γνωρίζουμε ότι με τη (δ) σχετική η ανάδοχος του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ  ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΚΟΜΒΟ Ο.Λ.Η ΕΩΣ ΚΟΜΒΟ ΚΑΤΣΑΜΠΑ» μας κοινοποίησε τη (γ) σχετική 656/2013 Απόφαση ΔΣ Ηρακλείου με το εκτός νόμου αίτημα, να την καλέσουμε ως Δνουσα Υπηρεσία, να υποβάλλει εκ νέου την Τελική Επιμέτρηση του έργου, προκειμένου να διενεργηθεί ξανά η Προσωρινή και Οριστική Παραλαβή!!

Στο απολύτως παράνομο αυτό αίτημα της αναδόχου, απαντήσαμε με το (ε) σχετικό, το οποίο σας και κοινοποιήσαμε.

Θα θέλαμε όμως να παρατηρήσουμε ότι η 656/2013 Απόφαση ΔΣ Ηρακλείου και όπως προκύπτει από το σκεπτικό της εισήγησης, βασίστηκε σε μη νόμιμη και εσφαλμένη ερμηνεία του Νόμου που οδήγησε σε μη νόμιμο διατακτικό και τούτο κατά την άποψή μας, θα πρέπει να διορθωθεί.

Ειδικότερα με την Απόφαση 656/2013  καλούμαστε ως Δνουσα Υπηρεσία του έργου, να δεχθούμε τη νέα Τελική Επιμέτρηση του έργου που θα υποβάλλει η Ανάδοχος και όπως αναφέρεται επί λέξει, «μετά τον έλεγχο και την έγκριση αυτής της Τελικής Επιμέτρησης, να την κοινοποιήσουμε  στο Δήμο Ηρακλείου με το αίτημα της εκ νέου οριστικής παραλαβής του έργου σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου αλλά και των αποφάσεων του Δ.Σ. ΟΛΗ ΑΕ.»,

Τούτο είναι τελείως αυθαίρετο και εκτός του νόμου (Κώδικας Δημοσίων Έργων ν. 3669/2008) διότι :

Υπάρχει μία πληθώρα Αποφάσεων του ΔΣ Ηρακλείου ως Προϊστάμενης Αρχής του έργου, με την οποία έχει ήδη εγκριθεί η Τελική Επιμέτρηση του έργου και το Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής (π.χ. 97/2011, 212/2011, 156/2011, κλπ).

Οι Αποφάσεις αυτές έχουν κριθεί ως προς τη νομιμότητα τους από την Περιφέρεια Κρήτης

Δεν υπάρχει καμία προηγούμενη απόφαση ΔΣ Ηρακλείου για τη διενέργεια εκ νέου της Προσωρινής και Οριστικής παραλαβής του έργου με βάση κάποια (;)  νέα Τελική Επιμέτρηση, αλλά μόνον η επίμαχος 656/2013 (της οποίας τη νομιμότητα αμφισβητούμε), η οποία αναφέρεται μόνον στην Οριστική  και όχι στην Προσωρινή παραλαβή, στην οποία Οριστική παραλαβή, σύμφωνα με το άρθρο 75 του ν. 3669/2008, δεν χρειάζονται, ούτε και ελέγχονται οι επιμετρήσεις.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόφαση ΔΣ ΟΛΗ για την αποδοχή του νέου αυτού αιτήματος της Αναδόχου σχετικού με εκ νέου Προσωρινή και Οριστική παραλαβή του έργου.

 Σύμφωνα με το νόμο, η Τελική Επιμέτρηση ελέγχεται κατά τη διαδικασία της Προσωρινής (και ποσοτικής) Παραλαβής (άρθρο 73 του ν. 3669/2008) και όχι κατά την Οριστική Παραλαβή (άρθρο 75 του ν. 3669/2008).

