to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 04.01.2017

Διεθνή

Τουρκία: Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 20 φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Σμύρνη (ενημέρωση)

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης την Πρωτοχρονιά στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» της Κωνσταντινούπολης, στην οποία σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης την Πρωτοχρονιά στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» της Κωνσταντινούπολης, στην οποία σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο άνθρωπος που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ταυτοποιήθηκε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες.

Ο δράστης, που διέφυγε μετά την επίθεση, εξακολουθεί να καταζητείται.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, περίπου 20 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

H τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση σήμερα στη Σμύρνη 20 φερόμενους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι πιστεύεται πως προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή μεταξύ των συλληφθέντων είναι και 11 γυναίκες.

Από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια όπου διέμεναν εντοπίστηκαν διόπτρες νυχτερινής όρασης, στρατιωτικό υλικό και πλαστά διαβατήρια. Όλοι τους κατάγονταν από τη Συρία και από χώρες της κεντρικής Ασίας, όπως μεταδίδει το Ανατολή.

Συνολικά, μετά τη σφαγή στο κλαμπ Ρέινα, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, έχουν συλληφθεί 36 άνθρωποι. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί αλλά παραμένει ασύλληπτος.

Το πρακτορείο Ντογάν μετέδωσε ότι μετά το μακελειό ο δράστης πήρε ταξί για να πάει στη συνοικία Ζεϊτίνμπουρου, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Εκεί, μπήκε σε ένα εστιατόριο και δανείστηκε χρήματα για να πληρώσει την κούρσα. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου αυτού επιβεβαίωσε ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση ορισμένοι υπάλληλοί του.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 

Photo published for Tientallen doden bij aanslag op nachtclub in Istanbul

Οι τουρκικές εφημερίδες αποκαλύπτουν εξάλλου λεπτομέρειες της επίθεσης, οι οποίες δείχνουν ότι ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων. Σύμφωνα με την Hurriyet και την Haberturk, ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες για να εξοικονομήσει χρόνο και έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του.
Οι αρχές δημοσιοποίησαν επίσης φωτογραφίες του δράστη οι οποίες φέρεται ότι ελήφθησαν σε διάφορες περιστάσεις. Μία τον εικονίζει στο γκισέ ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στο Λαλελί, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπως φαίνεται αρκετές ημέρες πριν από την επίθεση.
 

Σύμφωνα με την Haberturk, ο δράστης φέρεται ότι έφτασε τον Νοέμβριο στο Ικόνιο, στη νότια Τουρκία, μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά "για να μην προσελκύσει την προσοχή". Η σύζυγός του βρίσκεται μεταξύ 12 ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Σελβί διευκρινίζει εξάλλου ότι ο δράστης της επίθεσης στο "Ρέινα" έχει αναγνωριστεί από τις αρχές, οι οποίες δεν έχουν ωστόσο δημοσιοποιήσει ακόμη το όνομά του, ούτε επιβεβαιώσει ότι συνδεόταν με το ΙΚ.
Η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση ανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή της την ευθύνη για την επίθεση στο "Ρέινα", σημειώνοντας ότι διαπράχθηκε από "έναν από τους στρατιώτες του χαλιφάτου".
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)