to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:27 | 22.10.2020

Πολιτική

«Το επιτελικό κράτος και οι εμπνευστές του υπέστησαν βαριά νομική και πολιτική ήττα»: Απάντηση στον Στ. Πέτσα για ΕΡΤ και ΑΠΕ

«Το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει προηγούμενη κυβέρνηση που να επεδίωξε τόσο πλήρη έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. Η ΝΔ τα υπάγει απευθείας στον έλεγχο του Πρωθυπουργού και τεχνηέντως επιχείρησε να δώσει στην ΠτΚ εποπτικές αρμοδιότητες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης» απαντούν ο Μ. Κάτσης και η Νατ. Γκαρά στον Στ. Πέτσα μετά την απόφαση - ράπισμα του ΣτΕ


Υπενθυμίζεται ότι το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με γνωμοδότησή του κρίνει ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρεία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό

Όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μ. Κάτση και της Αν. Τομεάρχη για θέματα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Ν. Γκαρά:

Η υποκρισία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα δεν έχει όρια. Στην απάντηση του επιστρατεύει, για άλλη μια φορά, τη γνωστή τεχνική «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί είναι ο Υπουργός που έχει αδειάσει ο κ. Μητσοτάκης περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον.

Του απαντάμε, αναγκαστικά μακροσκελώς, με αναφορά σε όσα γράφει η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέξη προς λέξη.

Αντιθέτως με τις ψευδείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι, τάχα, το ΣτΕ προτείνει απλώς «νομοτεχνικές αναδιατυπώσεις», το Δικαστήριο επισημαίνει ευθείες αντισυνταγματικότητες που κρύβουν ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες ελέγχου του Τύπου. Είναι προφανές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προβαίνει μόνο σε νομικό έλεγχο, οι αντισυνταγματικότητες όμως που εντόπισε αναδεικνύουν και τα βασικά πολιτικά προβλήματα των αντιδημοκρατικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας.

Το μείζον πολιτικό ζήτημα: Δεν υπάρχει προηγούμενη κυβέρνηση που να επεδίωξε τόσο πλήρη έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. Η Νέα Δημοκρατία τα υπάγει απευθείας στον έλεγχο του Πρωθυπουργού και τεχνηέντως επιχείρησε να δώσει στην ΠτΚ εποπτικές αρμοδιότητες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Επισημαίνει σχετικά το ΣτΕ, επί λέξει:

«Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 20 του σχεδίου, η οποία αναφέρεται στους επιχειρησιακούς στόχους της «Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης», πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης αφορούν: α) ... δ) στην κατά το Σύνταγμα και τον νόμο άσκηση της κρατικής εποπτείας στις εταιρείες “Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία” (ΕΡΤ Α.Ε.) και “Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε.” (ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.) και ε) ...», διαγραφόμενης της μνείας σε «άσκηση της κρατικής εποπτείας στα μέσα ενημέρωσης». Και τούτο, διότι στην έννοια των μέσων ενημέρωσης του άρθρου 20 του σχεδίου περιλαμβάνονται, λόγω της ευρύτητας της διατύπωσης, τόσο ο Τύπος όσο και τα οπτικοακουστικά μέσα ενημέρωσης. Όμως, κατά το άρθρο 14 του Συντάγματος δεν νοείται σύστημα «κρατικής εποπτείας» του τύπου, ενώ κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον «άμεσο έλεγχο του Κράτους», έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας (ΣτΕ 5040/1987 Ολ., 2544/1999, 553, 554/2003 κ.ά.), φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (βλ. ΣτΕ 95/2017 Ολ., 2307/2018 Ολ. κ.ά.) και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

Σε ότι αφορά το ψέμα του Κυβερνητικού εκπροσώπου πως δήθεν ίδια ρύθμιση θέσπισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουμε τα εξής:

Το ΠΔ 82/2017 του ΣΥΡΙΖΑ, υποβλήθηκε στη βάσανο της επεξεργασίας από το ΣτΕ και εκδόθηκε από τον ΠτΔ, χωρίς να προκύψει καμία αντισυνταγματικότητα, σε αντίθεση με το ΠΔ της ΝΔ για τις υπερεξουσίες της νεοσυσταθείσας Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Τέλος και πιο σημαντικό, το ΠΔ του 2017, εμπεριείχε τη φράση «Κατά το Σύνταγμα και τους νόμους άσκησης κρατικής εποπτείας στα Μέσα ενημέρωσης». Με τη διατύπωση αυτή, δε μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση σε κανέναν, ότι το κράτος απλώνει ένα μακρύ χέρι ασφυκτικού έλεγχου στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, κόντρα στις επιταγές του Συντάγματος.

Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον να πάρει θέση ο κ. Πέτσας και για τις υπόλοιπες νομικές ακροβασίες, που εντόπισε το ΣτΕ, που αφορούν τη στελέχωση της ΠτΚ με στρατιά ημέτερων μετακλητών που προσκρούει στο αρ. 103 του Συντάγματος όσο και στη σπατάλη που αυτή επιφέρει.

Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη και οι εμπνευστές του, υπέστησαν μια συντριπτική ήττα νομικά και πολιτικά και αυτό δεν κρύβεται. Ας αφήσουν λοιπόν στην κυβέρνηση την αλαζονεία και να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές του ΣτΕ όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Διαφορετικά, οι «κυρώσεις» που τους επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, όντως «θα δαγκώνουν».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)