Για την οριστικοποίηση της Τελικής Επιμέτρησης του συγκεκριμένου έργου, έχουν προηγηθεί τα ακόλουθα:

Η Τελική Επιμέτρηση του έργου,  η οποία υπογράφεται από όλους τους επιβλέποντες και εγκρίθηκε όπως ο νόμος προβλέπει από το Δντή της Δνουσας Υπηρεσίας και κοινοποιήθηκε με την 4126/9-11-2010 επιστολή ΟΛΗ ΑΕ / ΔΤΥ στην Ανάδοχο. Αυτή η τελική Επιμέτρηση, δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να ακυρωθεί, παρά μόνον με Δικαστική Απόφαση.

Κατά αυτής της Τελικής Επιμέτρησης του έργου , η Ανάδοχος κατέθεσε στη Δνουσα Υπηρεσία, την από 28-05-2010 ένσταση, η οποία ένσταση απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου (Προϊστάμενη αρχή) με την 97/28-12-2011 Απόφαση.

Στη συνέχεια η Ανάδοχος, κατέθεσε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης την από 03-05-2011 Αίτηση Θεραπείας 

Η Αίτηση Θεραπείας απορρίφθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης με την υπό στοιχεία ΟΙΚ 1215/28-05-2012 Απόφασή του.

Στη συνέχεια η Ανάδοχος κατέθεσε στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, την από 4-10-2011 Προσφυγή η οποία έλαβε αριθμό πρωτ. 108 -4/10/2011 και για την οποία ορίστηκε αρχική δικάσιμος η 24-4-2012 και μετά από αναβολή συζητείται την 10-12-2013.

Συνεπώς η Τελική Επιμέτρηση του έργου ως Διοικητική Πράξη έχει καταστεί οριστική και αμετάκλητη, υπόκειται δε μόνο στον έλεγχο της Δικαστικής εξουσίας που θα γίνει στη δικάσιμο της 10/12/2013.

Σε ότι αφορά στην Προσωρινή Παραλαβή του έργου σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

Η Προσωρινή Παραλαβή του έργου  διενεργήθηκε από τετραμελή Επιτροπή που ορίστηκε με την 815/2010 Απόφαση ΔΣ Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Κώδικα Δημοσίων Έργων (ν. 3669/2008) η Επιτροπή, προέβη σε δικό της ποσοτικό έλεγχο της από 9-11-2010 Τελικής Επιμέτρησης και συνέταξε το από 28-1-2011 Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής το οποίο κοινοποιήθηκε στην Ανάδοχο.

Κατά του πρωτοκόλλου η Ανάδοχος κατέθεσε την  από 21-2-2011 ένσταση.

Το ΔΣ Ηρακλείου με τις 212/2011 και την 156/2011 Αποφάσεις του,  απέρριψε την ένσταση και ενέκρινε και κατέστησε οριστικό, το από 28-1-2011 Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής του έργου με τις ποσότητες της από 9-11-2010 Τελικής Επιμέτρησης μείον τις κακότεχνες εργασίες που αφαίρεσε η Επιτροπή Προσωρινής Παραλαβής.

Στη συνέχεια και επί της διαφωνίας, η Ανάδοχος κατέθεσε την από 10-08-2011 Αίτηση Θεραπείας ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, η οποία και απορρίφθηκε σιωπηρά.

 Στη συνέχεια η Ανάδοχος κατέθεσε στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, την από 19-09-2012 Προσφυγή, η οποία έλαβε αριθμό πρωτ. 915 -19/09/2012 και για την οποία ορίστηκε δικάσιμος η 18/11/2014.

Συνεπώς το Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής του έργου ως διοικητική πράξη έχει καταστεί οριστικό και αμετάκλητο, υπόκειται δε μόνο στον έλεγχο της Δικαστικής εξουσίας που θα γίνει στη δικάσιμο της 18/11/2014.

Απομένουν μόνο οι κακότεχνες εργασίες (ελαττώματα) που είχαν αφαιρεθεί με το Πρωτόκολλο από την τελική Επιμέτρηση.

