to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 21.05.2023

Πολιτική

Επιτελικό φιάσκο: Έπεσε το σύστημα του ΥΠΕΣ με τα τάμπλετ - Μετά τις 2 έγινε η πρώτη ενημέρωση

Με σχεδόν τέσσερις ώρες καθυστέρηση έγινε η πρώτη ενημέρωση για τη συμμετοχή στις κάλπες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη - Μέχρι τις 2 το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 31,52% των εγγεγραμμένων σε 16.520 εκλογικά τμήματα - Στις 5 το απόγευμα η επόμενη ενημέρωση


Σε επιτελικό φιάσκο εξελίχθηκε το σύστημα του ΥΠΕΣ καθώς, μέχρι τις 2 το μεσημέρι δεν είχε δοθεί καμιά πληροφορία για το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το σύστημα με τα τάμπλετ έχει σοβαρά προβλήματα, με το 80% των συσκευών να μην δουλεύει. Γι΄αυτό δεν υπάρχει καμιά πληροφορία εδώ και 2,5 ώρες αν και το ΥΠΕΣ είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη ενημέρωση για τη συμμετοχή των πολιτών θα δινόταν στις 10:30 το πρωί.

Η ΕΡΤ, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ότι την ευθύνη την έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που δεν καταχώρησαν το ποσοστό συμμετοχής στην σχετική πλατφόρμα της Singular Logic στο μικρό «παράθυρο» μισής ώρας, από τις 10 έως τις 10.30 το πρωί, που αυτή έμεινε ανοιχτή.

Στο 31,52% η συμμετοχή μέχρι τις 14:00 - «Υπήρξε θέμα με τον συντονισμό του ανθρώπινου παράγοντα»

Στοιχεία για τη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες καθώς και για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας έδωσε τελικά στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μετά το προαναφερθέν φιάσκο. 

Όπως ανέφερε, η συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα (ήτοι το 80% του συνόλου τους) ανέρχεται στο 31,52%. «To δείγμα που ήρθε μέχρι τις 10:00 -10:30 ώρα Ελλάδας ήταν πολύ μικρό κι έτσι αποφασίσαμε να δοθεί δεύτερη ανακοίνωση (στις 14:00) με το 80% των εκλογικών τμημάτων» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας  την καθυστέρηση στην ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν να γίνει στις 11 το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ μετέδωσε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα αφορούσε στο Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT), καθώς ησχετική πλατφόρμα άνοιγε μόνο μεταξύ 10-10:30 και εκεί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έπρεπε να καταχωρήσουν τα δεδομένα της προσέλευσης του κόσμου. Εκεί, λοιπόν, υπήρξε ζήτημα με αρκετούς δικαστικούς αντιπροσώπους που δεν πρόλαβαν να τα καταχωρήσουν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό πλαίσιο καθώς μετά η πλατφόρμα έπρεπε να κλείσει μέσα σε διάστημα μισάωρου. Συνεπώς, τα στοιχεία δεν θα ήταν αξιόπιστα ώστε να υπάρχει ασφαλής ένδειξη της προσέλευσης του κόσμου, γι' αυτό και το ΥΠΕΣ δεν προέβη σε κάποια ενημέρωση.

Ο κ. Σταυριανουδάκης επιβεβαίωσε νωρίτερα σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ότι δεν κατέστη δυνατό από τους δικαστικούς αντιπροσώπους να συμπληρώσουν στα tablets τα ποσοστά συμμετοχής από τις 10 ως τις 10:30 το πρωί.

Αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, απέδωσε το πρόβλημα σε "συντονισμό του ανθρώπινου παράγοντα" και όχι σε βλάβη του SRT.

Η επόμενη ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται στις 17:00.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)