to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 06.04.2017

Κοινωνία

Επιστροφή 49 μεταναστών από τη Μυτιλήνη στην Τουρκία

Επιστράφηκαν 49 μετανάστες -όλοι άνδρες- εκ των οποίων 38 από το Πακιστάν, επτά από την Αλγερία, δύο από το Μπανγκλαντές, ένας από τη Γκάνα και ένας Παλαιστίνιος. Για 43 υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε β΄ βαθμό, πέντε χωρίς βούληση για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας και ένας με παραίτηση από σχετικό αίτημα ασύλου.


(φωτ. αρχείου)

Με την παρουσία ισχυρής δύναμης επιτήρησης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η απέλαση 49 μεταναστών από τη Λέσβο στην Τουρκία. Πάνω από 150 στελέχη του λιμενικού, της αστυνομίας και του FRONTEX συμμετείχαν στη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης από τη σύναψη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Η μεταφορά των μεταναστών από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Αϊβαλί έγινε με μισθωμένο πλοίο από τον FRONTEX, και την ευθύνη της επιχείρησης την είχε η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Οι 49 μετανάστες κατάγονται από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αλγερία Παλαιστίνη και Γκάνα. Οι 35 μεταφέρθηκαν από τα κέντρα κράτησης των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου και οι υπόλοιποι βρίσκονταν στην αντίστοιχη δομή της Μόριας.

Μέχρι και πριν δύο ημέρες ο αριθμός των μεταναστών προς απέλαση ήταν συνολικά 70 άτομα. Ενστάσεις και προσφυγές της τελευταίας στιγμής απέτρεψαν την επιστροφή στην Τουρκία  21 ατόμων.

Ο σχετικά αυξημένος αριθμός των απελαθέντων προκάλεσε και την κινητοποίηση των δυνάμεων της τάξης. Στον περίφρακτο χώρο του λιμανιού υπήρχαν πάνω από 150 αστυνομικοί μεταξύ των οποίων και δύο διμοιρίες ΥΜΕΤ.

Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, όπως είθισται σε κάθε τέτοια επιχείρηση οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο πλοίο που τους μετέφερε στην Τουρκία με δεμένα τα χέρια.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση εκτος από τους 49 προαναφερόμενους  από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.196 μετανάστες

Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 63 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και

Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 944 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων.

δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 852 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.

(Πηγή: ΕΡΑ Αιγαίου)

Όπως αναφέρει ακόμα σχετικό δελτίο Τύπου:

«Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, σήμερα, 6 Απριλίου 2017, επιστράφηκαν στην Τουρκία 49 παράτυποι μετανάστες -όλοι άνδρες- εκ των οποίων 38 από το Πακιστάν, επτά από την Αλγερία, δύο από το Μανγκλαντές, ένας από τη Γκάνα και ένας Παλαιστίνιος.

Για 43 υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε β΄ βαθμό, πέντε χωρίς βούληση για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας και ένας με παραίτηση από σχετικό αίτημα ασύλου.

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, με πλοίο ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής - Frontex που απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

• Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.196 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,

• Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 63 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και

Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 993 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 922 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)