Για τα ελαττώματα και μόνον για αυτά, με την Απόφαση 167/2013 του ΔΣ Ηρακλείου συστήθηκε Επιτροπή του Δήμου, για τον έλεγχο και την παραλαβή τους.

Συνεπώς δεν θα πρέπει να τίθεται καθόλου θέμα, ούτε νέας Τελικής Επιμέτρησης του έργου,  ούτε βεβαίως και θέμα νέας Προσωρινής Παραλαβής του έργου με βάση νέα Επιμέτρηση, και μάλιστα κατά τη διαδικασία της οριστικής παραλαβής.

Η 656/2013 Απόφαση του ΔΣ Ηρακλείου βασίστηκε σε εσφαλμένα στοιχεία και ερμηνείες και συγκεκριμένα:

Στο σκεπτικό της, αναφέρεται επί λέξει ότι : «Επίσης και όσα επιτάσσουν: α) ο Ν.3669/2008 περί Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας Δημοσίων Έργων άρθρα 73 και 75, β) η Νομολογία περί Δημοσίων Έργων ήτοι αποφάσεις Διοικητικού Εφετείου Αθηνών 679/89, 810/89, 2564/89 του Συμβουλίου της Επικρατείας 2647/96, όπου αναφέρεται: «… μετά την αποκατάσταση των πλημμελειών, ο ανάδοχος οφείλει και πρέπει να υποβάλλει έγγραφο προς την Υπηρεσία, όπου να αναφέρει την πλήρη αποκατάσταση των διατασσομένων με την ειδική διαταγή πλημμελειών και να ζητά εκ νέου την παραλαβή του έργου…».

Τα άρθρα 73 και 75 του ν. 3669/2008 πουθενά δεν «επιτάσσουν» τη διενέργεια νέας Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής, για ένα έργο του οποίου: 

Η Τελική Επιμέτρηση, έχει οριστικοποιηθεί μετά την έγκριση της από τη Δνουσα Υπηρεσία και την απόρριψη της σχετικής ένστασης Αναδόχου.

Η Προσωρινή Παραλαβή έχει ολοκληρωθεί με την διενέργεια και τη συντέλεση της με την έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής από την Προϊστάμενη αρχή και την απόρριψη της σχετικής έκστασης Αναδόχου.

Η οριστική Παραλαβή έχει διενεργηθεί και το Πρωτόκολλο έχει υποβληθεί στην Προϊστάμενη Αρχή η οποία έχει μεν απορρίψει την ένσταση της Αναδόχου αλλά δεν έχει εγκρίνει το Πρωτόκολλο λόγω της εκκρεμότητας των ελαττωματικών εργασιών οι οποίες έχουν αφαιρεθεί από το Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής και πρέπει να εκτελεστούν.

Οι ελαττωματικές εργασίες θα έπρεπε να έχουν γίνει σε βάρος και για λογαριασμό του Αναδόχου και τελικά έγιναν από την Ανάδοχο.

Η Φράση «…μετά την αποκατάσταση των πλημμελειών, ο ανάδοχος οφείλει και πρέπει να υποβάλλει έγγραφο προς την Υπηρεσία, όπου να αναφέρει την πλήρη αποκατάσταση των διατασσομένων με την ειδική διαταγή πλημμελειών και να ζητά εκ νέου την παραλαβή του έργου…», δεν υπάρχει σε καμία Δικαστική απόφαση και ως εκ τούτου, δεν αποτελεί νομολογία. Προς απόδειξη τούτου, σας επισυνάπτουμε τις αποφάσεις Διοικητικού Εφετείου Αθηνών 679/89, 810/89, 2564/89 του Συμβουλίου της Επικρατείας 2647/96, που μνημονεύονται στην Απόφαση 656/2013 (Συνημμένα 1). Μετά από δικό σας έλεγχο, εύκολα θα διαπιστώσετε ότι η φράση αυτή δεν περιλαμβάνεται στις δικαστικές αυτές αποφάσεις.

Μετά από έλεγχο που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι η φράση αυτή αναφέρεται στις σημειώσεις του συγγραφέα κ. Βασ. Κωτσοβίνου, που υπάρχουν στη σελίδα 469 και με αριθμό 1145 του Βιβλίου του (6η Έκδοση), ως άποψη του συγγραφέα και μόνον, αλλά και επιπρόσθετα η άποψη αυτή, δεν αφορά στην συγκεκριμένη περίπτωσή μας, όπου έχει ήδη συντελεσθεί η Προσωρινή παραλαβή και έχει εγκριθεί το Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής, αλλά στην περίπτωση κατά την οποία έχει αναβληθεί η έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής από την Προϊστάμενη Αρχή μέχρι την αποκατάσταση ελαττωμάτων που διαπιστώθηκαν. Και τότε κατά το συγγραφέα κ. Κωτσοβίνο, (και χωρίς να αναφέρεται σε καμία απολύτως απόφαση Δικαστηρίου), μετά την αποκατάσταση των παρατηρήσεων, «Ο Ανάδοχος οφείλει και πρέπει να υποβάλλει έγγραφο προς την Υπηρεσία όπου να αναφέρει την πλήρη αποκατάσταση των διατασσομένων με την Ειδική Διαταγή Πλημμελειών και να ζητά εκ νέου την παραλαβή του έργου». Συνημμένα σας παραθέτουμε αντίγραφο της σελ. 469 του βιβλίου (Συνημμένο 2). 

Συνεπώς είναι φανερό ότι η 656/2013 Απόφαση του ΔΣ Ηρακλείου βασίστηκε σε εσφαλμένα στοιχεία και ερμηνείες και ως εκ τούτου έχει μη νόμιμο διατακτικό.

Χαρακτηριστική είναι εξ άλλου και η Απόφαση 167/2013 του ΔΣ Ηρακλείου με θέμα: Ορισμός Επιτροπής για την αποκατάσταση ελαττωμάτων στο έργο «Διαμόρφωση παραλιακής λεωφόρου Λιμένος Ηρακλείου από κόμβο ΟΛΗ έως κόμβο Κατσαμπά, με την οποία «Εγκρίθηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από μόνιμους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Μελετών καθώς και της Διεύθυνσης Συντήρησης &  Αυτεπιστασίας, που θα προβεί στην παραλαβή, μετά την παρακολούθηση (επίβλεψη) και αποκατάσταση, μόνο των ελαττωμάτων  και όχι ολοκλήρου του έργου.

Δηλαδή η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει μετά την αποκατάσταση των ελαττωμάτων του έργου, είναι σύμφωνα με την  Απόφαση 167/2013 του ΔΣ Ηρακλείου η παραλαβή από την Επιτροπή που συστάθηκε, συγκεκριμένων και μόνο εργασιών, για την εν συνεχεία αποτίμηση τους, και όχι η διενέργεια εκ νέου της Προσωρινής μάλιστα Παραλαβής.    

Σχετικά και επί του θέματος αναφερόμεθα και στις (β) και (ε) σχετικές μας επιστολές. 

Η παρούσα κοινοποιείται στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου και στον κ. Πρόεδρο ΔΣ Ηρακλείου για τις ενέργειες τους.

Η παρούσα κοινοποιείται επίσης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις ενέργειες κατά την κρίση της.

Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε όπως προβείτε σε διόρθωση της Απόφασης 656/2013 του ΔΣ Ηρακλείου, την οποία δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε, για την αποφυγή νομικών επιπλοκών στο έργο και σας παρακαλούμε επίσης να μας καλέσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το παραπάνω θέμα για να ενημερώσουμε πλήρως τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Ηρακλείου.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)